Çok Oyunlu Kasetler

Sizin de çocukluğunuzun önemli bir kısmı, harçlığınızı biriktirerek aldığınız çok oyunlu kasetleri konsollara takıp çıkartarak geçtiyse Klon Konsollar'ın devamı niteliğindeki bu yazıyla geçmişi yad edebilirsiniz.
Çok oyunlu kaset, İngilizce'deki ismiyle multicart, içinde birden çok oyun olan oyun konsolu kasetidir (kartuşudur). Normalde oyunlar, ayrı ayrı kasetlerde satılır veya en azından ilk başta öyledir. Bu nedenle koleksiyonlar, antolojiler ve derlemeler çok oyunlu kasetler olarak kabul edilir.

Çok oyunlu kasetlerin oyunculara çekici gelmesinin ana nedeni, birden çok oyuna aynı anda erişimi her açıdan kolaylaştırmasıdır. Örneğin çok oyunlu kasetler, oyunların ayrı ayrı kasetlerde satın alınmasından daha ucuza gelir, farklı oyunları oynamak için eski kaseti çıkarıp yenisini takmayı gerektirmez, daha mütevazi fiziksel depolama alanlarında saklanabilir, el konsolları için daha taşınabilirdir...

Çok oyunlu kasetlerin geliştiriciler açısından avantajı, iki veya daha çok küçük oyunun birlikte daha yüksek bir fiyatla satılmasına ve eski oyunların genellikle çok az değişiklikle veya hiç değişiklik olmadan yeniden paketlenip satılmasına fırsat sunmasıdır.

Çok oyunlu kasetler, Mario Party, Game & Watch Gallery veya WarioWare gibi mini oyun serilerinden farklıdır. Bu oyunlar, genel oyun deneyimi için özel olarak oluşturulmuş çeşitli mini oyunlardan oluşmaktadır. Bunun aksine, NES'in Super Mario Bros./Duck Hunt çok oyunlu kaseti, her biri ayrı ayrı satın alınabilecek iki tam sürüm oyun içerir.

Çok oyunlu kasetler her ne kadar yaygın olarak NES ve SNES ile hatırlansa da Atari 2600, Intellivision, Odyssey 2, Master System, Sega Genesis ve Game Boy dahil olmak üzere birçok kartuş tabanlı sisteme hem resmi hem de resmi olmayan çok oyunlu kasetler çıkmıştır.

Kartuşlardaki depolama kapasitesinin artmaya ve daha ucuz hale gelmeye devam etmesi, hala aktif olarak piyasada olan Game Boy Advance ve DS gibi kartuş tabanlı sistemlerde çok oyunlu kasetlerin popülaritesinin artmasını sağlamıştır.

Korsan Çok Oyunlu Kasetler

Çok oyunlu kasetlerin üretilmesi çok kolay olduğu için çoğu şirket tarafından korsan olarak üretilmiştir.

Korsan Famicom çok oyunlu kasetleri genellikle üzerinde x-in-1 (x'i bir arada) şeklinde şişirilmiş oyun sayıları yazılı etiketlerle satılır. Burada x, 1'den büyük herhangi bir sayı olabilir, örneğin 1200-in-1 veya hatta 9999999-in-1. Ancak gerçekte bu kasetlerde sadece beş ila yüz arasında farklı oyun vardır. Liste, bu oyunların farklı oyun seviyelerinde veya farklı güçlendirmelere sahip karakterlerle başlayan varyasyonlarıyla doludur.

Bu oyunlar genellikle Türkiye'de de klonları bol bol bulunan Famicom içindir ve korsancılık tarzına uygun olarak isimleri kasıtlı olarak yanlış yazılmış veya telif hakkı bildirimleri ve logoları kaldırılmıştır.

Diğer popüler video oyun sistemleri de korsan çok oyunlu kasetlere sahiptir. Famicom'un aksine, Nintendo Game Boy çok oyunlu kasetleri farklı ve yenilikçi tasarımlara sahiptir. Standart boy Game Boy çok oyunlu kasetleri, NES çok oyunlu kasetleri gibi bir oyun seçim menüsüne sahiptir ya da oyunlar arasında seçim yapmak için Game Boy güç anahtarının hızlı bir şekilde kapatılıp açılması gerekir. Çoğu çok oyunlu kaset, herhangi bir orijinal kasette olmayan harici bir sıfırlama düğmesi içerir, böylece sistem kapatılmadan oyun resetlenebilir.

Standart boyutlu korsan kasetlerinin depolama sınırlamalarını aşmak için büyük boy korsan kasetleri üretilmiştir. Bu alışılmadık derecede büyük ve kalın kasetler, standart bir Game Boy kasetinin yaklaşık iki katı uzunluğundaydı ve Donkey Kong Land gibi büyük yeni oyunların çoğunu kolayca saklayabildiler. Çoğu Çin, Tayvan ve Hong Kong'da üretilen bu büyük kasetlerin dezavantajı, herhangi bir yedekleme pili içermemeleri ve bu nedenle oyun kaydetmenin mümkün olmamasıdır.

Çeşitli Bilgiler

  • Kartuşların üstündeki etiketlere bir sürü küçük resim sıkıştırılmıştır. Bazen resimler daha yeni oyunlardan ya da alakasız filmlerden geliyor olabilir.
  • Oyun sayısının az olması genellikle kasetin daha iyi bir kaset olduğunu gösterir. 4'ü bir arada gibi düşük sayılı kasetler genellikle daha büyük, daha nadir oyunlar içerir.
  • NES kartuşları eşleyici (mapper) kullanır. Eşleyiciler, sistemi genişletmek ve kartuşa RAM veya ekstra ses kanalları ekleyerek sistemin sınırlamalarını aşmak için tasarlanmıştır. Daha yaygın olarak eşleyiciler, 40 kB'den büyük oyunların yapılabilmesini sağlamak için tasarlanmıştır. Eşleyici terimi, hafıza eşleme kavramından, hafıza donanımının CPU ve PPU adres alanlarına çevrilmesinden ortaya çıkmıştır. Bir hafıza eşlemesi, hangi adreslerin hangi fiziksel hafıza konumlarına karşılık geldiğini açıklar. Toplamda 100'ün üzerinde eşleyici vardır, ancak çok oyunlu kasetler genellikle yalnızca eşleyici 0'ı (hiçbir eşleyicisi olmayan kartuşlar) ve eşleyici 4'ü (80'lerin sonundaki ve 90'ların başındaki sürümlerde kullanılan) destekler. Bazı çok oyunlu kasetlerde eşleyici 3 oyunları da bulunmaktadır. Genellikle kartuşlarda eşleyici 3 desteği yoktur; oyunlar, çok oyunlu kaset üzerindeki eşleyicide çalışacak şekilde değiştirilmiştir.
  • Bazı çok oyunlu kasetler Famiclon'lar için geliştirildiğinden gerçek bir Famicom'da düzgün çalışmayacaktır.
  • Daha yeni çok oyunlu kasetlerden bazıları, normalden çok daha büyük boyutludur (16/32 mB) ve yaklaşık 150-400 farklı oyun içerebilir. Bunlardan bazıları gerçek bir Famicom'da çalışmayacaktır.
  • Pek çok DS kartuşu gerçekte plastiğin içine sokulmuş bir mikro SD karttan oluşur. Bunlar muhtemelen flash kartuşlara dayanır.
  • Nintendo 64 için bilinen bir çok oyunlu kaset vardır. Bu kasette orijinal Mario Party üçlemesi ve ev yapımı (homebrew) bir emülatörde çalışıyor gibi görünen on beş NES oyunu bulunuyor.
  • Bazı taşınabilir DVD oynatıcılarının, Game VCD olarak adlandırılan NES oyunları diski ve 2 kontrol cihazı vardır. Game VCD'de 300 oyun vardır, ancak bu oyunlardan yalnızca çok azı benzersizdir.

Ek Okumalar ve İzlemeler

Kaynaklar

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Mızıka Tabları Nasıl Okunur

Muhtar Kellesi

Müfettiş Gadget'taki Kötü Adamın Yüzü Açığa Çıkmış