Klon Konsollar

Piyasada çok sayıda klon konsol var ve bunlardan bazıları belki farkında olmadan hayatımıza girmiş bile olabilir. Klon konsol kullanmış olun veya olmayın onlar hakkında bilmek isteyebileceğiniz hemen hemen her şeyi öğrenmeye hazır mısınız?

Klon konsol (veya konsol klonu), genellikle orijinal üreticinin izni olmadan üretilen, resmi bir video oyun konsoluyla uyumlu konsoldur.

Klonlanan en popüler sistem Famicom'dur (NES), bu tür konsollar genellikle Famiclone olarak bilinir. Bununla birlikte, diğer sistemlerin klonları da mevcuttur. Mega Drive ve Atari 2600 diğer popüler hedeflerdir, ancak PC Engine, SNES, Game Boy, Game Boy Color, Sega SG-1000, ColecoVision, Game Boy Advance ve diğer pek çok sistem de klonlanmıştır.

Klon konsollar, Sega veya Nintendo gibi popüler video oyunu üreticileri ürünlerini dünyanın her köşesinde satışa çıkarmakta yavaş kaldığı için ortaya çıkmıştır. Geleneksel olarak bir video oyun konsolu önce Japonya'da yayınlanır, ardından Kuzey Amerika'ya, ardından da Avrupa ve Avustralya gibi PAL bölgelerine getirilir.

Ancak dünya bu bölgelerden çok daha büyüktür ve ürünlerin Güney Amerika, Asya ve Afrika gibi daha küçük pazarlara ulaşması yıllar olmasa da genellikle aylar alır. Genellikle büyük şirketler, bu yerlerde ürünlerini pazarlamaya, yeterince büyük bir getiri sağlayabileceklerini düşünmediklerinden ya da korsanlık veya çeşitli yasalar yüzünden sıcak bakmaz.

Bu nedenle teknolojiyi bu bölgelere getirmek çoğu zaman yerel şirketlere kalır. Yerel şirketler bunu genellikle Japon meslektaşlarının tasarımlarına dayanan taklit konsollar üreterek yapar. Konsolları bu şekilde üretmek teknik olarak yasal olmasa da bunu yapan üreticilerin takip edilmesi ve kapatılması maliyetli olabilir.

Bazı klon tasarımları, orijinal sistemin görünüşünü klonlamaz, bunun yerine genellikle diğer (tipik olarak daha yeni) konsolların görünüşüne benzetilir.

Klonlar, genellikle, çok sayıda oyun içeren ve çok oyunlu kartuş yapısında sunulan yerleşik bir yazılıma sahiptir. Bu özellikle Famiclone'lar için geçerlidir.

Bazı klonlar, orijinal donanım üreticisinin patentlerini ihlal ettiği veya oyunların korsan kopyalarını içerdiği için satılamaz. Bununla birlikte tüm klonlar yasa dışı değildir. Örneğin Nintendo'nun NES donanımındaki patentleri sona ermiş olup yerleşik korsan yazılım sunmayan herhangi bir NES/Famicom klonunun satılmasını yasaldır.

Klon Konsol Türleri

Klonlar oyunları iki şekilde oynatabilir: donanımla veya emülasyonla. Donanım klonları, orijinal konsollar gibi, yani emülasyon tabanlı konsollardan daha iyi çalışacaktır, bu nedenle orijinal konsol bir oyunu oynatabiliyorsa, klonun da bu oyunu çalıştırması gerekir. Ancak, donanım klonları bile çoğu zaman tüm oyunlarla tam olarak uyumlu değildir. Son zamanlarda birçok klon, özellikle de Famiclone'lar ve Mega Drive klonları, tüm sistemi tek bir çipte birleştirir. Bunların boyutları daha küçüktür, üretilmeleri daha ucuzdur ve güç tüketimleri geleneksel bir klondan daha azdır, ancak bu türdeki klonlar daha az uyumludur.

Emülasyon tabanlı konsollar, çok yeni konsollar için güven telkin edemese de eski cihazlar için son derece kararlıdırlar. Emülasyon temelli klonlar, özellikle Famicom'da, NOAC (NES on a chip, tek çipte NES) teknolojisi çok yaygın olduğu için nispeten nadirdir. Emülasyon tabanlı klonların en yaygın oluğu konsollar, GBA ve Mega Drive'dır. Pek çok emülasyon tabanlı Mega Drive konsolu AtGames tarafından Sega'nın resmi lisansı altında üretilmektedir, ancak yine de Sega'nın orijinal donanım tasarımlarını kullanmadıkları, uyumluluk ve emülasyon kalitesi sorunlarından muzdarip oldukları için hala klon olarak kabul edilmektedir.

Klon modelleri aşağıdaki kategorilere ayrılabilir:

Konsol Biçimindekiler

Bunlar standart bir konsol gibi görünmek için tasarlanmıştır. Bazıları orijinal tasarımları kullanır, bazılarıysa Playstation veya başka bir popüler konsolun görünüşünü alır.

Kontrolör Biçimindekiler

Bazı klon tasarımlarının boyutu, yonga üstü sistem (system on a chip) teknolojisi sayesinde küçültüldüğü için tamamen bir kontrolör ünitesi içinde ve doğrudan TV'ye bağlanabilir klonlar üretildi. Bazılarında bir kartuş bağlantı noktası bulunurken, bazılarında bulunmaz ve oyuncuyu yerleşik oyunlarla sınırlayıp kısıtlar. Kontrolör biçimindeki klonlar, tak ve çalıştır konsollarının popülerliğinden dolayı Batı Avrupa ve Kuzey Amerika'daki en yaygın Famiclone'lardır.

Kontrolör biçimindeki klonlar genellikle N64 tarzı kontrolörlerde bulunur, ancak dans matları, gitarlar, direksiyon simidleri ve karaoke mikrofonları dahil olmak üzere birçok farklı tasarımda üretilmişlerdir.

Elde Kullanılabilenler

Bu türdeki klonlar LCD ekran içerir ve kendi kendine yeten bir el konsolu olarak çalışır. Bazıları kartuş kabul ederken, bazıları yalnızca dahili oyunlara sahiptir ve kartuş bağlantı noktası yoktur.

Kartuş portuna sahip klonlar, genellikle ev konsolları için tasarlanmış büyük kartuşların yerleştirilebilmesi gerektiğinden çoğu orijinal el konsolundan çok daha büyük olma eğilimindedir. Bazı klonlar, daha küçük bir özel kartuş bağlantı noktası kullanarak bu sınırlamayı aşar; ancak bu, klon üreticisinin kendi kartuşlarını ya da çoğunlukla hantal olan bir kartuş adaptörünü kullanmak zorunda olduğunuz anlamına gelir.

Elde taşınır klonların çoğunda AV çıkışı bulunur ve bu, TV'yi kontrolör tipi bir klonda olduğu gibi kullanmanızı sağlar.

Elde taşınır bir görünüme sahip ama yalnızca klonlanmış konsol oyunlarını TV'de oynamanıza izin veren bazı hibrit sistemler, LCD ekranlarında sadece basit tuğla oyunu (brick game) tipindeki oyunları oynatır.

Klavyeler

Klavye türündeki klon konsollar, standart bir bilgisayar klavyesine benzerler ve genellikle düşük maliyetli bilgisayarlar olarak pazarlanır. Bunlar hemen hemen her zaman Famiclone olur ve genellikle Nintendo'nun Family Basic'inin bir kopyası olan basit bir kelime işlemcisi ve yazma oyunları içeren bir kartuş veya dahili yazılımla birlikte satılır.

Bazılarının Windows'u taklit eden bir kullanıcı arayüzü vardır ve birçok yeni model de bir fareyle birlikte gelir. Genellikle belgeleri veya BASIC programlarını kaydetme olanakları yoktur, ancak bazıları yazıcıya bağlanabilir. Subor'un böyle Famiclone'lar ürettiği bilinmektedir.

Klon Konsolların Artıları

Korsan bazı ilginç sonuçlar doğurabilir. Çoğunlukla klon konsollarının bölge kilitleri olmadığı için resmi makineler kadar kısıtlı değildir, bu nedenle dünyanın herhangi bir yerinden ithal edilen oyunlar sistemde oynanabilir. Nadir de olsa bazen daha iyi tasarımlar da korsan pazarında ortaya çıkabilir ve bu da klon konsolu genellikle resmi sistemden daha üstün hale getirir. Yine nadir durumlarda klon konsollar, gerçeklerinden daha iyi fırsatlar sunabilir, örneğin eski konsollar için RF yerine AV gibi daha iyi görüntü teknolojilerine destek verilebilir.

Bazı ender durumlarda klon konsollar daha gerçekçi ışın silahlarına sahiptir. Batıda ışın silahları, silahlı suçları teşvik etmemek için mümkün olduğunca gerçekçi görünmeyecek şekilde tasarlanmıştır, ancak bu kısıtlamalar Asya ülkeleri için her zaman geçerli değildir. Klon konsollar ayrıca çoğu zaman resmi rakiplerinden daha ucuz olma avantajına sahiptir, çünkü üretilmeleri çok daha düşük maliyetlidir.

Son derece nadir durumlarda, iki veya daha çok konsolu tek bir ünitede birleştirilmiş olarak bulmak mümkündür, bu da konsolları ayrı ayrı satın almaktan çok daha iyi bir şeydir. Klon konsolların ROM'ları çalıştırma yeteneği gibi başka avantajları da olabilir. Bazı klon konsollar ayrıca taşınabilirlik, dahili oyunlar ve kablosuz kontrol cihazları sunar.

Daha yeni ve daha yüksek kaliteli klonlar, eski konsollardan daha iyi dayanıklılığa sahiptir. Kartuş yuvalarındaki pinler ve elektrik girişleri daha sıkıdır, bu da çarpmaları ve donmaları önlemek için daha sağlam bir bağlantı sağlar. Yeni satılan klonların yüzey hasarı veya kirli kısımları yoktur.

Dijital medya birçok kullanıcı için standart hale geldiğinden, daha modern klonlar artık daha verimli oyun depolaması için SD kartları desteklemekte, aynı zamanda kullanıcıların flash kartuş kullanmadan ROM hack'lerini oynamalarına olanak sağlamaktadır. Bilgisayarlar için varolan emülatörlerin ve PlayStation Network veya Xbox Live Arcade gibi hizmetlerin aksine çoğu klonun, asıl konsolun oyun kartuşları için tam desteği vardır.

Klon Konsolların Eksileri

Klon konsolları daha ucuz ve daha düşük malzeme kalitesine sahip olma eğilimindedir ve sonuç olarak çoğunlukla olması gerektiği gibi çalışmazlar. Klonlanmış oyun kontrolörlerinin tepki süreleri çok yavaş olduğundan bunlar çoğu zaman kullanılamaz. Kontrolörlerin düğmeleri sıkışabilir ya da kalitesiz plastik nedeniyle her şey paramparça olabilir. Elde taşınır sistemler bazen kötü pil ömrüne veya uyduruk ekranlara sahip olabilir ve bu yüzden görüntü ve ses kalitesi orijinalleriyle aynı olmayabilir.

Korsan kalitesindeki ürünler herhangi bir kalite kontrol test aşamasından geçmediğinden bazen düşük kaliteli makineler uzun kullanım sürelerinden sonra çok ısınabilir, iç kısımlar erimeye başlayıp konsolu tahrip edebilir.

Birkaç klonla ilgili yaygın bir sorun, kontrolörlerin orijinal konsolda bulunanlar kadar iyi yapılmamış olmalarıdır. Kablolar genellikle daha kısadır ve bazen yön tuşları düzgün şekilde kullanılamaz, bu da bazı oyunların kontrolünün daha zor olmasına neden olur. Bazı klonlarsa orijinal kontrol cihazlarını hiç desteklemez.

Klon Konsol Pazarlama Stratejileri

Bazı klon konsollar, oyunlarla ilgili yayınlarda serbestçe reklam yapabilmiştir, ancak yüksek bir profile sahip olmak, şirketlerin korsanları daha hızlı tespit edebileceği anlamına da gelir.

Tasarım sorunlarını düzeltmek için aynı konsolun çok sayıda revizyonu vardır ve korsanlar genellikle donanım satmak için gerçeği bükerler. Örneğin, bir Sega Mega Drive, bir Sega Dreamcast kabuğu altında paketlenebilir ve müşteriyi ucuz bir Dreamcast satın aldığını düşündürerek ve kılık değiştirmiş çok daha eski bir sistemi satın aldırarak kandırır.

Sistem için herhangi bir Mario oyunu olmamasına rağmen Mario, bir Sega konsolunun kutusunun yanına iliştirilmiş olabilir. Sahte ekran görüntüleri veya özellikler de, bunları engelleyen yasalar olmadığından kutuya eklenebilir.

Klon Konsollara Tepkiler

Sega geçmişte korsanları kapatmaya çalıştı ama bu, hiçbir zaman kolay bir iş olmadı. Modern teknolojinin yardımıyla daha yeni makineler genellikle indirilen ROM'ları çalıştırabilir veya konsola yerleşik oyunlara sahiptir. Ayrıca eski patentlerin yenilenmemesi, Yobo FC3 Plus ve RetroN 3 gibi lisansa ihtiyaç duymayan yeni bir klon nesline yol açmıştır.

Genellikle eski korsanlardan kazanılabilecek çok az para olduğu düşünüldüğünden, sadece güncel donanımlarla ilgili korsanlık faaliyetlerinin izi sürülür. Yine de retro konsollar, özellikle taşınabilir ve hafif olanlar için bir pazar vardır. Sega'nın Mega Drive oyunlarının birçoğunu tak ve çalıştır makineleriyle (TV'ye bağlanması kolay olan, orijinal konsollar kadar yer kaplamayan ve çeşitli oyun seçenekleriyle ucuz sayılabilecek donanımlar) yeniden piyasaya sürdüğü bilinmektedir.

Kaynaklar

Ek Okumalar

Çeşitli İzlemeler

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Diğer Dillerde Hoşçakal

Mızıka Tabları Nasıl Okunur

conio.h