Kendine Ait Bir Koridor

Önceki yazımızda Quoridor'un ne olduğuna ve nasıl oynandığına kısaca giriş yapmış ve bu oyunu kendi başımıza nasıl yapabileceğimizi anlatan bir yazının da sözünü vermiştik. İşte karşınızda o yazı.

Şatomuzda ısınma ihtiyacımızı şömine yardımıyla karşıladığımız için elimizde epey odun ve tahta oluyor. Bu yüzden ilk önce sadece tahta kullanarak yapmaya çalıştık oyunu. Bununla birlikte elimizde tam bir marangozluk işçiliği için gerekli tüm aletler olmadığı için ortaya çıkan sonuç ne yazık ki tatmin edici olmadı.
Yukarıdaki işi ortaya çıkarmak için kullandığımız malzemeler şunlardı:
  • Tahta yapıştırabilecek bir yapışkan (ör: Pelikan Peligom)
  • Maket bıçağı
  • Kıl testere
  • Manavdan alınabilecek düzgüncene bir meyve kasası
  • Herhangi bir dolabın rafı olduğunu tahmin ettiğim karece bir tahta
  • Piyonlar için tahta parçasından çıkan tahta çiviler (kavelalar)
  • 81 adet kare parçası için beyaz kaplamalı sunta parçası (şunun gibi bir şey)
Meyve kasasından toplam yirmi tane duvar oluşturduk. Bunların uzunluğuyla uyumlu olacak şekilde de beyaz kaplamalı suntadan 7 parça şerit kestik. Sonra bu şeritleri de kare kare olacak şekilde 12 parçaya böldük. Ama burada işin kolayına kaçıp tüm şeritleri üst üste koyup öyle kestik ve sonuçta eğri büğrü karelerimiz oldu. Siz illa bu şekilde yapacağım diyorsanız kesinlikle tüm şeritleri ayrı ayrı kesin.

Kesme işlemleri bittikten sonra tüm parçaları ve tahtayı silip üzerlerine gelen talaşlardan ve odun tozlarından temizledik. Sonrasında yapıştırma işlemini yaptık.

Oluşturduğumuz kareler, karelikten epey bir uzak olduğu ve meyve kasasından olma duvarlar da biraz bombeli olduğu için oyun sırasında duvarları oluklara yerleştirmek biraz uğraş gerektirir bir iş oldu.

Sadece bu iş için kullanmak üzere çeşitli marangozluk aletleri alamayacağımız için bu sürümü bırakıp yerine başka bir yönteme geçmeye karar verdik. Sizin bu türde aletleriniz varsa YouTube'dan bunları kullanarak nasıl bir Quoridor oyunu yapabileceğinizi öğrenebilirsiniz.

Bizim yöntemimize geçmeden önce kullanabileceğiniz çeşitli farklı yöntemleri de belirtmek istiyorum. Elinizde küçük kare karo seramikler varsa bunları bir tahta parçası üzerine yapıştırıp oyun tahtasını elde edebilirsiniz. 3B yazıcınız varsa kendi oyununuzu basabilirsiniz. Kağıt kaleminiz varsa veya bir yazıcınız varsa kağıt üzerinde oynanabilecek bir sürümünü hazırlayabilirsiniz. Mukavva veya karton koliler kullanıp yukarıdaki yöntemle oynanabilir sonuçlar ortaya çıkarabilirsiniz. Renkli mukavvalara baktığımda hatırladığımdan daha ince olduklarını gördüm veya bana böyleleri denk geldi. Yeterli kalınlıkta mukavva bulamazsanız gerekli yerde iki kat mukavva kullanabilirsiniz...

Şimdi bizim şu an zevkle oynadığımız Quoridor oyununu nasıl yaptığımıza bakalım. Unutmayın ki bizim elimizdeki malzemelere göre tercih edilebilecek en iyi yöntem buydu. Sizde bu malzemeler yoksa aynılarını temin etmeye çalışmak yerine hayal gücünüzü kullanarak alternatifler düşünmeniz daha iyi olacaktır.

İlk önce malzemeleri sıralayalım yine:
Biz Redka Kelime Oyununun karton kutusunun içini kullandık ama siz iki oyunu aynı anda oynamayacağınızdan eminseniz ve isterseniz bu oyunun tahtasının arkasını da kullanabilirsiniz. Karton kutunun iç kısmına duvarlarla hizalama ve ölçüm yaparak keçeleri veya pedleri yapıştırın. Bu kadar :) Sonra kelime oyunundan piyon olarak isminizin baş harfinin olduğu bir taş bulun ve oynamaya başlayın. Eğer kelime oyununuz yoksa piyon olarak evdeki küçük oyuncaklarınızdan da yararlanabilirsiniz. Lastikler de duvarları oyun kutusuna koyarken dağılmaması için ve tamamen tercihe bağlı.


Siz de tamamen kendinize ait bir koridor oyunu yaparsanız fotoğraflarını ve püf noktalarını bizimle paylaşmayı unutmayın.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Diğer Dillerde Hoşçakal

Mızıka Tabları Nasıl Okunur

conio.h