Kindle 2.0'dan 2.5'e Güncelleme

Giriş
Uzun zamandır hayalini kurduğum elektronik mürekkep teknolojisiyle elime bir adet Kindle 2 geçmesiyle birlikte sonunda buluştum.

Cihazı biraz kurcaladıktan sonra hem daha sonra işlemleri tekrar yapmam gerekirse kendime hem de bu yazının ulaşacağı diğer Kindle 2 kullanıcılarına yararlı olabilecek kısa belgeler yazmaya başladım.

Bu belgelerden ilkinde Kindle'ın aygıt yazılımını 2.0'dan 2.5'e güncellemeye kısaca bakacağız. Bu belgede anlatılanları takip edebilmek için aşağıdakilere ihtiyacınız var:
  • İnternet erişimli bir bilgisayar.
  • Sağlam bir Kindle 2.
  • Yeter uzunlukta bir micro USB kablo.

Kindle Aygıt Yazılımını Güncelleme
Yukarıdaki listedekiler tamamsa başlamaya hazırız. Kindle'ınızda 2.5'in önceki sürümleri varsa şu anki en güncel sürüm olan 2.5.8'e doğrudan güncelleme yapabilirsiniz. Benim durumumda cihazdaki yazılım 2.0 olduğu için Kindle'ı önce 2.3'e, bu sürümden de 2.5'e güncellemem gerekti.

Kindle'ınızda hangi sürümün yüklü olduğunu görmek için önce Home (Ev) düğmesine, sonra da Menu (Menü) düğmesine basabilir. Açılan menüde beş yönlü düğmeyle Settings'e (Ayarlar) girip, beş yönlü düğmeye basarak ayarlara girebilirsiniz. Sürüm bilgisi açılan ekranın en altında yer almaktadır.

Şimdi sırada elimizdeki Kindle'ın hangi türde olduğunu öğrenmek var. Bunun için Kindle'ın arka alt bölgesinde bulunan seri numarasının ilk dört karakterini kullanacağız. Benim cihazımın seri numarası B002 ile başlıyor, bu da onun Kindle (U.S. Wireless) olduğu anlamına geliyor. Cihazınızın seri numarası B003 ile başlıyorsa cihazınız bir Kindle Free 3G demektir. Bunların dışında karakterlerle karşılaştıysanız yanlış belgeyi okuyorsunuz, söyleyeyim. Bu arada seri numarasını öğrenmek için Ayarlar ekranını da kullanabilirsiniz ama bu bilgi 2.0'da olmadığı için bahsettiğim şekilde cihazın arkasına bakmalısınız.

Gerekli bilgileri elde ettik, şimdi yükleme ve kurulum işlemlerine geçelim. B002 için bu ve B003 için de şu dosyayı yükleyin.

Kindle'ınızı açın ve USB kablo aracılığıyla bilgisayarınıza bağlayın. Daha sonra kullandığınız işletim sisteminin dosya yöneticisini kullanarak indirdiğiniz Update_kindle_2.3_B002.bin ya da Update_kindle_2.3_B003.bin dosyasını Kindle'ın ana dizinine kopyalayın. Ana dizin bir aygıt simgesiyle temsil edilir ve içinde audible, documents, music gibi dizinleri barındırır, bu iki noktaya dikkat ederek anlayabilirsiniz doğru dizinde olup olmadığınızı.

Dosyanın cihaza kopyalanma işleminin tamamlandığından ilerleme çubuğunu takip ederek emin olun. Dosyanın cihaza başarılı şekilde kopyalandığından emin olduktan sonra Kindle'ı işletim sisteminizin harici aygıtları güvenle kaldır seçeneğini kullanarak bilgisayarınızdan ayırın. USB kablosunu hem cihazınızdan hem de bilgisayarınızdan çıkartarak, bir kenara koyun. Şimdilik işimiz tamam, birazdan tekrar kullanacağız.

Güncelleme işlemini başlatmak için Home ekranına gelin, Menu düğmesine basın ve Settings'i seçin. Bu ekranda tekrar Menu düğmesine basın ve Update Your Kindle'ı (Kindle'ınızı Güncelleyin) seçin. Bu seçenek gri şekildeyse ya ben belgeyi iyi yazamamışım ya da siz bir yerlerde bir şeyleri eksik veya yanlış yapmışsınız demektir. Güncelleme işlemine geçmek için cihaz sizin onayınızı istediğinde OK (Tamam) düğmesine basabilirsiniz. Güncelleme işlemi üç dört dakika süreciktir. Bu esnada cihazı kendi haline bırakmak en iyisidir. Güncelleme işlemi sırasında cihaz iki kere yeniden başlatılacak ve ilk yeniden başlatmadan sonra Your Kindle is Updating (Kindle'ınız Güncelleniyor) mesajı çıkacaktır.

Güncelleme tamamlandığında otomatik olarak ikinci yeniden başlatma gerçekleşecektir. Cihazınız kullanmaya hazır hale geldiğinde ayarlar ekranına gelerek sürüm kontrolü yapabilirsiniz. Her şey olması gerektiği gibiyse güncelleme işleminiz başarıyla tamamlanmıştır.

2.3 sürümüne geçtikten sonra bu sürümde fazla bekleme yapmadan 2.5'e geçebiliriz. 2.5.8'in B002 için olanını buradan ve B003 için olanını da şuradan indirebilirsiniz. Daha sonra 2.3 için olan adımların aynılarını 2.5 için tekrarlayın.


Olası Sorunlar ve Çözüm Yolları
Belirti: Ayarlar bölümündeki güncelleme menü seçeneği gri şekilde bulunuyor.
Sebep: Güncelleme dosyası yanlış dizinde bulunuyor veya cihazınıza uygun olmayan bir güncelleme dosyasını cihazınıza kopyaladınız.
Çözüm: Kindle'ınızı bilgisayarınıza tekrar bağlayın, cihazınıza uygun bir güncelleme dosyasını cihazınızın ana dizinine kopyalayın.

Belirti: Güncelleme seçeneği açıldığında hata mesajı alınıyor.
Sebep: Yazılım güncelleme dosyasının ismi değiştirilmiştir.
Çözüm: Bilgisayarınızdaki ve Kindle'ınızdaki güncelleme dosyalarını silin ve yukarıda anlatılan güncelleme işlemlerine baştan başlayın.
Sebep: Güncelleme dosyası tam olarak cihaza yüklenmemiştir. Bu kopyalama tamamlanmadan USB kablosu çıkarılmışsa gerçekleşebilir.
Çözüm: Kindle'ınızı tekrar bilgisayarınıza bağlayın ve kopyalama işlemi tamamlanmadan cihazı bilgisayardan ayırmadığınızdan emin olun.
Sebep: Desteklenmeyen yazılım değişiklikleri vardır.
Çözüm: Kindle yazılım değişikliklerini doğrudan desteklememektedir ve Kindle yazılımı değişikliğe uğratılmışsa güncelleştirilemez. Güncelleme işleminin yapılabilmesi için yapılan değişikliklerin kaldırılarak geri alınması gerekmekte. Bunun için kurduğunuz yazılımların kaldırma dosyalarını kullanabilir veya Kindle kullanıcılarının yer aldığı yardım kanallarına bakabilirsiniz. Örneğin cihazınıza jailbreak kurduysanız bunu kaldırmalı veya fabrika ayarlarına dönmelisiniz.


Güncellemelerle Gelen Yenilikler
Bu kadar işlem yaptık, bunları ne için, hangi iyileştirme ve yenilikler için yaptığımıza da bakalım.

2.3 ile başlayalım:

Yerleşik PDF desteği: Üst sürüm cihazların aksine Kindle 2'da PDF belgeler doğrudan görüntülenemiyordu. 2.3 sürümü herhangi bir ön dönüşüm işlemine gerek bırakmadan Kindle 2'ya PDF desteği ekliyor.

Elle döndürme: Text (Metin) düğmesiyle Kindle'ın Ekran Döndürme özelliğine erişilebilir. Özellikle metinlerin yeniden yerleştirilmediği PDF'lerde yatay, geniş ekran okumayı kolaylaştırıyor.

Geliştirilmiş pil ömrü: Bazı modellerde pil, kablosuz bağlantı açık olduğunda bir hafta kadar bir sürede ve kapalı olduğunda iki haftaya kadar tükeniyordu. Enerji tüketimiyle ilgili iyileştirmeler yapıldı.

2.5 için de kısa bir özet yapalım:

Koleksiyonlar: Kitaplarınızı, sesli kitaplarınızı ve kişisel belgelerinizi bir veya daha fazla koleksiyonda organize edebilirsiniz.

PDF kaydırma ve yakınlaştırma: PDF dosyalarında kolayca yakınlaştırma ve kaydırma yapılarak küçük boyutlu yazılar görüntülenebiliyor ve tablo, grafik gibi şekillerin detaylıca incelenmesi sağlanıyor.

Parola koruması: Kindle'ınızı kullanmadığınızda parola ekleyerek koruyabilirsiniz.

Daha fazla yazı tipi boyutu ve geliştirilmiş belirginlik: Okuma deneyimini artıran iki yeni geniş yazı tipi boyutu ve daha keskin yazı tipleri bulunuyor.

Facebook ve Twitter girdileri: Kitaplardan anlamlı bölümleri doğrudan Kindle üzerinden Facebook ve Twitter'daki arkadaşlarınızla paylaşabilirsiniz.

Popüler altı çizilenler: Kindle topluluğunun okuduğunuz kitapta en ilginç bulduğu bölümleri görebilirsiniz.

Kindle 2'nun genel özelliklerinden ziyade güncellemelerle gelenlerden bahsetmek istedim bu bölümde. İleride genel bir inceleme yazısı için zamanım olursa o zaman cihazın özelliklerine ve onlar hakkındaki yorumlarıma yer vereceğim. Bu yazıdan sonra küçük küçük bir iki Kindle yazısı daha gelebilir.

Bu yazıda gördüğünüz eksiklik ve hataları yorumlar bölümünden iletebilirsiniz. Soracağınız sorulara cevap veremem, çünkü tüm bildiklerimi burada paylaştım. Siz yapamadıysanız ben de yapamam demektir. Hata alıyorsanız onu araştırıp çözecek olan sizsiniz.

İyi okumalar.


Kaynaklar

Yorumlar

  1. 3.1'e güncelleme için de bir yol bulunuyor ama ben 003 hatası yüzünden uygulayamadım. Uygulamaya karar verirseniz ne yaptığınızdan gerçekten emin ve dikkatli olun.

    http://hackaday.com/2011/05/31/run-kindle-3-firmware-on-kindle-2-hardware/
    http://yifan.lu/2011/05/29/kindle-3-x-updater-for-kindle-2-and-kindle-dx-released/
    http://yifan.lu/p/kindleupdater/

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

sen de yaz yaz yaz buraya yaz bütün sözlerini

Bu blogdaki popüler yayınlar

Diğer Dillerde Hoşçakal

Mızıka Tabları Nasıl Okunur

conio.h