K2pdfopt ile Çok Sütunlu Belgelerin Dönüştürülmesi

K2pdfopt, özellikle çok sütunlu bilimsel makaleler içeren PDF ve DjVu dosyalarını eniyileştirerek Kindle gibi e-kitap okuyucularının veya akıllı telefonların küçük ekranlarında kolayca okunabilecek tek sütunlu bir yapıya çeviren GPL 3 ile lisanslı özgür ve GNU/Linux, Android, Mac OS X ile Windows'u destekleyen çok platformlu bir komut satırı uygulamasıdır.

K2pdfopt (Kindle 2 PDF Optimizer) kendisine verilen dosyayı işleyerek istenen özelliklere göre eniyileştirilmiş yeni bir dosya üretir. K2pdfopt, üzerinde resim ve grafikler de olan beyaz arkaplanlı metin tabanlı dosyalar üzerinde kullanılabilir. Ayrıca aynı şekilde taranmış ve resim tabanlı PDF ve DjVu dosyaları üzerinde de çalışılabilir.

K2pdfopt işleyeceği PDF veya DjVu dosyasının her bir sayfasını resim dosyası olarak kaydeder ve bu resim dosyalarını görüntülenebilir alanlar (dikdörtgen alanlar) için tarar. Daha sonra da bu alanları kesip kırpar ve bunları birden fazla küçük sayfa içinde aşırı sayfa boşlukları olmadan birleştirmeye çalışır. Böylece görüntülenebilir alanlar en yüksek seviyeye çıkarılmış olur.

K2pdfopt ile başta beyaz arkaplanlı belgeler olmak üzere her türlü PDF ve DjVu dosyası küçük ekranlı cihazlar için dönüştürülebilir. K2pdfopt özellikle iki veya daha çok sütunlu dosyalar için olsa da tek sütunlu belgelerin de daha kolay okunabilecek şekilde dönüştürülmesini sağlar. K2pdfopt'un PDF'yi e-kitap okuyucularının yerleşik biçimlerine (epub, mobi, vs.) çeviren programlara göre avantajı asıl belgedeki tüm yazıtipi ve grafik biçimlerini tam olarak koruyabilmesidir. Ayrıca K2pdfopt tüm yazıtipi ve dillerden bağımsız olarak çalıştığından tüm diller için aynı şekilde iyi çalışır ve yazıtiplerinin düzgün görüntülenememesi gibi durumlar oluşmaz.

Ne yazık ki şu anda K2pdfopt doğrudan GNU/Linux dağıtımlarının depolarından yüklenemiyor. Bu yüzden kaynak koddan kendiniz derlemeli ya da kullandığınız sisteme uygun ikiliklerden birini tercih etmelisiniz. İlk önce sizin durumunuz için en uygun belgeye göz atıp:


daha sonra da indirme sayfasına gidebilirsiniz ikilik dosyaları kullanmak için.

Kurulum yaptıktan sonra hemen K2pdfopt'u kullanmaya başlayabilirsiniz. K2pdfopt'un öntanımlı ayarları 6 inçlik cihazlar için eniyileştirilmiş durumdadır. Kindle 2'iniz veya 6 inç ekrana sahip başka bir cihazınız varsa hiçbir ek ayar yapmaya gerek kalmadan dosyalarınızı dönüştürebilirsiniz. Farklı büyüklükte ekrana sahip bir okuyucunuz varsa veya çeşitli başka ayarlamalar yapmanız gerekiyorsa K2pdfopt'un parametrelerine göz atabilirsiniz.

K2pdfopt ayrıca interaktif bir yapıya sahiptir ve siz -ui- parametresini kullanmadığınız sürece bu şekilde açılır. İnteraktif menüyü kullanarak dönüşüm için tercihleri değiştirebilirsiniz. Örneğin oluşturulacak dosyanın renkli olmasını istiyorsanız c seçeneğini kullanabilirsiniz. Bir seçim yaptıktan sonra başka bir seçiminizin olup olmadığı sorulacak ve tüm seçimleriniz tamamlandıktan sonra da dönüşüm işlemi başlayacaktır.

Cihazınıza uygun boyutta dönüşüm yapmak için interaktif menüden d seçeneğini seçebilir veya komut satırından -w (genişlik) ve -h (yükseklik) parametrelerini kullanabilirsiniz. Bunlarla cihazınızın ekran boyutunu piksel cinsinden tanımlayabilirsiniz. Kindle için olan öntanımlı değerler 560 x 735 pikseldir. Her ne kadar Kindle'ın ekranı 600 x 800 pikselse de PDF için kullanılabilir alan 560 x 735 pikseldir. Örneğin daha büyük bir ekrana sahip Kindle DX için tam ekran çözünürlüğü 824 x 1200 pikseldir, büyük ihtimalle -w 784 -h 1135 gibi bir kullanım okunabilir sonuçlar çıkaracaktır. Ne programın yazarının ne de benim bir Kindle DX'imiz olmadığı için deneme yapma ve tam bir şey söyleme şansımız yok ne yazık ki şu an. Cihazınız için en iyi değerleri bulursanız bunları programın geliştiricisine gönderebilirsiniz, böylece kendisi bunları yardım belgelerinde belirtebilir veya doğrudan programa dahil edebilir.

Belgedeki metnin cihazın kenarlarına çok yakın olmasını istemezseniz sayfa kenarlarında bırakılacak boşlukları artırabilirsiniz. Bunun için -om seçeneğini kullanabilirsiniz. Öntanımlı değer 0.02'dir, örneğin bunu -om 0.3 ile 0.3'e çıkartarak sayfa kenarlarında epey bir boşluk bırakılmasını sağlayabilirsiniz. Sayfa kenar boşluklarını birbirinden bağımsız olarak ayarlamak isterseniz -oml, -omr, -omb, and -omt seçeneklerini kullanabilirsiniz. Bunlar sırasıyla sol, sağ, alt ve üst sayfa boşluklarını ifade etmektedir.

K2pdfopt'un bu yazıda detaylıca anlatamayacağım birçok özelliği daha bulunuyor. Örneğin optik karakter tanıma programları yardımıyla içinde metin araması yapılabilir PDF dosyaları oluşturma, tam olarak düz taranmamış belgeler için otomatik düzleştirme, sınır çizgileri, üstbilgi ve altbilgi gibi çeşitli sayfa öğelerini göz ardı edebilme bunlardan yalnızca birkaçı. Bunlar hakkında bilgi almak için programın resmi belgelerine bakabilirsiniz.

K2pdfopt birden çok sütunlu belgeleri e-kitap okuyucular üzerinde okumak için güzel bir iş çıkarıyor. Böyle bir şeye ihtiyacınız varsa denemenizi tavsiye ederim. Bunun yanı sıra K2pdfopt'un sahip olduğunuz tek seçenek olmadığını da hatırlatmak isterim. Benzer özellikler sunan pek çok farklı uygulama bulunmakta, K2pdfopt ihtiyaçlarınızı karşılayamazsa bunlara da göz atabilirsiniz.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Diğer Dillerde Hoşçakal

Mızıka Tabları Nasıl Okunur

conio.h