xcowsay

KDE için geçenlerde masaüstünde yaşayan bir karakter programcığını paketlemiş ve sadece resim dosyalarını değiştirerek Pardus için uyarlamıştım. Birkaç değişiklik daha yapacaktım ama fırsat bulamadım. Bugün de daha önceden ismini duyduğum xcowsay'a birkaç atıfla karşılaşınca bir göz atmaya karar verdim.

xcowsay konsol tabanlı bir inek olan cowsay'ın X uyarlaması, pratik olarak tüm masaüstü ortamlarında çalışabiliyor (her ne kadar KDE dışında bir masaüstü ortamında denemiş olmasam da). Oldukça gelişmiş özellikleri var (neye göre kime göre). xcowsay kullanıcının istediği şeyleri (ör: naber), fortune-mod aracılığıyla eğlenceli özlü sözleri veya DBus üzerinden programlardan gelen mesajları ekranda gösterebiliyor. Ayrıca konuşma baloncuğunun yanı sıra düşünce balonu da kullanılabiliyor. Daha görsel cümleler kullanmak isteyenler konuşma baloncuklarında görsel de kullanabilir.




qdbus uk.me.doof.Cowsay /uk/me/doof/Cowsay ShowCow möö
ile DBus üzerinden ineğe möö'lemesini söyleyebilir (xcowsay'i xcowsay --daemon komutuyla çalıştırmış olmanız gerekiyor),
xcowsay "Sen kaç beni tanıdılar"
ile ineği doğrudan konuşturabilir,
xcowsay --think çayır
ile ineği derin düşüncelere gark edebilir veya
xcowsay --dream /home/maidis/çayır.jpg
ile ineği ayaküstü hayaller alemine daldırabilirsiniz.

Bir eğlence uygulaması olarak sınıflandırılabilecek xcowsay hakkında daha fazla bilgi edinmek istiyorsanız XCowsay: İnekler Dile Gelirse'ye bakabilir ve eğer Pardus üzerinde denemek isterseniz sorumluluğu size ait olmak şartıyla şu adresten yararlanabilirsiniz (bu paketi kurabilmek için ayrıca fortune-mod'u da yüklemelisiniz).

Son olarak Cem Karaca'nın Ceviz Ağacı'nı da son verdiğim bağlantıdan dinleyebilirsiniz.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Diğer Dillerde Hoşçakal

Mızıka Tabları Nasıl Okunur

conio.h