identi.ca Göndergeci

Birden fazla arşiv dosyasını aynı anda açmak veya çok parçalı arşiv dosyaları oluşturmak gibi işlemlerin sadece konsol üzerinden kolayca yapılabiliyor olmasını sevmiyorum. Bununla birlikte konsolun internette gezinmek, müzik dinlemek gibi ilginç kullanım alanlarını merakla takip ediyorum.

Bugün de bir yandan Quake Live'nin yeni çıkan GNU/Linux sürümünü indirirken diğer taraftan da Google Reader'a düşen ilginç yazılara bakıyordum. Linux Journal'daki Tweeting from the Commandline with curl oldukça ilgimi çekti. Twitter kullanmadığım için Google'da küçük bir arama yaparak identi.ca'da nasıl yapılabileceğini buldum. Girilen parola ekranda görüldüğü için pek beğenmemiştim bu yöntemi. Parolayı girerken elimle ekranı kapatayım daha sonra da konsol ekranını ve geçmişini temizleyeyim diye düşünürken ras0ir daha iyi bir çözüm buldu :)

Ben de bu kod parçacığından yola çıkarak ve aşağıdaki kaynaklardan yararlanarak
şöyle bir betik yazdım:


#!/bin/sh
#
# identi.ca göndergeci // identi.ca sender
# ras0ir ve maidis'ten // by ras0ir & maidis
# sürüm 0.1 // version 0.1

echo "Mesajınız :"
read mesaj
echo "Kullanıcı adı:"
read kullanici
echo "P a r o l a :"
read -s parola
curl -u $kullanici:$parola -d status="$mesaj" http://identi.ca/api/statuses/update.xml > /tmp/identi.ca
clear
echo $mesaj
if grep -m1 "error" < /tmp/identi.ca
then
echo -e "\033[31mMesajınızı gönderemedik :( kullanıcı adınızı veya parolanızı yanlış girmiş olabilir misiniz?"
else
echo -e "\033[32mAllem ettik kallem ettik ve mesajınızı başarıyla gönderdik :)"
fi



Sanırım bugüne kadar yazdığım ilk betik bu, hataları olabilir, bu yüzden kullanırken dikkatli olunuz. Konsol yazılımı için ekran görüntüsü vermek ne kadar gerekli bilmiyorum ama aşağıdaki ekran görüntülerinden betiğin ne yaptığını daha rahat görebilirsiniz:



identi.ca'yı daha önce duymadıysanız şuradaki kısa tanımına göz atabilir veya Özgürlük İçin E-dergi'nin 16. sayısında yer alan (sayfa 13 - 18) inceleme yazısını okuyabilirsiniz.

Yorumlar

  1. Buna bir de karakter sayacı eklemek lazım 140 karakter sınırlaması için, nasıl yapılabileceğini bilen varsa çekinmesin söylesin bir ve daha ekleriz betiğin yazarlarına :)

    YanıtlaSil
  2. Hımm hem güncellenen bir yazının tarih bilgileri değişmese bile gezegenlere veya RSS takipçilerine düşüp düşmeyeceğini kontrol etmek hem de dpaste'yi test etmek için yazıyı güncelledim. Uzun satırlar otomatik olarak bölünmüyor, bir çözümü vardır elbet ama renkli görünmesi harika.

    YanıtlaSil
  3. karakter sayacı için bir gui toolkit kullanmak gerekir. ya da daha basit metod olarak metin uzun ise kullanıcı kışkışlanır bi daha yaz denir.

    terminal ekranında sanırım ncurses kullanılabilir

    YanıtlaSil
  4. ncurses'e bakayım (şunlar faydalı olacaktır sanırım: 1, 2) ama ya 140. karakterin geleceği konuma bir işaret koymak (kırmızı bir nokta belki) gibi basit bir yöntemi veya mesajın her bir karakteri girildikten sonra bir dala atlayıp sayacı bir azaltacak (140-1) sonra tekrar mesaj yazmaya dönecek saçma bir yöntemi deneyeceğim (ikinci yöntemin olmayacağına bahse girerim :) )

    Aslında bu betiği günlük hayatta kullanacak kadar çılgın biri yazdığı karakterleri rahatlıkla hesaplayabilir kafasından, hadi o kadar abartmayayım bir kaç kullanımdan sonra 140. karakterin nereye geleceğine alışır zaten :)

    YanıtlaSil
  5. 140'dan sonrasında farklı bir renge geçmesi sağlanabilir belki.

    YanıtlaSil
  6. Bu grupta da farklı şeyler varmış konuyla ilgili.

    YanıtlaSil
  7. Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

sen de yaz yaz yaz buraya yaz bütün sözlerini

Bu blogdaki popüler yayınlar

Mızıka Tabları Nasıl Okunur

conio.h

Muhtar Kellesi