Özgür Arama

Özgür Arama veya Açık Arama olarak Türkçe'ye çevirebileceğimiz Open Search arama sonuçlarının paylaşılmasını kolaylaştırmak için A9.com öncülüğünde geliştirilen ve yaygın internet tarayıcılarınca desteklenen yaygın bir standarttır.
Mycroft Project tarayıcınızla birlikte kullanabileceğiniz 18000'in üzerinde Sherlock ve OpenSearch arama motoru eklentisini içeren uçsuz bucaksız bir projedir. Diğer geliştiricilerin hazırlamış olduğu arama motoru eklentilerini tarayıcınıza ekleyebilir veya kendi yaptığınız arama motoru eklentilerini Mycroft Project'e yükleyebilirsiniz. Faydalı birkaç arama motoru eklentisine
bağlantılarından ulaşabilirsiniz. Sherlock arama motoru eklentileri Mozilla Firefox, Mozilla SeaMonkey ve diğer Mozilla çekirdeği tabanlı tarayıcılarca desteklenmektedir. OpenSearch ise Mozilla Firefox, Internet Explorer ve Google Chrome tarafından desteklenmektedir. Bu arada Mycroft ismi ise Sherlock Holmes'in kardeşi Mycroft Holmes'ten gelmektedir.
Arama motoru eklentisi herhangi bir sayfayı açmadan tarayıcınız aracılığıyla sayfaya doğrudan erişiminizi sağlar. Mozilla Firefox, Opera ve Internet Explorer gibi yaygın tarayıcıların sağ üst kısmında yer alan arama motoru eklentileri aracılığıyla istediğiniz arama sorgulamalarını en kısa yoldan gerçekleştirebilirsiniz.
Bu üç harikulade teknolojiyi Google Özelleştirilmiş Arama ve Halihazırda Paketlenmiş mi? ile nasıl birleştirebileceğimi merak ettim ve The Venture Skills Blog'daki bilgilerden yararlanarak Halihazırda Paketlenmiş mi? için bir OpenSearch arama motoru eklentisi yaptım. Daha sonra başka arama motoru eklentileri yaparken kolaylık olması için de aşağıdaki notları aldım. Eğer siz de Google Özelleştirilmiş Arama ile yapmış olduğunuz bir arama motoru için özgür arama oluşturmak isterseniz aşağıdaki rehberden yararlanabilirsiniz.
  • Yeni arama motoru eklenti yapımı sayfasını açın.
  • Chose Icon (Simge Seç): Arama motorunuzun Firefox veya diğer tarayıcılardaki arama kutucuklarında görünecek olan simgesini belirlemeniz gerekmektedir. Arama motorunun amacına uygun bir simge oluşturulabilir veya halihazırda var olan bir simge kullanılabilir. Ben Pardus ile birlikte gelen ve pisi dosya türü için hazırlanmış olan simgeyi kullandım.
  • Reference (Referans): Güncellemeler için anahtar olarak kullanılacak tanımdır. Yeni bir özgür arama oluşturuyorsanız daha önce kullanılmamış eşsiz bir isim vermeye dikkat edin. Genel isimlerden ziyade arama motorunu tanımlayıcı ifadeler kullanmak daha doğru bir tercihtir.
  • Your name (isminiz): Özgür aramayı oluşturan kişinin (yani sizin) isminizi yazmanız gereken bölüm. etiketinde yer alacak bu kısım için gerçek isminizi veya takma isminizi kullanabilirsiniz, ben ikinci seçeneği tercih ettim.
  • Your email (e-posta adresiniz): E-posta adresiniz sitede görünmeyecek yalnızca etiketi içinde yer alacak. Ayrıca özgür arama eklentiniz ileride herhangi bir nedenden ötürü silinirse veya çalışmaz duruma gelirse bu adres aracılığıyla bilgilendirilebilirsiniz.
  • Plugin Name (Eklenti İsmi): Eklentinizin Mycroft'ta ve tarayıcıların arama kutucuklarında hangi isimle görüneceğini seçebilirsiniz. Çok uzun olduğu için pek doğru bir seçim olmasa da ben arama motorunun tam ismini -Halihazırda paketlenmiş mi?- ismini vermeyi tercih ettim.
  • Plugin Description (Eklenti Açıklaması): Eklentiniz hakkında kısa bir tanım yazabilirsiniz.
  • Search URL (Arama Bağlantısı): Burası eklenti için en önemli tanımlamanın yapıldığı bölümdür. Eğer burada doğru düzenlemeleri yapamazsanız eklentiniz çalışmayacaktır. Deneme yanılma veya biraz araştırarak doğru sonucu elde edebilirsiniz. Ben sorguyu siteye göndermek için gerekli bağlantıyı oluşturabildim ama sanırım yararlandığım kaynaktaki ifadeyi tam olarak düzeltemediğim için arama sonuçlarında isteğim dışında reklamlar görünüyor. Bunu daha sonra düzeltmeye çalışacağım. Kullandığım bağlantı ise şöyle:
  • http://www.google.com/custom?hl=en&lr=&client=google-coop&cof=L%3Ahttp%3A%2F%2Fozbekanil.googlepages.com/pardus.png%3BLH%3A43%3BLW%3A100%3BLP%3A1%3BCX%3AHalihazırdaPaketlenmişMi%3B&q={searchTerms}&btnG=Search&cx=012154530105083769409:hxcclz8xyfc
  • Input Encoding (Giriş Kodlaması): UTF-8'i seçmeniz iyi olacaktır. Tarayıcının arama sorgusunu siteye gönderirken kullanacağı karakter kodlamasını tanımlar.
  • Search Form URL (Aramanın Yapıldığı Bağlantı): Çok hoş bir özellik olan hiç bir arama ifadesi girilmeden arama yapıldığında arama yapılan sayfanın veya özel bir sayfanın açılması özelliğiyle bir çeşit yerimi / kısayol oluşturabilirsiniz.
  • Plugin category (Eklenti kategorisi): Eklentinizin neyle ilgili olduğunu seçebilirsiniz. Örneğimiz için Linux'u seçtim.
  • Plugin country (Eklenti ülkesi): Hazırladığınız eklentinin sadece belirli bir ülkeyle mi yoksa tüm dünyayla mı ilgili olduğunu seçebilirsiniz.
  • Language of the results (Arama sonuçlarının dili): Bu arama motorunu tamamen kendi ihtiyaçlarım için oluşturduğumdan arama sonuçları Türkçe olarak dönüyor. Bu yüzden dili Türkçe olarak seçtim. Siz de oluşan arama sonuçlarına uygun bir dil seçebilirsiniz.
  • Comment (Yorum): Bu not herkes tarafından erişilebilir olmayacaktır. Güncellemeler veya yerini aldığı eklentiler, vb. hakkında açıklamalar ekleyebilirsiniz.
  • Generate Plugin (Eklentiyi Oluştur): Yazdığınız tanımlamalara göre gerekli kodu oluşturmak için kullanabilirsiniz.
    Install Plugin (Eklentiyi Yükle): Eklentiyi göndermeden önce sisteminizde çalışıp çalışmadığını kontrol edebilir, sorunları varsa düzeltebilirsiniz.
  • Submit Plugin (Eklentiyi Gönder): İlk yapmış olduğunuz özgür arama motoru eklentisini tüm insanların kullanabilmesi için başarıyla Mycroft'a yüklemiş bulunuyorsunuz. Hayırlı olsun :) Benim yapmış olduğuma erişmek için Mycroft Project sayfasında ismini aratabilir veya bu bağlantıyı kullanabilirsiniz.





Eğer yapmış olduğunuz eklentiyi güncellemek isterseniz en üstte yer alan kutucuğa arama motoru eklentinizin referans numarasını yazabilir ve yükleme düğmesine basabilirsiniz. Eklentiniz üzerinde değişiklikleri bitirdikten sonra eklentinizi tekrar göndererek yapmış olduğunuz değişiklikliklerin eklentiye yansımasını sağlayabilirsiniz.

Yorumlar

Yorum Gönder

sen de yaz yaz yaz buraya yaz bütün sözlerini

Bu blogdaki popüler yayınlar

Diğer Dillerde Hoşçakal

Mızıka Tabları Nasıl Okunur

conio.h