Blogger için Twitter Önizlemeleri

Uzun yıllar boyunca eğer okumak isteyen olursa RSS okuyucusuna kaydeder düşüncesiyle günlüğümdeki yazıların bağlantısını kullandığım sosyal medya siteleri üzerinde çok nadir paylaştım.

Son yıllarda iyice fark ettim ki insanlar RSS'e yeterli ehemmiyeti vermiyor ve her zaman olmasa da ara sıra günlüğümdeki yazıların bağlantısını elle okuyucuyla buluşturmaya çalışmalıyım.

Böyle de yaptım. Son yıllarda yazdığım çoğu yazıyı içeriğine uygun olarak Twitter, Facebook, LinkedIn ve Ekşi Sözlük'te paylaştım. İnsanların okumaktan daha çok izlemeyi tercih ettiği bir döneme denk gelmeseydi belki daha anlamlı sonuçlar elde edebilirdim ama önemli değil bu.

Twitter'da yaptığım paylaşımlarda canımı sıkan bir eksiklik vardı ama. Paylaştığım bağlantılar sadece bağlantı olarak kalıyordu ve herhangi bir önizleme oluşturulmuyordu. Koskaca Google ve Twitter bunu bence blog yazarlarını uğraştırmadan otomatik olarak halledebilirdi ama iş bize düşüyor.

Twitter'da Blogger'daki yazılarımızın önizlemeli olarak görüntülenebilmesi için blogumuza bir Twitter Kartı eklememiz gerekiyor. Twitter Kartlarının nasıl ekleneceğine ilişkin teknik ayrıntılara dalmadan önce bir Twitter kartının gerçekte ne olduğunu anlamaya çalışalım.

Twitter kartı, internet sitenize trafik çekmenize yardımcı olmak için Tweet'lere fotoğraf, video ve diğer medya deneyimleri ekleyen bir araçtır. İnternet sitenize kolayca ekleyebileceğiniz birkaç satır sayesinde içeriğiniz Twitter'da paylaşıldığında çekici bir önizlemeye sahip olacaktır.

Şimdi kısaca daha önce HTML ile uğraştıysanız aşina olacağınız üstverilere değinelim. Üstveriler, verilerle ilgili verilerdir. Bu, meta etiketinin, HTML belgesi hakkında veri sağladığı anlamına gelir. Üstveriler sayfada gösterilmez, sadece sayfayı işleyen uygulama tarafından ayrıştırılır. Meta etiketleri bir HTML belgesinin head bölümünde tanımlanır ve özellik-değer çiftleri halindedir.

Artık meta etiketinin ne olduğu ve ne amaçla kullanıldığı hakkında temel bir fikre sahibiz. Şimdi bu bilgimizi blogumuza Twitter Kartı eklemek için kullanalım.

Twitter Kartları için ayarlamanız gereken ilk meta etiketi twitter:card'dır. Bu etiket, summary, summary_large_image, player veya app değerlerinden birini alabilir. Ben blogum için büyük ihtimalle sizin için de uygun olacak summary_large_image'i kullandım.

Diğer meta etiketler de kendini açıklayan cinsten ve biri hariç kolayca özelleştirip kullanabilirsiniz. Ya ben beceremedim ya da bulduğum kaynaklar güncelliğini kaybetmişti ondan twitter:description'ı istediğim şekilde kullanabilmek biraz zamanımı aldı.


twitter:description'ı birkaç farklı şekilde kullanmak mümkün. En kolay olanı sabit bir değer verip her paylaşımda onun görüntülenmesini sağlamak, örneğin: "Harika bir yazı okumaya hazır mısınız?". Bu bir yerden sıkıcı olacağı için pek tercih edilesi değil. Bir diğer seçenek de blogun kendi açıklama üstverisini kullanmak: "Özgür yazılım, GNU/Linux dağıtımları, programlama, yapay zeka, sinema ve edebiyat hakkında bir blog". Yanılmıyorsam Facebook öntanımlı olarak bunu gösteriyor açıklama olarak.

Yine de bunların hiçbirisi bence blog yazısının ilk birkaç kelimesinin yerini tutmuyor. Bunu Twitter önizlemesine eklemek için data:post.snippet'ın kullanılması gerektiği söylenmiş kaynaklarda ama bende bu işe yaramadı ve en sondaki data:post.body/'nin hemen üstüne twitter:description için data:post.body eklemem gerekti.

Tam olarak nereye ne eklenmesi gerektiğinin net olarak anlaşılması için birkaç yazı, en sonda da benim şu an kullandığım satırlar:

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Diğer Dillerde Hoşçakal

Mızıka Tabları Nasıl Okunur

conio.h