Pardus Kurulan DVD

Bu yazıda deneysel bir teknolojiden bahsedeceğim. Bu yazıda yer alan bilgileri uygulamanız halinde sisteminizde sorunlar yaşayabilirsiniz. Tüm sorumluluk kullanıcıya aittir.
Şu an için Pardus'un kurulum yazılımı YALI kurulum esnasında paket seçimine izin vermediği için genel kullanıma uygun bir kurulan DVD hazırlamak mümkün değil. Bununla birlikte kullanıcı kendi ihtiyaçları doğrultusunda bir kurulan DVD hazırlayarak ihtiyaç duyduğu tüm paketlere ilk kurulumda sahip olabilir. Unutmayınız ki hazırladığınız kalıptaki tüm paketler ilk kurulumda kurulacaktır, bu da işlem süresini biraz uzatabilir.
Şimdi ihtiyaçlarınız doğrultusunda bir kurulan DVD hazırlamak için gereken adımları görelim:

1. Eğer kullandığınız sistemde eSvn yüklü değilse Paket Yöneticisi yardımıyla kurun. Kurulum bittikten sonra eSvn'yi açarak File> Browse Repository seçeneğine açın. Açılan yeni pencerede bağlantı kısmına http://svn.pardus.org.tr/uludag/trunk/ adresini yazın ve Browse düğmesine basın. Yan tarafta kullanacağımız programların bulunduğu bir liste açılacak. İlk önce listeden Pardusman'ı seçin ve Checkout düğmesine basın, çıkan yeni penceredeki Local Path değerini Pardusman'ın kaynak kodlarının yüklenmesini istediğiniz yere ayarlayın. Bu iş için ev dizini idealdir. Dizin ayarlamasını da yaptıktan sonra OK düğmesine basarak işlemi onaylayın. eSvn'nin ana penceresinde successfully yazdığında işlem hatasız olarak tamamlanmış demektir.


Daha sonra listeden CD-image'yi seçerek Pardusman için yaptığımız işlemleri tekrarlayın.

2. Pardusman ve CD-image dışında bir de DVD'de kullanacağınız paketlere ihtiyacınız olacak. Pardusman internet üzerindeki bir depoyu kullanabilir ancak bu işlem bağlantı hızınıza da bağlı olarak oldukça uzun sürmektedir. Daha rahat bir şekilde çalışmak isterseniz yerel diskinizde veya ağınızda bir Pardus deposu yansısı oluşturarak paket indirme işlemini buradan gereçekleştirebilirsiniz.

3. Pardusman'ı indirdiğiniz dizine girerek ister 
sudo python ./install.py
komutuyla kurulum yaparak ve daha sonra da herhangi bir yerden
pardusman
komutu ile Pardusman'ı çalıştırın, isterseniz de src dizinine girerek
python ./pardusman.py
ile Pardusman'ı çalıştırın.


Pardusman'ı çalıştırdıktan sonra Dosya> Aç ile /pardusman/projects/Kurulan.xml dosyasını açın ve yukarıdaki resimde görmüş olduğunuz değişikliklerin benzerlerini gerçekleştirin.

4. Proje ayarlarını gerçekleştirdikten sonra paket seçimine başlayabilirsiniz.


Üzerinde çalıştığınız proje dosyasındaki tüm paketler öntanımlı olarak seçili olacaktır. Bunları isteğinize göre kaldırabilirsiniz de ama ne yaptığınızdan pek emin değilseniz tavsiye etmem. Paketleri işaretleyerek hazırladığınız DVD'ye eklenmesini sağlayabilirsiniz.


Listedeki işaretli paketler DVD'ye girmesi için seçilmiş paketleri, işaretsiz ancak kırmızı renkli olanlar da işaretli / seçilmiş başka bir paketin bağımlılığı olduğu için DVD'ye eklenecek olan yazılımları gösterir.

Eğer hangi paketleri seçeceğinize karar veremiyorsanız bir paket ismin üzerinde fare imlecini getirerek bir süre beklerseniz o paket hakkında kısa bir tanıma ulaşabilirsiniz. Daha detaylı bilgi almak için de paket ismini iki kere tıklayabilirsiniz.

Pardusman'da paket seçimi yaparken dikkat etmeniz gereken en önemli nokta birbiriyle çakışan paketleri seçmemek. Pardusman çakışan paketler konusunda kullanıcıyı uyarmıyor ve bu paketleri de oluşturduğunuz DVD'ye ekliyor. Bu da kurulum sırasında problem yaşamanıza neden oluyor. Bu nedenle
nvidia ve nvidia-old
yali4 ve yali4-firstBoot
gibi aynı anda kurulamayacak paketleri seçmemeye özen gösterin.

5. Paket seçimini tamamladıktan sonra ISO oluştur düğmesine basın ve oluşan ISO'yu gerçek bir sisteme yüklemeye çalışmadan önce mutlaka sanal bir bilgisayar ile test edin.


6. Oluşturduğunuz ISO sanal bir bilgisayarda sorunsuz olarak kurulduysa ISO'yu DVD'ye yazabilirsiniz.


K3b'yi açın ve Araçlar> DVD ISO Kalıbı Yaz seçeneğini açın ve oluşturduğunuz kalıbı seçerek yazdırma işlemini başlatın.


Yazdırma kipi için DAO seçeneğini ve yazdırma hızı olarak da makul bir seviyeyi seçin.

7. Oluşturduğunuz medyanın diğer medyalarla karışmasını önlemek için permanent kalemle üzerine açıklayıcı bilgiler yazın :)


8. Oluşturduğunuz DVD sürümünü kullanmaya başlamadan önce yine bir sanal bilgisayar yazılımında iyice test etmenizi tavsiye ederim.


9. Sonuç?



VirtulBox'da misafir Pardus'a eklentilerinin (guest additions) nasıl kurulabileceğini de öğrenebilirsem test işlemi daha iyi yürüyecek. Şu anda ekran çözünürlüğü çok düşük.



Kaynak: Pardusman ile aromalı Pardus hazırlamak

Yorumlar

  1. VirtualBox ile Pardus 2008, misafir eklentisi sorunu
    http://resim.donanimhaber.com/m_24356531/tm.htm
    bahsettiğim hata bu.

    YanıtlaSil
  2. Bu yöntemle system-base kurulumu yapmayı deneyen oldu mu? Kurulan Mini-cd için :)

    YanıtlaSil
  3. Ben henüz denemedim ama kendi kurulanını ve çalışanını yapmak isteyenlere ilk seferde böyle büyük bir DVD yapmaya çalışacaklarına daha küçük bir şeyler yapmalarını tavsiye ederim. Çünkü istediğim sonuca üçüncü denemede ulaştım ve dosya boyutları büyük olduğu için bekleme süreleri de uzun oldu.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

sen de yaz yaz yaz buraya yaz bütün sözlerini

Bu blogdaki popüler yayınlar

Diğer Dillerde Hoşçakal

Mızıka Tabları Nasıl Okunur

conio.h