CodeWeavers Chromium'u GNU/Linux'a Aktardı

Az önce Google Chrome'nin arkasındaki açık kaynak güç olan Chromium'un GNU/Linux'a aktarıldığını okudum. WINE'nin ve CodeWeavers'in gücünü ortaya çıkaran bir çalışma olmuş. Daha detaylı bilgiyi CrossOver Chromium'un SSS sayfasından bulabilirsiniz.


Henüz gündelik kullanım için uygun değil ama denememek için de bir neden yok. Pardus 2008'de şu şekilde yükleyebilirsiniz:
  • CrossOver Chromium'un paketini indirin.
  • su -
  • cd /paketi/indirdiğiniz/dizin
  • ./install-cxchromium-0.9.0.sh
  • Yetkili kullanıcı olduğunuz konsolu kapatın ve yeni bir konsol açarak veya ALT+F2 ile chromium komutunu çalıştırın.
  • Chromium ile Flash'ı indirerek yükleyin.
WINE ile Google Chrome'yi çalıştırmak yerine Chromium'u denemenizi tavsiye ederim. Birçok üstünlükleri var CodeWeavers Chromium'un, HTTPS'lere bağlanabilmesi ve çok hızlı olması başlıcaları.


Tekrar hatırlatırım ki gündelik kullanım için değil sadece test için kullanılabilir düzeyde. Bir sayfada Flash Video oynarken diğerlerinde görünmesi, tam ekrandan normal ekrana ve tersi işlemin biraz sorunlu olması gözüme ilk çarpan sorunlar arasında yer alıyor.

Yorumlar

  1. MAC kullanıcılarına haksızlık yapmışım çünkü CodeWeavers Chromium'u MAC'e de aktardı ve ben söylememişim.

    YanıtlaSil
  2. Open Source olan bir yazılımın kodların düzenlenip linux ortamına aktarılması daha kolayken wine ile kullanılmaya çalışılması biraz saçma bir tutum değil mi? Yani sözüm CodeWeavers grubunun mantığının acaba ne olduğu ...

    YanıtlaSil
  3. Zaman zaman Mozilla Firefox'un bile Windows sürümünü WINE aracılığıyla kullanan / kullanmak zorunda olan biri olarak bence saçma değil. Zaten buradaki amaç x yazılımının Linux'a aktarılmasından daha çok WINE'nin herhangi güncel bir masaüstü programını çalıştırmasındaki başarıyı gözler önüne sermek. Yazıda verdiğim blog bağlantısına bakma şansınız olduysa orada da görmüşsünüzdür CodeWeavers geliştiricileri bu gücü göstermek için bir açık kaynak yazılım aramışlar ve bu programı uygun görmüşler. Zira kapalı kaynak bir yazılımın aktarılması görece daha zor. Çünkü hem geliştiricisinin böyle bir niyeti yoksa lisans sorunları olacaktır hem de yazılım eğer standart dışı kodlar içeriyorsa WINE ile sorunlu çalışacaktır. Bu tür faaliyetler yazılımların yerleşik Linux sürümleri çıkana kadar köprü görevi görecektir bence.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

sen de yaz yaz yaz buraya yaz bütün sözlerini

Bu blogdaki popüler yayınlar

Mızıka Tabları Nasıl Okunur

Muhtar Kellesi

Müfettiş Gadget'taki Kötü Adamın Yüzü Açığa Çıkmış