Özgür Yazılım Vakfı 35 Yaşında

Özgür Yazılım Vakfı (FSF), yazılım özgürlüğü mücadelesindeki otuz beşinci yılını kutluyor.

İster masaüstünde, ister dizüstünde, isterse de ceplerdeki bilgisayarlarda olsun, her bilgisayar kullanıcısı tüm dijital işlerini özgürce yerine getirebilene kadar Özgür Yazılım Vakfı'nın işi bitmeyecek. Özgür yazılım için mücadele her zamanki gibi devam ediyor.

Yapabiliyorsanız kullanıcı özgürlüğü mücadelesinin bir 35 yıl daha devam etmesine yardımcı olmak için bağışta bulunabilir veya sizin için daha uygun başka bir yolla destek sağlayabilirsiniz:

  • Bilgisayarınızın sabit diskinde kalıcı herhangi bir değişiklik yapmadan tamamen özgür canlı GNU/Linux dağıtımlarından birini deneyebilirsiniz.
  • E-posta Kullanımında Öz Savunma Kılavuzunu takip etmek için bir saat ayırarak toplu gözetimi nasıl devre dışı bırakabileceğinizi öğrenebilirsiniz.
  • GNU işletim sisteminin en eski bileşenlerinden biri olan GNU Emacs metin düzenleyicisini indirip deneyebilirsiniz. Düzenleyiciyi başlatıp Ctrl-h + t (C-h t) yazarak öğreticiyi deneyebilir veya Emacs'te bulunan Alt-x (M-x) dunnet veya M-x tetris gibi oyunlarda başarılı olup olamayacağınıza bakabilirsiniz.
  • Microsoft Office yerine LibreOffice kullanmak gibi, kullandığınız özgür olmayan bir yazılımı özgürlüğünüze saygı duyan bir yazılımla değiştirebilirsiniz.
  • Favori internet sitenizin yöneticilerine, sayfalarında yer alan ve birçok kullanıcının farkında olmadan çalıştırıp indirdiği şirkete özgü JavaScript dosyalarını özgürleştirmelerini isteyebilirsiniz.
  • Hoşunuza giden bir özgür yazılım hakkında girdi yazarak veya varsa girdisini güncelleyerek Özgür Yazılım Dizinine katkıda bulunabilirsiniz.
  • GNU Press mağazasından kılavuzlar, giysiler ve diğer GNU eşyaları satın alarak FSF'nin önemli çalışmalarını desteklemeye yardımcı olabilirsiniz! Becerilerinizi bir GNU/Linux komut satırı kılavuzuyla yükseltebilir veya gece geç saatlere kadar süren çalışmalarınıza yoldaş olması için sevimli bir bebek GNU'ya sahip olabilirsiniz.
  • FSF'nin animasyon serisindeki videoları ve bunların yanı sıra bilgisayar kullanıcılarının özgürlüklerini korumaya adanmış yıllık konferans LibrePlanet'te gerçekleştirilen açılış konuşmalarını, sunumları ve panelleri izleyip paylaşabilirsiniz.
  • Android telefonunuz varsa yüzlerce eğlenceli ve kullanışlı özgür yazılımın bulunduğu F-Droid mağaza uygulamasını yükleyebilirsiniz.
  • FSF'nin otuz beşinci yıl dönümüyle ilgili sosyal medyada bir mesaj paylaşabilirsiniz! Bu veya orijinal metni uyarlamaktan, #fsf35 etiketini ve FSF'nin 35. yaşı için hazırlanmış özel görselleri kullanmaktan çekinmeyin.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Diğer Dillerde Hoşçakal

Mızıka Tabları Nasıl Okunur

conio.h