ASUS Eee PC 1101HA

ASUS Eee PC 1101HA performansı dışında her şeyiyle harika bir taşınabilir bilgisayar. Güzel iki incelemesi ShiftDelete.Net'te ve LOG'da okunabilir.

ASUS Eee PC 1101HA'nın perfonsı iyi değil ve bu iyi olmayan performansı tam olarak elde edebilmek de grafik işlemcisi GMA 500 ve diğer bazı nedenler yüzünden o kadar kolay değil.

GMA 500 ve ASUS Eee PC 1101HA için zamanla bazı şeyler iyi giderken bazı şeyler de kötü gitti. Bunlarla ilgili her şey zaten konunun ilgilileri tarafından bilindiği için ayrıca burada anlatmayacağım. Sadece yaptığım son SSD güncellemesiyle bu bilgisayarı hala nasıl idare edilebilir durumda tuttuğumu anlatacağım.

ASUS Eee PC 1101HA ile kullanılabilecek üç işletim sistemi var: Windows, Linux ve Haiku. Haiku son derece hafif bir işletim sistemi olduğu için bu işletim sistemini tercih edebilirsiniz ama donanım sürücüleri bulunmadığı için bilgisayarı tam performansla kullanmak şu an için ne yazık ki mümkün değil.

Bildiğim kadarıyla Linux üzerinde donanım sürücülerinin çalıştığı güncel bir dağıtım yok. Konuyla ilgili çalışmalar var ama henüz çalışmalar meyvesini vermiş durumda değil:
EMGD, Linux üzerinde tekrar çalışmaya başladığı zaman benim tercihim kesinlikle Linux olacaktır. Şimdilik ne yazık ki idare edilebilir bir performans için Windows kullanmak tek yol.

Biraz havada kalacak ama hala Linux'tan bahsediyorken bunu da söyleyip aradan çıkaralım. ASUS, bu makinede hız aşırtımı için Super Hybrid Engine kullanıyor. Linux kullandığım dönemlerde hız aşırtımı yaptırıp yaptırmadığımı hatırlamıyorum ama şimdi araştırma yaptığımda karşıma yararlanılabilecek şu araçlar ve yazılar çıktı:
Şimdi hem donanım olarak yapılabilecek güncellemelere hem de şu an çalışır olan tek işletim sistemi Windows'un kurulumuna geçelim.

Bilgisayar 1 GB bellekle geliyor, ben bozulan eski bir bilgisayarımdan çıkan 2 GB belleği kullanarak güncelleme yaptım. Elinizde böyle bir RAM yoksa internet üzerinden ucuz sayılabilecek bir fiyata satın alabilirsiniz:
Bu bilgisayara bellek dışında yapılabilecek tek güncelleme SSD. Günümüzde SSD fiyatları epey alınabilir seviyelerde olduğu için hala bu bilgisayarı kullanmayı düşünüyorsanız giriş seviyesi bir SSD alabilirsiniz. Ben 140 TL'ye şu SSD'yi satın aldım, aynı fiyat aralığında benzer bir ürün alınabilir. Üst seviye bir SSD almamalısınız çünkü donanımınız böyle bir SSD'yi tüm performansıyla kullanamaz, hatta hiç çalıştıramama ihtimali de bulunuyor. SSD alırsanız bilgisayara takmak için aşağıdaki yazı ve videolardan yararlanabilirsiniz:
Bilgisayara SSD'yi takmak yaklaşık 15 dakikalık bir iş. SSD'yi daha önce başka bir bilgisayara takıp NTFS dosya sistemiyle biçimlendirmediyseniz Windows kurulumu sırasında hiçbir diskin görünmediğini ve diskpart kullanarak da bu işlemin yapılamayacağını göreceksiniz. Bir Linux dağıtımını (ben Kubuntu 18.04.2 LTS'yi kullandım) USB belleğe yazıp sonrasında bilgisayarı bu işletim sistemiyle açarak KDE Partition Manager veya benzer bir araçla SSD'yi NTFS olarak biçimlendirebilirsiniz.

ASUS Eee PC 1101HA ile bir Windows kurulum DVD'si geliyor. Bunu bilgisayara harici bir DVD sürücü takarak ya da bir ISO dosyasına çevirip USB belleğe yazarak kullanabilirsiniz. Ben dönüştürme işlemini kendim yapmak yerine internet üzerinden Windows 7 Starter Sp1'yi indirip onu kullandım. Buradan mı başka bir yerden mi indirdim hatırlamıyorum, uzun zaman önce indirmiştim.

Windows ISO dosyasını Linux'ta WoeUSB'yi (ayrıca WinUSB varmış ama ben kullanmadım henüz), Windows'ta Windows USB/DVD Download Tool'u kullanarak USB'ye yazabilirsiniz.

Her şeyi hazırladıysanız Windows 7'ye verilen resmi desteğin 14 Ocak 2020'de kesileceğinin de bilincinde olarak Windows'u çok kısa bir sürede kurabilirsiniz. Bu aşamada umarım siz de Windows ürün anahtarınızı daha önceden kullanma kılavuzuna veya başka bir yere yazarak yedeklemişsinizdir.

Windows kurulumundan sonra sürücüleri ve bu bilgisayarda kullanılacak Google Chrome, LibreOffice, VLC, 7-Zip gibi yazılımları yüklemek gerekiyor. Sürücüleri ASUS'un resmi sitesinden indirebilirsiniz. Ekran kartı sürücüleriniyse isterseniz Intel GMA 500 Driver Optimized for MS Windows sitesinden de indirebilirsiniz.

Super Hybrid Engine Utility'i ve diğer araçları ASUS'un sitelerinde göremediğim için Google arama sonuçlarında bulduğum Laptop-Center sitesini kullandım ben. Super Hybrid Engine Utility olmazsa BIOS üzerinde belirlenen hız aşırtımı kullanılamıyor, bu yüzden hız aşırtımı için yüklenip kullanılmalı. Kendisi aslında sistem açılışında otomatik olarak açılmalı ama nedense bende şimdi öyle olmadı. Sizde de aynı durum yaşanırsa aracı elle başlatmanız gerekiyor.

Tüm bunlardan sonra üç-dört sekme açıp dolaşabileceğiniz, müzik dinleyebileceğiniz ve kelime işlemcide bir şeyler yazabileceğiniz bir ASUS Eee PC 1101HA'ya sahip olabilirsiniz. Diğer bir çok iyi fikir de bu bilgisayarı emekliye ayırıp yeni bir bilgisayar almak kesinlikle.

Son olarak yazı içine serpiştiremediğim şu dört yazıyı da buraya bırakıyorum, bunlarda da yararlanılabilecek bilgiler var:

Yorumlar

  1. Tarayıcı olarak artık Chrome/Chromium değil Edge kullanıyorum. Bir parça daha iyi gibi geldi bana.

    https://www.microsoft.com/tr-tr/edge

    YanıtlaSil
  2. antix kullanıyorum tavsiye ederim.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

sen de yaz yaz yaz buraya yaz bütün sözlerini

Bu blogdaki popüler yayınlar

Mızıka Tabları Nasıl Okunur

Muhtar Kellesi

Müfettiş Gadget'taki Kötü Adamın Yüzü Açığa Çıkmış