Birden Fazla Bilgisayarda Altını Çizerek E-kitap Okuma

Birden fazla bilgisayar üzerinde e-kitap okuyor ve bununla da kalmayıp okuduğunuz bazı satırların altını çiziyor, sayfa üzerinde notlar alıyorsanız işinize yarayabilecek bir konudan, e-kitaplar üzerindeki işaretlemelerin eş zamanlanmasından bahsedeceğim. İhtiyacınız olan sadece Okular ve Dropbox.

Yapılacaklar fazla karmaşık değil, yine de basitçe takip edilebilmesi için işlem basamakları şeklinde vermek daha iyi olur:
  • İlk önce Okular'da dosyalar üzerinde yaptığınız tüm işlemlerin saklı olduğu ilgili dizini yedekleyin. Çünkü işlem sırasında bunları yanlışlıkla silebilirsiniz. Pardus 2011.2 üzerinde bu dizinin yolu /home/kullanıcı-adı/.kde/share/apps/okular oluyor. okular dizinini ev dizininizin içine kopyalayabilirsiniz. Bu geçici olarak duracak sadece, her şeyin yolunda gittiğinden emin olduktan sonra silebilirsiniz.
  • Şimdi Dolphin üzerinde yeni bir sekme açın ve Dropbox dizininize gidin burada. Önceki (/home/kullanıcı-adı/.kde/share/apps/okular dizininin açık olduğu) sekmeye dönün, bir üst dizine çıkın ve buradan okular'ı seçerek Dropbox dizini sekmesine sürükleyin. Burada karmaşık anlattığıma bakmayın yaptığımız sadece bir sembolik bağ koymak. Komut satırından ln ile nasıl yapacağınızı şuradan görebilirsiniz.
  • Diğer bilgisayarda Dropbox dizinini açın. Eğer burada okular dizinini sembolik bağ olarak görüyorsanız her şey tamam demektir. Ama bende ne yazık ki böyle olmadı. Bu yüzden ek bir işlem daha yapmam gerekti. Sizdeki durum da böyleyse ilk önce ikinci bilgisayardaki Dropbox'u kapatın. Dropbox dizini içindeki okular'ı silin. Onun yerine bu bilgisayarın /home/kullanıcı-adı/.kde/share/apps/okular dizininin sembolik bağını ekleyin. Dropbox'u tekrar açın. Şimdi iki bilgisayarın Dropbox dizininde de sembolik bağ olarak bulunması gerekiyor okular'ın.
Bu işlemlerin ardından bir bilgisayarda yaptığınız işaretlemeleri diğer bilgisayarlarla eş zamanlayabilirsiniz, aynı anda dosyalar üzerinde işaretleme yapmayacağınızı ve internet bağlantınızın olduğunu varsayarak bunu söylüyorum tabii. Bir bilgisayarda e-kitap üzerinde işlem yapar ama bu değişiklikleri Dropbox sunucusuyla eşitlemeden (örneğin o an bağlantınızın olmaması gibi bir durumla) diğer bilgisayarda e-kitap üzerinde işaretleme yaparsanız ve Dropbox sunucusuyla eşitlerseniz bir önceki değişiklikler kaybolacaktır, buna dikkat edilmeli.



İlgili Bağlantılar

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Diğer Dillerde Hoşçakal

Mızıka Tabları Nasıl Okunur

conio.h