Unity Window Maker'a Çok Benzemiyor mu?

Soruyu kendime adıma cevaplamadan, ilk önce kaçıranlar ve tekrar okumak isteyenler için Unity nedir, Window Maker nedir çok kısa bir şekilde bunlardan bahsedeyim.

Unity, Ubuntu'nun yeni sürümleriyle birlikte kullanmaya başlayacağı yeni öntanımlı masaüstü ortamıdır.


Window Maker, bir X11 pencere yöneticisidir. Aslen GNUstep masaüstü ortamının entegrasyonuna destek sağlamak için tasarlanmıştır. Görünüm ve his olarak NEXTSTEP kullanıcı arayüzüne benzer bir ortam sunar.

Unity'i henüz hiç kullanmadığım, Window Maker'ı da sadece çok çok eskiden kullanmış olduğum için bu iki masaüstü ortamı birbirine benziyor demem fazla temelli olmayacak ama dışarıdan bakan biri olarak bana böyle geliyor:
Elbette Window Maker ile Unity'nin benzer olmasında, birinin diğerinden etkilenmiş olmasında bir sakınca yok, ikisi de özgür yazılım, kaynak kodları ortada. Birbirine benzeyen ünlüler hakkındaki yazılar kıvamında bir şey bu da en fazla zaten.


Window Maker Ekran Görüntüleri




Unity Ekran Görüntüleri


Kısa bir not olarak eklemekte fayda var, ekran görüntüleri internet üzerinden alınmıştır ve hakları sahiplerine aittir.

İşin daha da ilginç tarafı ben Window Maker'ı artık aktif olarak geliştirilmiyor zannediyordum ama durum tam olarak böyle değilmiş. Arch'taki paketlerine bakılarak Window Maker'ın günümüzde de çalışabileceği sonucuna varılabilir. Depolarındaki son değişikliğin üzerinden de daha bir yıl geçmemiş gibi duruyor, fazla uzağa gitmiş olamazlar :) Window Maker'ın Türkçe sayfalarına baktığımızdaysa iş daha da ilginçleşiyor ve en az ve hatta KDE, GNOME, Xfce gibi masaüstü ortamlarından daha fazla canlı duruyor Window Maker.

Umarım ÇOMAK hedeflediği ve şu an üzerinde çalıştığı masaüstü ortamlarını tamam ettikten sonra Unity gibi yeni geliştirilmeye başlanan ve Window Maker gibi kenarda köşede kalmış masaüstü ortamlarına da el atma şansı bulur alacağı yeni desteklerle beraber. Biz Pardus kullanıcıları da daha fazla masaüstü ortamı arasından seçme şansına sahip oluruz böylece.


Unity Hakkında Daha Fazla Bilgi İçin Kendime Çıkardığım Okuma Listesi

Yazıyı Gezegenlere Düşürmememle İlgili Olarak
Aslında yazı GNU/Linux ile ilgili olduğundan gnu/linux etiketini verecektim ama masaüstü ortamları GNU/Linux dağıtımlarından sonra en çok fanatikliği yapılan şeylerden biri olduğu için vazgeçtim. Boş tartışmalar çok sıkıcı ve harcadığınız enerjiye değmez. Aslında tartışma çıkaracak bir şey yazdığım yok yukarıda ama ben yine de işimi sağlama alayım :) bilgisayar da o kadar ilgisiz bir etiket sayılmaz hem.


Benden Başka Kim Dile Getirmiş Bu Benzerliği

Yorumlar

  1. İkinci kelimeden yanlış yapmaya başlamak da ne ola ki:

    kendime -> kendi

    YanıtlaSil
  2. For inclusivity the Ubuntu VM I used for building Android bits is still running Unity, which seems to be a poor remake of Windowmaker without the style.

    https://www.linux.com/news/special-feature/linux-developers/611198-30-linux-kernel-developers-in-30-weeks-alan-cox

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

sen de yaz yaz yaz buraya yaz bütün sözlerini

Bu blogdaki popüler yayınlar

Diğer Dillerde Hoşçakal

Mızıka Tabları Nasıl Okunur

conio.h