Kate ile Borulama

Doğru düzgün kullanamadığım pek çok yazılım vardır ama bundan dolayı üzgün olduklarım fazla değil, sadece iki tane: Blender ve terminal tabanlı metin düzenleyiciler.

Blender ayrı hikaye. Terminal üzerinden çalışan metin düzenleyicilerde ise ismini koyamadığım bir gariplik var ve beni gerçekten korkutuyorlar. Bu yüzden işim düştüğünde sadece nano'yu -alt kısımda kısayol tuşlarını gösterme gibi harika bir özelliğe sahip olduğundan- kullanabiliyorum ve işimi halledip hemen kaçıyorum.

Bu kadar insan terminal tabanlı metin düzenleyicileri sevip, sayıp bir de üstüne bunları kullanıyorsa elbet bir bildikleri vardır ama ben bunu bilmiyorum ve konsola düşmedikçe bunları kullanmıyorum.

Neyse karşılaştırma yapmayı bir kenara bırakıp asıl konumuza döneyim: Kate ve diğer uygulamaları borulamak. Kulağa biraz garip geliyor ama güzel bir şeymiş. Ben de Kate'de nasıl yapılacağını Boxes hakkında yazdıklarımdan sonra öğrendim, o zamana kadar Araçlar menüsü altında bulunan Metni Filtrele yan gelip yatıyordu durduğu yerde.

Metni Filtrele Kate'de yazdığınız ve seçili hale getirdiğiniz bir kelimeyi istediğiniz bir uygulamaya (genellikle bir konsol yazılımına) parametre olarak göndermeyi ve bu uygulamanın döndürdüğü sonucu tekrar belgeye yapıştırmayı görev bilen bir özelliktir. Eminim terminal tabanlı metin düzenleyicilerde de vardır.

Bu özellik sayesinde Kate'de yapabileceklerinizin sınırlarını biraz daha genişletebiliyorsunuz ve normalde daha fazla zamanınızı alacak işlemleri Kate penceresinden dahi ayrılmanıza gerek kalmadan halledebiliyorsunuz. Ben çok beğendim, Mahmut Abi'ye gösterdim o da çok beğendi.

Kısa bir örnek üzerinden devam etmek istiyorum izniniz olursa:
  • Uygulamalar> Yardımcı Programlar> Kate yolunu takip edin.
  • Bir şeyler yazın ve yazdıklarınızı fareniz veya klavyeniz yardımıyla seçili hale getirin.


  • Araçlar> Metni Filtrele yolunu takip edin. Açılan iletişim penceresi üzerindeki kutucuğa seçili metni borulamak istediğiniz komutu girin. Tamam düğmesine basın. Seçtiğiniz komutun işlem süresine bağlı olarak belgenizde ilgili değişiklikler gerçekleşecektir.


  • Eğer istediğiniz sonucu elde edemezseniz Geri Al düğmesine basabilir veya eğer destekliyorsa komuta yaptıklarını geri almasını söyleyebilirsiniz.


  • Neler yapabileceğiniz tamamen sizin ihtiyaçlarınıza göre değişmekle birlikte aşağıdaki güzelliği bir dakika içinde yapabileceğinizi söyleyerek sizi özendirmek ve cesaretlendirmek istiyorum.


  • Bir başka ASCII örneği daha vermek ve daha ciddi örnekleri yazının devamına bırakmak istiyorum.


Henüz yeni kullanmaya başladığım bir özellik olduğundan neler yapılabileceğini tam bilmiyorum ama yazıyı hazırlarken aklıma gelenlerden kısaca bahsedeyim:

* Zor bir matematik işlemi?
5 + 4 = 5 + 4
5 + 4 = 9

* Pırıl pırıl bir 2010 takvimi?
2010 > filtrele > cal

* Bir dosyanın sha1sum'ı mı lazım?
(dosya belgeyle aynı dizinde değilse yolunu da belirtmelisiniz)
hede.tar.gz > filtrele > sha1sum
9fcd5c45d426ecdc8015dd537d12ec991800e3ab

* Bir konsol komutunun çıktısı mı lazım oldu belgede?
dir: Fotoğraflar  Müzik  Resimler  Videolar  Yazılar

* Herhangi bir paket hakkında bilgi mi lazım?
paket ismi > filtrele > xargs -0 pisi info

** Paket isminden sadece paketçinin isminin nasıl döndürüleceğini ilk söyleyene minnattar olacağım. Şimdilik ben bulamadım nasıl olacağını.

Yorumlar

  1. çok aydınlatıcı bir yazı cok tesekkur ederım :) uzun suredır merak ettıgım bır konuydu.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

sen de yaz yaz yaz buraya yaz bütün sözlerini

Bu blogdaki popüler yayınlar

Mızıka Tabları Nasıl Okunur

Muhtar Kellesi

Müfettiş Gadget'taki Kötü Adamın Yüzü Açığa Çıkmış