MEB Dünya Klasikleri E-kitap Oluyor

Geçtiğimiz aylarda bir Kindle sahibi olmamla geç de olsa e-kitap dünyasına adım atabilmiştim. Ne yazık ki e-kitap konusuna geç kalan sadece ben değildim ama. Daha kaygı verici bir şekilde ülkemiz de e-kitapta iyi bir konumda değil şu an. Biraz daha iyimser bakarsak olması gerektiği kadar iyi değil diyebiliriz. idefix ve diğer e-kitap siteleri bir başlangıç ama ticari öncelikler, vergilerin e-kitaplar için özelleştirilmemiş olması, platform bağımlı standart tercihleri ne yazık ki e-kitapları herkes için kolayca erişilebilir olmaktan çok uzakta tutuyor.

Neyse ki arada çok güzel haberler de karşımıza çıkıyor, bugün de öyle oldu. Ülkemizdeki e-kitaplarla ilgili gelişmeleri kontrol ederken MEB Dünya Klasikleri e-kitap projesiyle karşılaştım. Karşılaşır karşılaşmaz da projeyi yürüten Hasan Hüseyin Koşar'a merak ettiğim soruları e-postayla göndererek birinci ağızdan bilgi almak istedim.
Merhaba, mebdunyaklasikleri.blogspot.com sitesini daha yeni gördüm ve çok sevindim. Proje hakkında biraz daha bilgi bulabilirsem günlüğümde bir tanıtım yazısı hazırlamak isterim, Google'da pek bilgi bulamadım henüz.
Anıl Bey ilginiz için çok teşekkür ederim. Sorularınıza cevap vermek benim için mutluluk kaynağıdır.

Projenin amacı ve kapsamı hakkında biraz bilgi verebilir misiniz?
Projemizi (eğer yeterli maddi katkı sağlayabilirsek) Kırklareli Üniversitesi'nin de işbirliği ile Fatih Projesi'ne de entegre olabilecek şekilde kullanılabilecek bir yapı haline getirmek istiyoruz. Mevcut dili bozmadan Üniversite'nin desteğiyle küçük müdahaleler yapmak en az 400 cilt eseri bir veritabanı üzerinden Gutenberg Projesi'nde olduğu gibi sunmak ve elbette Fatih Projesi'nde olmak üzere bir tablet yazılımı geliştirmek gibi hedeflerimiz var. Bu arada Üniversite ile yazılı olmasa da mutabakat sağlanmış durumda.

Proje üzerinde kaç kişilik bir ekip çalışıyor?
Şu anda yaptığım tam anlamıyla bir projeye evrilemediğinden ötürü tek kişiyim. Ancak yeterli maddi kaynağı bulabilirsem en az 10 kişilik bir Türk Dili ve Edebiyatı yüksek lisans öğrencisiyle beraber çalışma planımız var.

Proje ne kapsamında yapılıyor? Örneğin www.e-kitap.gov.tr gibi bir proje için mi, yoksa tamamen bağımsız bir proje mi?
Projemiz tamamen bağımsız olup Kırklareli İl Milli Eğitim Müdürlüğü Ar-Ge birimi tarafından desteklenmektedir.

Proje için gerekli izinler alındı mı, eğer alınmadıysa alınması düşünülüyor mu, alındıysa bu süreç hakkında ve kimlerden hangi izinler alındığına dair bilgi verebilir misiniz?
Gerekli izinler şu an için bakanlıktan alınmadı. Ancak aynı işlemi kirklareli.meb.gov.tr adresi üzerinden de yapmaktayız ve resmi bir kurum olduğumuz hatta basımı yapan bakanlığın taşra teşkilatı olduğumuz düşünülürse izni müdürümüzden almış bulunmaktayız. Özellikle resmi sitede Türkiye telif hakları kanununa dikkat etmekteyiz. Ancak projemiz yukarıda (özellikle ilk soruya verdiğim cevapta anlattığım süreç içerisinde gerçekleşirse) bakanlık nezdinde gerekli izin ve yazışmaları yapacağız. Ayrıca telif kanunumuz için gerekli araştırmayı web üzerinden yapabilirsiniz.

Projede kitapları e-kitaplaştırmak için izlediğiniz yöntem nedir? Hangi yazılımları kullanıyorsunuz? Bunlar özgür yazılımlar mı? Değillerse ne gibi eksikleri nedeniyle kullanmadınız?
Sayfa sayfa taradığımız eserleri bir ocr programı vasıtasıyla word dökümanına dönüştürüyor metni hızlı bir taramayla ocr'den kaynaklanan hataları gidermek amacıyla düzenliyorum. Daha sonra kindle'a yükleyerek ifadeden ya da yine programdan hatta kaynak eserden kaynaklanan hataları düzelterek yayına veriyorum.

Projeye dışarıdan ne gibi katkılar bekliyorsunuz? Şu an aklıma ilk gelen tanıtım ve bağış? Bunlar dışında bir beklentiniz var mı?
Evet her ikisi de benim için en hayati konu. 15.000 tl kadar bir sponsorluk desteğine ihtiyacım var. Bu konuda her türlü teklife kurum olarak açığız. Resmi bir kanat olduğumuz unutulmamalıdır. Ancak maddi destek bulamazsam bana kitap tarayarak yardımcı olacak olan herkesi işin içine katmak hedefindeyim.

Hangi kitapları e-kitap olarak sunmaya başladınız, hangi kitaplar üzerinde çalışmayı düşünüyorsunuz?
Şu anda proje için yayınlanacak kitapların envanterini çıkartmakla uğraşıyorum. Yukarıda da belirttiğim gibi hedefimiz 400 cilt kitabı yayınlamak. Milli Eğitim Bakanlığı'nın 500'ün üzerinde (yalnız dikkatinizi çekerim cilt değil) kitabı yayınladığını biliyoruz. Tahminen 800 ila 1000 cilt kitap basıldığı ve bunun %40-50 arasını yayınlamak istediğimiz ortadadır. Blog şimdilik kendimizi test etme ve tepki ölçme işini yerine getirtmektedir. Eğer şu ana kadar envanterini çıkarttığım ancak tam anlamıyla çalışma yapamadığım (zira üniversite ile işbirliği halinde bu işi yürüteceğiz) listemi görmek isterseniz size gönderdiğim linke (bir mail olarak tarafınıza ulaşacak) bakabilirsiniz.

Kitaplardan kimler ne şekilde yararlanabilecek? Her zaman herkes ücretsizce ulaşabilecek mi bu e-kitaplara?
Evet kitaplara herkesin bedava ulaşımı öncelikli hedefim. En kısa zamanda bir web sitesi üzerine taşınmayı planlıyorum. Ancak unutulmamalıdır ki bu kitapları öncelikli hedef eğitim camiasının (öğretmen ve öğrencilerin) hizmetine sunmaktır.

Kitapları hangi biçimde sunuyorsunuz? E-kitap okuyucularınca çokça kullanılan epub ve mobi biçimleri olarak sunuyor musunuz kitapları, sunmuyorsanız buna yönelik bir planınız var mı?
Kendim de bir kindle sahibi olarak epub ve mobi olarak sunmak hedefim. Ancak bunu web sitesine taşıdıktan sonra yapacağım. Ayrıca Gutenberg Projesi'nde olduğu gibi pdf, word, rtf vb. formatlarda da sunmayı planlıyorum.

Cevaplarınız için çok teşekkürler, iyi günler.
Kibar tavrınız ve ilginiz (ve tanıtımınız) için asıl ben teşekkür ederim. Muhabbetle kalınız.
Şu ana kadar yayınlanan ve aralarında Suç ve Ceza, Hayvan Çiftliği, Hernani ve Candide'nin de olduğu eserlere ulaşmak ve incelemek için proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz. Bana ulaştırılan envanterde de çok güzel eserler var, umarım bunlar da kısa zamanda e-kitap haline getirilir. Envanterdeki eserlerden bazıları da aşağıdaki gibi:

Bir Kapı Ya Açık Durmalı Ya Kapalı - A. De Musset
Kırmızı Defter - Benjamin Constant
İlahi Komedya (Cehennem) - Dante
Budala- Dostoyevski
Karamazov Kardeşler - Dostoyevski
Devlet - Eflatun
Denizin ve Aşkın Dalgaları - F. Grillparzer
Şehname - Firdevsi
Clavigo Kardeşler - Goethe
Maria Magdalena - Hebbel
Şuurun Doğrudan Doğruya Verileri - Henri Bergson
Knulp - Hermann Hesse
Ursule Mirouet - Honore de Balzac
Fareler ve İnsanlara Dair - John Steinbeck
Amalfi Düşesi - John Webster
Anabasis - Ksenophen
Mesnevi - Mevlana
Kocalar Okulu - Moliere
Etika - Spinoza
Dünün Dünyası - Stefan Zweig
Venedikte Ölüm - Thomas Mann
Harp ve Sulh - Tolstoy
Anna Karenina - Tolstoy
İvan İlyiç'in Ölümü - Tolstoy
İki Gelinin Hatıraları - Honore de Balzac
Bu Yeni Küçük Dünya - Antonio Fagazzaro
Gulliver'in Seyahatleri - Jonathan Swift
Buğday Tarlalarının Destanı - F. Mora
Yeşil Heinrich - G. Keller
Lelia - George Sand
Güneş Batarken - Gerhardt Hauptmann
Litvanya Hikayeleri - H. Sudermann
Top Oynayan Kedi Mağazası - Honore de Balzac

MEB Dünya Klasikleri e-kitap projesinde yapacakları çalışmalar için Hasan Hüseyin Koşar'a ve yeni katılacak isimlere kolaylıklar ve teşekkürler.

Yorumlar

  1. Utandım yazamadımHaziran 29, 2012 7:35 ÖS

    Çok güzel bir proje. Elimdeki kitapları e-kitap haline getirmek etik olmaz sanırım ama zamanla bu şekilde black marketler ortaya çıkacaktır. Son zamanlarda yalnızca kitaba ve şaraba para veriyordum, galiba artık yalnızca şaraba para vereceğim.

    YanıtlaSil
  2. Proje ile ilgili diğer yerlerde çıkan haber ve tanıtımlar:

    http://www.tnctr.com/topic/204077-meb-dunya-klasikleri-serisi/
    http://rednos.blogspot.com/2012/02/e-kitapla-ilgili-ulkemizdeki-son.html?showComment=1338057771149#c6152115996622606687

    Konuyla ilgili sayılır bu da:

    http://ceviribilim.com/?p=322

    YanıtlaSil
  3. Benim için bir sakıncası yok:

    http://www.eskikitaplarim.com/showthread.php?t=7301

    YanıtlaSil
  4. http://mebdunyaklasikleri.blogspot.com/2012/08/meb-dunya-klasikleri-e-kitap-oluyor.html

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

sen de yaz yaz yaz buraya yaz bütün sözlerini

Bu blogdaki popüler yayınlar

Mızıka Tabları Nasıl Okunur

conio.h

Muhtar Kellesi