Onay İşareti

Onay işareti, onay imi veya tik işareti, ✓, ✔ gibi sembollerle gösterilen ve evet kavramını ("evet, bu doğrulandı", "evet, bu doğru cevap", "evet, bu tamamlandı", "evet, bu seçenek veya seçenekler bana uyuyor") ifade etmek için daha çok konuşma dilinde, bilgisayarlardaki veya anketlerdeki formlarda veya klasik sınav kağıtlarında kullanılan bir işarettir.

Bir fiil olarak işaretlemek veya tik koymak, bu tip bir işaret eklemek anlamına gelir. Basılı formlar, basılı belgeler ve bilgisayar yazılımları, genellikle onay işaretlerinin yerleştirileceği kareler içerir.

Uluslararası Farklılıklar

Onay işareti, dünyanın çoğu yerinde kolayca oluşturulabilmesi nedeniyle yaygın bir uygunluk sembolü olmuştur. Bazı ülkelerdeyse bu işaretin kullanımı daha farklıdır.

İsveç okullarında ✓ işaretinin bir cevabın yanlış olduğunu belirtmek için kullanımı yaygındır; rätt'tan gelen R ise bir cevabın doğru olduğunu belirtmek için kullanılır.

Fince'de ✓, yan yatmış v ile benzerliğinden dolayı väärin'e karşılık gelir, yani yanlış anlamına gelir.

Japonya ve Kore'de, onay işareti yerine O işareti (marujirushi) kullanılır ve X ile ✓ işareti genellikle yanlış için kullanılır.

Hollanda'da V, bazı şeylerin eksik olduğunu göstermek için kullanılırken, bir kısmın veya bir şeyin tamamının onaylandığını göstermek için süslü onay (paraf) kullanılır.

Unicode Temsilleri

Unicode, diğer semboller kategorisi altında çeşitli onay işaretleri sunar:
  • U+237B ⍻ NOT CHECK MARK
  • U+2611 ☑ BALLOT BOX WITH CHECK
  • U+2705 ✅ WHITE HEAVY CHECK MARK
  • U+2713 ✓ CHECK MARK
  • U+2714 ✔ HEAVY CHECK MARK
  • U+1F5F8 🗸 LIGHT CHECK MARK
  • U+1F5F9 🗹 BALLOT BOX WITH BOLD CHECK

Tarih

Bazılarınca onay işaretinin, Roma İmparatorluğu döneminde oluşturulduğuna inanılmaktadır. V, gerçek anlamına gelen veritas'ı kısaltmak ve listedeki öğeler için evet, doğru veya onaylanmış dendiğini belirtmek için kullanılmıştır. Zamanla, işaretin tasarımı değişmeye başlamış, insanlar daha hızlı yazmaya başladıkça işaret sağ tarafa doğru uzamıştır.

Bazılarınca da onay işaretinin Antik Yunanlar'dan geldiğine inanılmaktadır. N harfinin küçük hali, v gibi yazılmaktadır ve bu, kontrol listelerinde zafer anlamına gelen nikas'a denk gelir. Bu, kayıp anlamındaki haneis'i temsil eden X ile bir çift oluşturmaktadır.

Kaynaklar

Not

Lütfen Wikipedia'nın yasaklanmadığı bir ülkede yaşıyorsanız bu yazıyı Vikipedi'ye taşıyın. Bunu Türkiye'de yapmak da mümkün ama fazladan bir uğraş vermek gerekiyor.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Diğer Dillerde Hoşçakal

Mızıka Tabları Nasıl Okunur

conio.h