Fedora'da Nvidia DKMS Sürücüleri

Linux'ta en uzun süre uğraştığım sürücüler Nvidia'nınkiler sanırım. Her şey yolunda olsa bile ara sıra kendini hatırlatmayı ihmal etmiyor.

Dün de normalde GPU üzerinde yapabileceğim bir çalışmayı CPU üzerinde yapmak zorunda kalınca bu son probleminin ne olduğuna bakmaya karar verdim.

İlk önce çok kısa bir şekilde Nvidia sürücülerinden bahsetmek istiyorum. Linux'ta bu sürücüleri kurmak için birden çok yöntem var.

İlk önce Nouveau ismindeki özgür sürücüleri mi yoksa Nvidia'nın kapalı kaynak sürücülerini mi kullanmak istiyorsunuz ona karar vermeniz gerekiyor. Özgür sürücüleri seçerseniz kolayca dağıtımınızın resmi depolarında sürücü kurulumunu yapabilirsiniz.

Nvidia'nın sürücülerini kurmak isterseniz ya Nvidia'nın sunduğu kurulum dosyasını kullanmanız gerekiyor ya da genellikle dağıtımınızın topluluk depolarında bulunan paketleri yüklemeniz gerekiyor.

Örneğin Fedora için negativo17 ve RPM Fusion depolarında kapalı kaynak Nvidia sürücüleri bulunuyor. Paketleme yaklaşımı şu anki ihtiyaçlarıma daha uygun olduğu için ben negativo17 deposunu kullanıyorum.

Bu kadar seçim yaptınız ve her şey tamam sanıyorsunuz yanılıyorsunuz :) Bir seçim daha yapmalısınız. Sürücünüz nasıl olsun, AKMOD, KMOD, DKMS? Bunları da kısaca anlatıp yazıyı daha da uzatmak istemiyorum. Kısa bir araştırmayla hem ne olduklarını hem de aralarındaki farkları kolayca bulabilirsiniz. Bu kadarlık bir girişin ardından konuya geçeyim şimdi.

Nvidia sürücüleri sistem güncellemeleriyle ara sıra kendiliğinden bozulup düzelse de bu kez sorun uzun sürünce durumu araştırmaya karar verdim. Bu arada sorun, Nvidia sürücülerinin yüklenmemesi ve sistemin Nouveau sürücülerini kullanmak zorunda kalmasıydı.

DKMS kullandığım için araştırmaya buradan başladım:

$ dkms status
Error! Could not locate dkms.conf file.
File: /var/lib/dkms/nvidia/430.34/source/dkms.conf does not exist.

Bu komutun çıktısı sorunun ne olduğu konusunda yeteri kadar açıktı. DKMS bir dosyaya ihtiyaç duyduğunu sanıyordu ve bu dosya da olmadığı için sorun çıkartıyordu. Görünüşe göre bazı durumlarda yeni sürücü sürümüne güncellemelerde böyle bir sorun oluşuyor.

Hatanın gerçek çözümü ne şu an bilmiyorum ama etrafından dolaşmak için eski Nvidia sürücüsünü silmek yeterli oluyor:

$ sudo rm -rf /var/lib/dkms/nvidia/430.34/

Bu adımdan sonra sistemi yeniden başlatıp tekrar Nvidia sürücülerinizin çalıştığını görebilirsiniz. Konuyla ilgili daha çok bilgi için aşağıdaki bağlantılara göz atabilirsiniz:

Broken Nvidia driver or: clean up old DKMS modules
Latest driver causes fallback to Nouveau? (Fedora 28)
Module not being rebuilt after kernel upgrade?

Hata takip sisteminde deponun yöneticisinin söylediklerine göre bu DKMS ile ilgili bir durum. Kernel, bir DKMS modül paketiyle birlikte güncellenirse DKMS'nin kafası karışıyormuş..Geçici çözüm olarak da benim yukarıda kullandığım komut yerine şu komutlar tavsiye edilmiş:

$ dkms remove nvidia/ --all
$ dkms install nvidia/
$ reboot

Bunlar da işe yaramazsa AKMOD sürücülerine geçilmesi tavsiye edilmiş.

Sanırım Nvidia kullandıkça Nvidia hakkında böyle yazılar yazmak gerekecek hep :)

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Diğer Dillerde Hoşçakal

Mızıka Tabları Nasıl Okunur

conio.h