Bisikletçi Pardus

Bugün gazetelere çıkan haberlerle Ankara Hayvanat Bahçesi Müdürü Mustafa Sancar'ın TÜBİTAK'ın önemli birimlerinden ULAKBİM'e Müdür Yardımcısı olarak atandığını ve Cahit Arf Bilgi Merkezi'nden sorumlu olacağını öğrendim.

Bu haber vesilesiyle Pardus ile ilgili diğer son gelişmelere bakmak için bir Google araması yaptığımda da Pardus'un Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu'nun maskotu olduğunu öğrendim.


Maskotu tasarlayan Aydan Çelik, Pardus'un ortaya çıkış hikayesini şöyle anlatıyor: "Organizasyon komitesiyle sohbetlerimizde Tur'un bir maskota ihtiyacı olduğu yıllardır konuşuluyordu. 50. yılda birlikte neler yapabiliriz diye yeniden masaya oturduğumuzda ise 'Pardus' fikri doğdu. Bu coğrafyada yapılan bir bisiklet yarışında bu coğrafyanın bir canlısını kullanmaktan daha doğal bir şey olamazdı. Üstelik bu efsanevi canlı, bir bisikletçi gibi zeki, çevik ve hızlıysa..."


Pardus özgür yazılımla ilgili kişilerin çok iyi bildiği üzere bir GNU/Linux dağıtımının da ismi ve bildiğim kadarıyla Pardus ismi ve marka hakları korunuyor. Bu şekilde bir organizasyonun maskotuna isim olarak verilmesi bu haklara aykırı bir durum mu bilmiyorum (biz Pardus maskotu diye yola çıktığımız maskotu Özgürlükİçin maskotuna evirmek zorunda kalmıştık) ama bir ön araştırmayla farklı ve daha önceden kullanılmayan bir isim de bulunabilirdi kişisel görüşümce.

Kaynaklar
şeytan arabası - MTBTR ve 50. Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu
şeytan arabası - 50. Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu
mtbtr.com - 50. Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Diğer Dillerde Hoşçakal

Mızıka Tabları Nasıl Okunur

conio.h