Pardus İçin Tek E-dergi Devri

Pardus için iki Türkçe e-dergi hazırlanmasının doğru olmadığını düşünüyordum uzun zamandır ve sanırım bunu birkaç kez nedenleriyle birlikte dile getirmiştim. Böyle düşünen tek kişi ben değildim elbette, benden önce de sonra da bunu söyleyenler, isteyenler olmuştu. Temmuz ayında da somut bir adım atılmış ve Özgürlükİçin ve Pardus-Linux.Org'un  birlikte çıkaracağı ortak bir e-derginin taslağı tartışılmıştı ya da daha doğrusu tartışılması için gerekli girişimler yapılmış ama topluluk olarak yine gerekli / yeterli hassasiyeti gösterememiştik.

Taslağa biraz geç de olsa kısaca bakacak olursak kendi adıma şunları söyleyebilirim. Taslağın birinci maddesi yeni e-derginin ismiyle ilgili ve e-derginin isminin Pardus E-dergi olacağını söylüyor. Bunun için Pardus projesinden izin alınması gerekiyor bence (halihazırda izin istenmiş olup olmadığını bilmiyorum). Her ne kadar taslağın bulunduğu girdinin altında bununla ilgili bir şey olmadığından / konuşulmadığından herhangi bir sorun olmadığı sonucu çıkarılabilse de umarım Pardus Projesi'nden izin istenmiştir Pardus isminin kullanımıyla ilgili olarak. Eğer istenmediyse bir an önce istenmelidir çünkü doğru olan budur. Eğer gerekli izinler alınabilirse e-dergi için güzel bir isim, kullanılabilir. Ama çeşitli nedenlerle (en basit neden / örnek Pardus Projesi ileride kurumsal kullanıcıları için bir e-dergi çıkarabilir ve bu ismi de orada kullanmak isteyebilir doğal olarak) izin alınamazsa başka bir isim seçilebilir.

İkinci madde de e-derginin tamamen özgür yazılımlar kullanılarak oluşturulacağını söylüyor ve bence e-dergiye katkı verecek insanları olmaması gerektiği kadar sınırlıyor. Bunu başka konularda, yerlerde de dile getirdim ama bir türlü anlaşılmak istenmedi. Bu tip sınırlamalar kapsamı iyi çizilmediği, belirtilmediği sürece bireylerin kişisel tercihlerini kısıtlayan zorlamalardır. Hiç kimse de kusura bakmasın ama bana ne kullanıp kullanamayacağımı söyleyemez. Özgür yazılımları kullanmamı önerir, bunun yararlarından, güzelliklerinden bahseder ama sen özgür yazılım kullanmıyorsun, ya özgür yazılım kullan ya da e-dergiye katkı verme demek benim kabul edebileceğim bir şey değil. Kapalı kaynak kullandığımdan ya da kullanmak istediğimden değil ama istersem veya başkası isterse pekala da yapabilmeli e-dergi için bir şeyler hazırlarken. Bu madde ya kaldırılmalı ya da kapsamı iyice belirgin hale getirilmeli. Somut örnek yok, ne gerek var diyebilecekler için hemen bir kaç tane söyleyeyim: bir kullanıcı Google Docs (evet Google Docs kapalı bir yazılımdır) ile yazarsa yazılarını ya da bir başka kullanıcı Windows'ta Pardus DVD'si hazırlama benzeri bir yazı için görüntü alırken kapalı kaynak bir ekran yakalama yazılımı kullanırsa ne olacak? İşte bunlara dahi karışılırsa olmaz o iş, o yüzden en mantıklısı o maddenin kaldırılması.

"Yayınlanacak ilk sayıdan sonra Pardus e-dergi'nin PLO ve Öİ ile organik bir bağı olmayacak." maddesi çok iyi düşünülmüş. E-dergi böylece sadece bu iki topluluğun üyelerini değil tüm Pardus camiasını kapsayabilir.

"Dergi için yazılar PLO ve Öİ forumlarında açılacak başlıklarda eskiden olduğu gibi kabul edilecek ayrıca pardus-edergi.org dan da kabul edilecek." Bu sadece ilk sayı / sayılar için mantıklı geliyor bana. Diğer türlü e-dergi editörünün bu üç yeri de ayrı ayrı takip etmesi gerekecek ve bu da onun için zor olacaktır. Ayrıca bu maddenin daha önce söylenen organik bir bağ konusuyla fazla uyuşmadığını düşünüyorum. Hazırlanan e-derginin haberleri Öİ ve PLO'da yapılmalı elbette ama e-derginin hazırlanması tamamen e-dergiye ait ortamlarda sürdürülmeli.

Belirttiğim noktalar dışında güzel olduğunu düşündüğüm bir protokol taslağı olmuş (diğer küçük ayrıntıları yeri gelirse ilgili ortamlarda belirtmeye çalışacağım: e-dergi için hazırlanmış içeriklerin herhangi bir siteye eklenmesi, e-derginin lisansı, e-derginin proje dosyalarının sunulması, e-derginin diğer dillere çevrilebilmesinin olabilirliği vs...). Eminim zamanla daha iyi hale getirilebilir.

Umarım Pardus kullanıcılarından Pardus geliştiricilerine, Pardus geliştiricilerinden Pardus yöneticilerine kadar hiç kimse kendisini camianın dışında, üstünde, yanında, berisinde görmez ve bu ortak e-dergi projesine elinden gelebilecek sürekli katkıyı vermeye çalışır. Bundan herkes her ay bir yazı yazıp göndersin dediğim anlaşılmasın ama yapabilecekken de bir yazı gönderilmezlik yapılmasın, esirgenmesin.

Kısaca söyleyeceklerim bunlar. İlginizi çektiyse aşağıdaki bağlantıları inceleyebilir ve Pardus hakkındaki bu ortak e-dergiye katkı verebilirsiniz.


Yorumlar

  1. Bu son olaylardan biraz mutsuz olduğumu belirtmek isterim (özellikle bazı değişimler neticesinde beyin gibi faydalı bölümleri kapanması) fakat dergilerin birleşmesi güzel bir şey ama bence yetersiz, madem topluluk bir topluluksa sitelerde birleşmeli değil mi sizce de?

    YanıtlaSil
  2. Cevabınız için teşekkürler. Kimseden cevabını net alamadığım diğer bir soru: Beyin bölümü neden kapatıldı bence çok harika bir bölümdü. Arada iletişim kopukluğu falan gibi bahaneler sunuldu fakat bunu halledilecek bir şey olduğuna inanıyorum kapanması yanlıştı bence.

    YanıtlaSil
  3. Beyin ilgili sorunuza kısa bir cevap veremem, uzun bir cevap için de ne yazık ki zamanım yok şu an. İlgili tartışmalar şurada yapılmıştı, temel hatlarıyla fikir sahibi olmak için bakılabilir.

    Özgürlükİçin'de her şey rayına oturursa (bu da uzaylılar tarafından değil ancak Pardus topluluğunun üyeleri tarafından yapılabilecek bir şey) ve Pardus tarafında da hali hazırda belirtilmiş yeni fikirler gerçekleşirse Beyin bölümünün yeniden açılması için çalışmalar yapılabilir.

    YanıtlaSil
  4. E-dergi hazırlanırken kullanılacak yazılımlar ile e-dergi yazarlarının yazılarını hazırlarken kullandıkları yazılımlar farklı şeyler, bu nedenle biraz zorlama (derginin üretilme aşamasından yola çıkıp yazarların bilgisayarlarına kadar uzanan) bir eleştiri getirdiğini düşünüyorum.

    Belki şöyle bir ifade bu tür zorlama yorumların önünü kapayabilir; E-dergi'nin üretilmesinde kullanılacak materyaller özgür yazılımlar tarafından düzenlenebilir ve yeniden üretilebilir biçimde olacaktır.

    YanıtlaSil
  5. Eleştirimin değil, "Tamamen özgür yazılımlar kullanılarak oluşturulacak." gibi bir maddenin zorlama olduğunu düşünüyorum.

    Eleştirimin zorlama olup olmadığını test edelim:

    * Yazımı hazırlarken bazı özgür olmayan yazılımlar da kullandım.
    * E-dergiye yazımı gönderdim yazım e-dergide yayınlandı.

    Şimdi o e-dergi tamamen özgür yazılımlarla mı hazırlanmış oldu?

    Benim katkım katkıdan, e-dergiyi oluşturan içerikten sayılmadı mı?

    E-dergi yazarlarıyla, e-dergiyi hazırlayanlar farklı kişiler mi? Hepimiz topluluğun üyeleri değil miyiz. Ben dışlanıyor muyum burada yoksa bazı ayrıcalıklarla mı donatılıyorum?

    Neden kendimizi zorluyoruz?

    "E-dergi'nin üretilmesinde kullanılacak materyaller özgür yazılımlar tarafından düzenlenebilir ve yeniden üretilebilir biçimde olacaktır."

    Tek başına yeteri kadar açık değil ve incelendiğinde sınırlamalar içeriyor görünüyor bu da ne yazık ki. Ben bir yazı, görsel veya herhangi bir şey gönderiyorum e-dergiye, bu zaten bir şekilde o e-dergide kullanılacak özgür yazılımlarla işlenebilir olmalı, ayrıca böyle bir maddeye gerek yok diye düşünüyorum.

    Gerekliyse şunun denmesi yeterli bence:

    "E-derginin çizimi Scribus ile yapılıyor, gönderilen içeriğin bu yazılımla işlenebilir türde olması gereklidir."

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

sen de yaz yaz yaz buraya yaz bütün sözlerini

Bu blogdaki popüler yayınlar

Mızıka Tabları Nasıl Okunur

Muhtar Kellesi

conio.h