Skype Protokolüne Ters Mühendislik Uygulandı

Microsoft'un Skype'ı satın almasıyla pek çok GNU/Linux kullanıcısı kendi platformları için olan desteğin geleceğinin belirsizliği nedeniyle endişelenmeye başlamıştı. Free Software Foundation tarafından geliştirilen GNU Free Call uygulamasının da henüz Skype'ın yerine geçecek düzeyde olmamasından dolayı pek fazla alternatif yoktu.

Bugünse Skype konusunda bazı ilginç gelişmeler yaşandı. Bağımsız bir araştırmacı Skype protokolüne ters mühendislik yöntemi uygulayarak kodlarının bir kısmına ulaştı. Efim Bushmanov'ın konuyla ilgili açtığı günlükteki açıklaması şu şekilde:
Merhaba, ben Efim Bushmanov, bağımsız bir araştırmacıyım ve Skype üzerinde yaptığım araştırmalara ait proje dosyaları burada. 
Wall Street Journal, politika yaparken ve Skype'ı günümüzün eğilimi haline getirken, ben de bu konuda araştırma yapmak istedim. Amacım, Skype'ı özgür bir yazılım yapmak. Ve bunun için de Skype'ın tamamına ters mühendislik uygulamaya pek çok saat harcayacak arkadaşlar bulmak. 
Şu an RC4 ve aritmetik sıkıştırma da dahil olmak üzere en zor kısımlar tamamlandı (Skype'ın 1.x/3.x/4.x sürümleri için). 
Skype'ın iç protokol ve şifrelemesine bakmak için eşsiz bir şansınız var. Kodlara baktığınızda açık anahtar altyapısıyla güçlü AES ve RSA şifreleme kullandığını göreceksiniz. 
Ayrıca Skype'a mesaj göndermek için çalışan bir kod da hazır. Bununla birlikte bu kod şu an biraz değişikliğe uğramış olan Skype'ın eski 1.4 sürüm protokolünü temel alıyor. 
Bu kodun parçaları, idb dosyaları, deşifre edilmiş ikilikler VEST Corporation'dan elde edilmiştir. Birinci aşama araştırma için genel bilgiler EADS.net "vanilya-skype" sunumundan alınmıştır.
Araştırmanın Skype protokolünün (1.4 sürümü belirtimlerinin) pek çok parçasına başarıyla ters mühendislik uyguladığı söyleniyor. Bu gelişmenin tam olarak ne anlama geldiğini ve neler getireceğini zamanla hep birlikte göreceğiz sanırım.

Kaynaklarda elde edilen kodlara bağlantılar olduğu ve ülkemizde bu bağlantıların paylaşımının yasal olup olmadığını bilmediğim için hiçbir bağlantı vermedim. Skype'ın kullanım koşullarındaki ilgili kısım şu şekilde:
Sitede bulunan herhangi bir yazılımı kaynak koduna çevirme, üzerinde tersine mühendislik işlemleri uygulama ya da başka bir biçimde yazılımın kaynak kodunu ortaya çıkarma girişiminde bulunamazsınız.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Diğer Dillerde Hoşçakal

Mızıka Tabları Nasıl Okunur

conio.h