Google Code'nin Yerelleştirme Desteği

Diğer proje barındırma servisleri nedense Google'ninki kadar cazip gelmiyor bana. Kırk yılın başında basit bir şeyler oluşturduğumda Google Code'yi tercih ediyorum bu yüzden.

Bu yazıda genel olarak Google Code'den değil sadece Google Code'nin yerelleştirme desteğinden bahsedeceğim. Google Code'nin kendisi İngilizce, İspanyolca, Japonca, Korece, Portekizce, Rusça ve Çince'yi destekliyor. Desteklenen diller arasına Türkçe'nin de eklenmesini beklemekten başka pek bir seçeneğimiz de yok görünüyor, Google Code'nin özgür bir proje olmaması ve çeviri için dışarıdan biz kullanıcıların bir katkı verememesi gibi nedenlerden. Şimdi biraz daha Türkçe özelinde devam edelim.

Her ne kadar Google Code, Türkçe olmasa da, kullanıcılar kendi projelerine sınırlı yerelleştirme desteği ekleyebilir. Bu sınırlı destekten yararlanmak bile ne yazık ki olması gerektiği kadar kolay değil. Sayfaların yerelden oluşturulup gönderilmesi gerekiyor. Yerelleştirilmiş sayfalar site üzerinden değiştirilebiliyor / güncellenebiliyor denmiş ama henüz ben bulamadım veya şu an bu destek yok.

Proje (wiki) sayfalarınızı yerelleştirmek için ilk önce wiki dizinini çekmeniz gerekiyor, ben ilk başta sadece trunk'ı çektiğim için ek bir iş oldu bana, eğer bundan sonra yerelleştirmeyi düşündüğüm bir projeye başlayacak olursam wiki dizinini de kapsayan kök dizinini çekerim. Şimdilik ayrıca wiki dizinini de çektim şu komutla:
svn checkout https://pardus-keygen.googlecode.com/svn/wiki/ pardus-keygen --username ozbekanil
Daha sonra bu dizinde Türkçe'nin dil kodu olan tr ile isimlendirilmiş bir dizin oluşturdum ve tüm sayfaları bu dizinin içine kopyaladım.

Kate ile bu sayfaları güzelce çevirdikten sonra kaydettim ve
svn add tr
komutuyla tr dizinini ve içindeki tüm dosyaları SVN'ye ekledim. Daha sonra da
svn ci
ile sunucuya gönderdim tüm değişiklikleri.

Böylece bundan sonra proje sayfasına Türkçe yerelli bir sistemden bağlanan kullanıcılar sayfaları otomatik olarak Türkçe görebilecek. Diğer dillerde sayfalar olmadığı için yine otomatik olarak İngilizce sayfalar gösterilmeye devam edecek. Bu bir devrim, yok canım o kadar değil de, iyi, hoş bir şey :)

Bu sayfalara gelen yorumlar paylaşımlı, yani tüm dillerdeki yorumlar her sayfada görülüyor olacak, bu bana göre iyi bir özellik ama birkaç dezavantajı da yok değil.

Şimdi en çok eksikliğini hissettiğim ve sınırlı yerelleştirme ifadesini kullanmama neden olan konuya geleyim. Google Code, proje ana sayfasının yerelleştirilmesini şu an için desteklemiyor:
Soru: How to localize a project's home page? The home content is not stored in svn, so http://code.google.com/p/support/wiki/WikiSyntax#Localizing_Wiki_Content won't help. 
Cevap: There currently is no way to localize the project home page. What you could do would be to put a link on your home page that goes to a wiki page that is localized to several locales.
Bu özelliğin şu an için eklenmesi pek öyle atla deveymiş gibi gelmiyor bana ama göründüğünden daha zor bazı konular da olabilir tabii. Umarım bu destek de kısa zamanda gelir, yoksa buradan oraya bağlantı ver, oraya gitsin baksın kullanıcı pek de makul bir çözüm değil.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Diğer Dillerde Hoşçakal

Mızıka Tabları Nasıl Okunur

conio.h