Pardus 2009 İpuçları 1

Sabit diskimde bir kaç dosyayı daha sildikten sonra Pardus 2009 için gereken yeri açabilmiştim sonunda. Her yıl gerçekleştirdiğim ilginç bir ritüeli tekrar sahnelemek için en yakın kırtasiyeye doğru evden çıktım. O da ne kırtasiye iflas etmiş, kapanmış. Bu duruma üzülmeye fırsat bulamadan ikinci en yakın kırtasiyeye gitmiş, yeni bir eski teknoloji medya alıp eve dönmüş ve bu medyaya Pardus 2009'u yazmıştım bile.
Bilgilerimi ve kullandığım yazılımların kişileştirmelerini / ayarlarını saklamak için çok saçma bir yedekleme işlemi gerçekleştiriyorum. Eminim bu işi adam gibi yapmanın 1001 yöntemi vardır ama benim sevdiğim bunlardan hiçbiri değil. Mozilla Firefox'u açtım yerimlerimi HTML olarak dışarı aktardım. Kullandığım eklentileri kolayca hatırlayabilmek için ekran görüntüsü aldım. Ekran görüntüsünü alırken paneli üstten yana alarak tek seferde halletmeyi denedim ama sanırım biraz fazla eklenti kullandığım için ancak iki seferde halledebildim. Alırım yedeğimi giderim efeler gibi hey kıvamına gelmiştim neredeyse.
Dosyalarımı yedeklemek içinse ev dizinimdeki benim için anlamlı ve önemli tüm ıvır zıvırı tek bir dizinin içine taşıdım. Daha sonra gizli dosyaları göster diyerek az önce oluşturduğum dizin hariç tüm dosyaları / dizinleri seçtim ve sildim. Daha doğrusu silmeye çalıştım, çünkü bu adım tek seferde gerçekleşmiyor ama bir kaç denemeden sonra amacıma ulaştım, hepsi gitmişti artık.
Kurulum sırasında yedeklerinizin bulunduğu sabit disk bölümünün biçimlendirilmemesine dikkat ederseniz büyük bir ihtimalle her hangi bir veri kaybına uğramazsınız. İnternette Ext3'den Ext4'e veri kaybı olmadan geçilebileceğine dair bir kaç yazı gördüm ama sadece kurulumun yapılacağı bölümü Ex4'e çevirmekle yetindim. Yedeklerimin bulunduğu kısımı ise Ext3 olarak bıraktım.
Bir kullanıcının karşılaşabileceği en kolay kurulum işlemlerinden biriyle Pardus 2009'u yüklemeye başlamaya hazırdım. Gerekli ayarlamaları yaptıktan sonra daha önceden basına sızmış olan sürpriz yumurtalarla oynamaya başladım. Keşke bir de X tabanlı MP3 / OGG çalar olsaydı kurulumda.
Kurulum işlemi başarıyla tamamlandıktan sonra KDE4 denizlerine yelken açabilecektim. Daha önceden de bir KDE4 maceram olduysa da çeşitli nedenler dolayısıyla ayrılmak zorunda kalmıştık. Şimdi başlıktaki bahsettiğim konuya giriş yapabilirim. Bu yazıda hem KDE4'le yeni tanışacaklara hem de Pardus 2009'u denemek isteyenlere onları iyi, kötü ve çirkin nelerin beklediğini göstermeye çalışacağım. İlk önce bahsetmiş olduğum konulardaki değişimlerle başlayacağım.
İyi: Masaüstüne fare ile serbest çizimler yapmaya devam edebileceğiz. Bunun için kullandığımız masaüstlerinden birini dizin görünümü kipinde kullanmamız yeterli.
İyi: Paket Yöneticisi'nin yeni hali oldukça güzel ve kullanışlı. Paketlerin ekran görüntülerinin gösterilmesi ve anlık olarak veri indirme hızının ayarlanması özelliklerine de kavuşursa pek bir eksikliği kalmayacak gibi. Bir de şöyle küçük bir hata var sanırım şu anda.
Kötü: Dolphin'i yönetici haklarıyla açmak için kolay bir yöntem yok. Ne yazık ki "kdesu dolphin", "xdg-su -c dolphin" yöntemleri pek olması gerektiği gibi çalışmıyor. En sağlıklı olarak konsoldan "su -" ve ardından da "dolphin" komutuyla çalıştırılabiliyor.
İyi: KSnapshot için Prt Scr tuşu kullanılabiliyor. Lancelot üzerinden şu şekilde ayarlayabilirsiniz: Lancelot> Menü Düzenleyici> Grafik> KSnapshot yolundan KSnapshot'un kısayol özelliklerine ulaşın. Genel sekmesindeki Çalıştırma geri bildirimini etkinleştir seçeneğini kapatın, böylece ekran görüntülerinizde yazılıma ait zıplayan bir simgenin istenmeyen misafir olmasını engelleyebilirsiniz. Daha sonra da Gelişmiş sekmesindeki Şimdiki kısayol tuşu olarak Prt Scr'yi veya istediğiniz başka bir tuşu ayarlayabilirsiniz.
İyi: Sistem çekmecesindeki yerleşen yazılım simgelerinde şeffaflıkla ilgili her hangi bir sorun yok gibi (henüz Air dışındaki temaları kullanmadığım için tam emin değilim).
İyi: Henüz detaylı olarak test etmedim ama Pardus 2009'da KDE4'ün en önemli özelliklerinden olan ve etiketleme, içeriğe göre arama, dosyalara açıklama ekleme vb. seçenekler sunan Nepomuk Semantik Masaüstü ve Strigi Masaüstü Arama Motoru çalışıyor (konuyla ilgili çözülmüş olan hata kaydı burada).
 
İyi: NVidia ekran kartı sürücüleri ile KDE4 tam olarak uyum içinde, herhangi bir performans sorunuyla karşılaşmadım.
Kötü: İlerleme çubukları oldukça yol katetmiş ama hâlâ olması gerektiği kadar iyi değil.
İyi: Masaüstü efektlerine kavuşmak için sisteminizde kararsızlıklara neden olabilecek Compiz'i kurmanıza gerek yok KDE4 ile gelen efektler tüm ihtiyaçlarınızı karşılayabilecek nitelikte.
Çirkin: MPlayerThumbs paketi ile video dosyalarının önizlemeleri sorunsuzca görüntülenebiliyor ama bu önizlemelerde yer alan film bandı olmasa daha sade ve güzel olur bence, nasıl olsa tüm dosyaların uzantısı görünüyor, ayrıca böyle bir belirtece gerek yok. Ayrıca şeffaflık içeren görüntü dosyalarının şeffaf kısımları siyah olarak görünüyor. Bunların dışında ara sıra bazı performans sorunları da meydana geliyor önizlemeler oluşturulurken.
İyi: Microsoft Windows uygulamalarını sağ tıklayarak ve WINE Windows Programı Yükleyicisi ile Aç seçeneğini kullanarak çalıştırmak son derece kolay ve hızlı bir şekilde gerçekleştirilebiliyor. WINE ile diğer bir güzelliğe de metin dosyalarını sağ tıklayarak ve birlikte aç seçeneğini kullandığınızda görebilirsiniz. Yalnız bu menü öğelerinde WINE simgesi görünmüyor.
Bir ekran görüntüsü bin maddeye bedeldir belki de :)

Yorumlar

  1. Blogger'da bir yazıyı yeniden düzenleyeceğime bütün imla hatalarımı, düşük cümlelerimi yedi cihan görsün daha iyi ya. Bu nedir ya, bu ne menem bir şeydir? Kendi yaptığın şeyi düzenlemek at mı deve midir ya, nedir ya? İnternet tarayıcısından önce, işletim sisteminden önce şuna bir el atsan ölür müsün sabaha mı kalırsın ya?

    Sana laflar hazırladım ya, yok böyle bir şey ya. Ben taslak kullanıyorum niye hala ordan tıklayınca eski yere buradan tıklayınca öbür yere şutluyorsun ya. Anlaması bu kadar güç mü, sadece taslak?

    YanıtlaSil
  2. Firefox yedeklemesi için ev dizininde Dolphin/konqueror dan gizli dosyaları göster deyip .mozilla klasörünü yedeklemek yeterli aklınızda bulunsun.

    YanıtlaSil
  3. İyi>>>Kötü>>>Çirkin :D

    YanıtlaSil
  4. Sevdiğim ve tekrar izlemek istediğim bir filmden ödünç aldığım ve KDE4'teki özellikleri sınıflandırmak için biçilmiş kaftan olan üçlü :)

    --

    İlk mesajda yazılan yöntem yerine şöyle bir şey de olabilir belki: çektiğim ekran görüntüsündeki yazıları OKT ile ayıklayıp Google'da aratıp genelde arama sonuçlarındaki ilk sonuç olan eklenti sitesine girerek eklentiyi kurma tuşuna otomatik olarak basacak, eklentilerin tamamı kurulduktan sonra Firefox'u yeniden başlatacak, armut da ağzıma düşecek ben de yiyeceğim.

    --

    Serinin ikinci yazısı plasmacıklar hakkında olacak bu arada.

    YanıtlaSil
  5. Kde4 ortamında en temiz araç Krusader Root Kipi. Dolphin veya Konqueror4'le boğuşmaya gerek yok. ;)

    YanıtlaSil
  6. Krusader harika bir yazılım KDE3'teyken kendisiyle tanışma fırsatım olmuştu, sahip olduğu onca özellik (arşiv dosyalarını açarken kalan zamanı gösterebiliyordu diye hatırlıyorum) büyülemişti beni ama sonra ne olduysa ortadan kayboldu bir daha da görüşemedik, bir ara ben arayım yine, bakılım ne yapıyormuş :)

    YanıtlaSil
  7. http://mozbackup.jasnapaka.com/download.php

    bu adreste bulunan mozbackup yazılımını kullanırsanız eğer şifreler, eklentiler ve yerimlerini yedekleyebiliyorsunuz. Yalnız linux'ta desteklemiyor, lakin wine ile bir şekilde çalıştırılabilir gibime gelmiyor da değil. Denemek lazım.

    YanıtlaSil
  8. Lancelot ilk başlarda ne ki bu dediğim şimdi şimdi ise ısınmaya başladığım klasik ve "kick off" KDE Menü stilinin yerini tutan KDE4 ile daha bütünleşik bir stildir. Programcık (plasmoid) ekleden ulaşabilirsiniz kendilerine.

    Bununla birlikte KSnapshot'a kısayol atamak için Lancelot'a ihtiyacınız yok kullandığınız her hangi bir KDE Menüsünü (Pardus'un veya KDE'nin simgesi olan düğme) sağ tıklayın, açılan listeden Menü Düzenleyici (veya Menu Editor) seçeneğini çalıştırın. KDE Menü Düzenleyicisi açıldığı zaman Grafik bölümünden KSnapshot'u seçerek ve bahsettiğim değişiklikleri yaparak istediğiniz klavye tuşunu atayabilirsiniz.

    YanıtlaSil
  9. Bu arada Prt Scr'ye uzun süre basmamaya çalışın şöyle bir sorun mevcut zira.

    YanıtlaSil
  10. eline sağlık maidis :) güzel bir yazı olmuş.
    bir süredir tatilde olduğumdan takip edemiyordum. şimdi enazından günde birkaç kere ulaşabileceğim bilgisayar var.
    serinin ikinci yazısını dört gözle bekliyorum. hala 2009 kuramamış biri olarak ne kadar çok bilgi verirseniz o kadar iyi olur :)

    YanıtlaSil
  11. Pardus 2009 ile birlikte gelen KDE 4'de sanırım JPEG için sadece JFIF dosya adı kalıbı oluşturulmuş ve bu da KSnapshot ve Kolourpaint gibi yazılımlarla JPEG uzantılı dosya kaydedilmesini imkansız hale getiriyor. Şu an yalnızca JFIF uzantısıyla kaydedilebiliyor dosyalar (bkz: ekran görüntüleri), elle JPG olması için zorlandığında ise JPG uzantısını alıyor fakat yapı olarak PNG oluyor.

    Bunun bir tasarım tercihi olup olmadığından tam emin değilim ama şu an çoğu site JFIF uzantısını tanımlayamıyor ve kullanımına izin vermiyor. Eğer siz de JPG'ye kavuşmak istiyorsanız Sistem Ayarları> Gelişmiş> Dosya İlişkileri bölümünden jpeg biçimi için *.jpeg ve *.jpg dosya adı kalıplarını ekleyebilirsiniz.

    YanıtlaSil
  12. Dolphin'i kolayca yönetici kipinde açmak için şöyle bir yöntem var ama ne gibi güvenlik sorunlarına neden olabileceği hakkında bir bilgim yok.

    "Google'da bu problemle
    karşılaşanların xhost +local:0 komutuyla (tam olarak ne işe yaradığını
    bilmiyorum ama denilene göre normal kullanıcılara root yetkileriyle
    grafiksel arayüzlü yazılımları kullanmak için gerekli hakları
    veriyormuş galiba) bir çözüm bulduklarını gördüm, denediğimde bende de
    işe yarıyor görünüyor. Bir de şöyle bir betik varmış."

    Eğer sürekli bu komutu çalıştırmak istemezseniz Sistem Ayarları> Gelişmiş> Otomatik Başlat'a bu komutu çalıştıran bir girdi ekleyebilirsiniz.

    YanıtlaSil
  13. Sisteme yeni eklediğiniz servis menülerinin aktifleşebilmesi veya Plasma ile ilgili karşılaştığınız sorunları çözmek için Plasma'yı kapatıp tekrar açabilirsiniz. Bunun için Alt+F2'ye basmanız ve

    pkill plasma&&plasma

    komutunu çalıştırmanız yeterli.

    YanıtlaSil
  14. Eğer gerçekten benim kadar video dosyalarının yanındaki o bantlardan haz etmiyorsanız şu şekilde kapatabilirsiniz:
    . Alt + F2'ye basın
    . mplayerthumbsconfig komutunu çalıştırın
    . Create strips around thumbnails seçeneğini kapatın
    . Clean Cache ile önbelleği temizleyin
    . Ayarları kaydedin ve mplayerthumbsconfig'i kapatın

    YanıtlaSil
  15. Sisteme root olarak giriş yapabilmek (ki tavsiye edilmeyen bir davranıştır) için

    /etc/X11/kdm/kdmrc

    dosyasındaki

    AllowRootLogin = false

    değerini

    AllowRootLogin = true

    olarak değiştirin.

    YanıtlaSil
  16. Bazen dilinizin ucuna gelmeyen kelimeler gibi konsolda da hatırlayamadığınız bir komut olabilir. Eğer ilk harflerini hatırlarsanız komutun devamını getirebilmek için iki kere sek (tab) tuşuna basabilirsiniz:

    maidis@maidis-pardus ~ $ sha
    sha1sum sha224sum sha256sum sha384sum sha512sum shasum

    YanıtlaSil
  17. İçinde PDF olan dizinlere girdiğinizde performans sorunları yaşıyorsanız (şimdilik) şöyle bir şeyler (PDF önizlemelerini görmemek sizin için bir sorun değilse) deneyebilirsiniz:

    . /usr/kde/4/share/kde4/services dizinini yetkili kullanıcı olarak açın
    . gsthumbnail.desktop dosyasını KWrite ile açın
    . MimeType=application/x-dvi;application/postscript;application/pdf;image/x-eps;

    satırını aşağıdaki satırla değiştirin

    #MimeType=application/x-dvi;application/postscript;application/pdf;image/x-eps;
    MimeType=application/x-dvi;application/postscript;image/x-eps;

    YanıtlaSil
  18. Buradakileri daha derli toplu görmek için Seval'in günlüğüne bakabilirsiniz.

    YanıtlaSil
  19. KDE 4 ve Pardus 2009'da canımı sıkan en önemli sorunlardan biri de dosya silme (daha doğrusu çöğ kutusuna gönderme) işlemlerinin yavaşlığıydı. Hızlandırmak için bir ayarı olduğunu daha önceden okumuştum ama tembellikten araştıracak / bakacak gücü kendimde bulamıyordum. Fakat bugün karşıma Speeding up file deletion in KDE4 çıkınca armut pişmiş ve ağzıma düşmüş oldu.

    Fakat bahsedilen ayar bende yok daha da ilginç bir fakat şu anda silme işlemleri hıp hızlı bir şekilde gerçekleşiyor. Nasıl düzeldiği hakkında bir fikrim yok açıkçası. Bu konuyla ilgili bir hata kaydı şurada.

    YanıtlaSil
  20. Sistemimdeki çöp kutusuna taşıma işlemlerinin hızlanmasının nedeni sabit dikteki boş alanın artması olabilir.

    Bu arada Konqueror'da bahsedilen ayar var. Ben her ihtimale karşı buradaki En büyük boyut sınırı koy seçeneğini de devredışı bıraktım. Sanırım artık hiç bir zaman çöp kutusuna taşımada yavaşlık sorunuyla karşılaşmayacağım :)

    YanıtlaSil
  21. Oyunlara girmeden önce masaüstü efektlerini kapatmak oyunlardan çıktıktan sonra da açmak için şöyle bir plasmoid paketlemiştim ama bu iş için daha kısa bir yol varmış: Shift+Alt+F12

    YanıtlaSil
  22. Mozilla Firefox'da herhangi bir e-posta adresine (mailto) bastığınız zaman hemen Gmail ile yeni bir e-posta oluşturmak istiyorsanız:
    Düzen> Seçenekler> Uygulamalar> mailto yolundan Gmail'i seçebilirsiniz. Denemek için en üstteki İletişim bağlantısını kullanabilirsiniz :)

    YanıtlaSil
  23. Mozilla Firefox'da fare tekerleğine basılı tutarak sayfayı aşağıya yukarıya hareket ettirmek için: Düzen> Seçenekler> Gelişmiş> Genel> Otomatik kaydırmayı kullan

    YanıtlaSil
  24. Bilgisayar açıkken klavye ve farenizi temizlemek isterseniz masaüstünü sağ tıklayabilir ve Ekranı Kilitle seçeneğini seçebilirsiniz. Böylece temizlik yaparken basılan tuşların neden olabileceği istenmeyen bir durumla karşılaşmazsınız :)

    YanıtlaSil
  25. Ters bağımlılıklara dokunmadan paket kaldırmak eğer ne yaptığınızı biliyorsanız veya bilmediğiniz halde yeteri kadar cesursanız kullanabileceğiniz oldukça önemli bir özelliktir.

    Yeni paket yaparken yazılımın nelere bağımlı olup olmadığını kesin olarak test etmek için kullanıyorum (eminim daha iyi yolları vardır).

    Eğer siz de bir paketi kaldırmak fakat bu pakete bağımlı olan paketlerin kaldırılmamasını istiyorsanız:

    sudo pisi remove --ignore-dependency paket-adı
    sudo pisi rm paket-adı --ignore-dependency

    YanıtlaSil
  26. Pardus'ta kaynak koddan yazılım kurarken veya yeni bir paket oluştururken ihtiyacınız olan temel geliştirme paketlerini

    pisi it -c system.devel

    komutuyla kurabilirsiniz. Büyük ihtimalle bunlar dışında da yazılımlar kurmanız gerekecektir.

    YanıtlaSil
  27. Doğal sıralama hakkında daha önce de birkaç kez yazmıştım, ne kadar önemli olabileceğine bakabilirsiniz. Eğer doğal sıralamaya konsol üzerinden de ihtiyaç duyarsanız ls --sort=version komutunu kullanabilirsiniz:

    maidis@maidis-pardus Yeni Dizin $ ls
    1 100 12 1250 2 34 5
    maidis@maidis-pardus Yeni Dizin $ ls --sort=version
    1 2 5 12 34 100 1250

    YanıtlaSil
  28. Mozilla Firefox'taki arama kutucuğunda yaptığınız aramaların yeni bir sekmede açılmasını istiyorsanız about:config ile gelişmiş ayarlara girin ve “browser.search.openintab" değerini TRUE olarak değiştirin.

    YanıtlaSil
  29. Mozilla Firefox'ta arama kutusunu hızla erişmek için klavye kısayollarını kullanabilirsiniz. Bu da size oldukça zaman kazandırabilir.
    CTRL+K arama kutusuna gitmek için
    CTRL + aşağı veya CTRL + yukarı arama yapılacak siteleri değiştirmek için

    YanıtlaSil
  30. Kopete'de Jabber hesabınızı eklemek için:

    * Hesap ekle> Jabber
    * Jabber hesabı: hedehode@gmail.com
    * Bağlantı ayarları:
    --SSL aktif,
    --Düz metin parola şifrelemesine izin verme aktif
    --Sunucu: talk.google.com
    --Port: 5223

    YanıtlaSil
  31. Aslında bu yazıyı 2, 3, diye devam yazıları takip edecekti ama yeni bir yazı için giriş yazmaktansa buraya yorum yazmak daha kolayıma geldiği için yeni ipuçlarını -keşfettikçe- buraya yorum olarak ekleyeceğim.

    Meşgul İmleci

    Daha önce KSnapshot örneğinde tek bir yazılım için meşgul imlecinin nasıl kapatılabileceğini söylemiştim. Eğer hiçbir yazılımda meşgul imlecinin (zıplayan uygulama simgesi) görünmesini istemiyorsanız Sistem Ayarları> Masaüstü> Başlatma Simgesi bölümüne girerek Meşgul İmleci seçeneğini Meşgul İmleci yok olarak ayarlayabilirsiniz. Eğer isterseniz sadece görüntülenme süresini düşüreceğiniz gibi bu imleçle herhangi bir alıp veremediğiniz yoksa başka efektlerini de deneyebilirsiniz :)


    Biraz Daha Hız

    Yeni bir oturum açılırken önceki oturum ayarlarının hatırlanıp hatırlanmaması umurunuzda değilse Sistem Ayarları> Gelişmiş> Oturum Yöneticisi'nde bulunan Boş bir oturumla başla seçeneğini aktifleştirebilirsiniz. Böylece az da olsa KDE'nin açılışını hızlandırabilirsiniz.

    Ayrıca kullanmadığınız efektleri devre dışı bırakın. Bunları on çalıştırmasanız bile aslında çalışmaya hazır olarak bekledikleri için sistem performansınızı az da olsa etkileyebilir. Bu yüzden uzun zamandır kullanmadığınız / kullanmayacağınız efektleri kapatabilirsiniz.


    Rahat Masaüstü :)

    Masaüstü için dizin görünümü seçerek eski alışkanlıklarınızı sürdürebilirsiniz. Fakat benim gibi sadece ekranda farenizle rastgele şekiller oluşturmak ve ekranda hiç bir simge görmek istemiyorsanız Masaüstünüzü sağ tıklayarak Dizin Görünüm Ayarları'nı açabilir ve gösterilecek dizin olarak boş bir tane
    seçebilir ya da daha iyisi dizin ayarını değiştirmeden doğrudan filtrele seçeneğine girebilir ve buradan *.hebele gibi saçma ama işinize yarayacak bir dosya adı kalıbı oluşturabilirsiniz :)


    Dizin Görünümündeyken Plasmoid Ekleme

    Dizin görünümünün kendisi bir plasmoid olduğu için sağ tıkladığınızda pasmoid ekleme seçeneği çıkmıyor. Dizin görünümündeyken masaüstünüze plasmoid eklemek için Panale sağ tıklayabilir Panel Seçenekleri> Programcık Ekle seçeneğini seçebilir ve açılan iletişim penceresinden istediğiniz plasmoidi masaüstünüzde sürükleyebilirsiniz.

    Kaynak: Seven Great Tips To Make KDE 4.3 More Friendly

    YanıtlaSil
  32. Renk Seçim Plasmoidi

    Grafikle uğraşanların kesinlikle panele yerleştirmesi gereken bir plasmoid. Kullandığınız tüm uygulamalar arasında renk alışverişine imkan verem evrensel bir renk seçim uygulaması.


    KRunner: Ne İş Olsa Yaparım Abi

    KRunner'in yeteneklerine yetenek katmak için Alt+F2 tuşlarına basın ve KRunner ayarlarını açın. Açılan iletişim penceresinden KRunner'e ek özellikler kazandırabilirsiniz. Örneğin Hesap Makinesi'ni seçerseniz =11+23 ve bundan daha karmaşık pek çok işlemi hesap makinesini açmaya zaman kaybetmeden gerçekleştirebilirsiniz. Ayrıca internet adresleri yazarak bunları tarayıcı da açabilir, birimleri dönüştürebilir ve işi iyice abartıp konsol komutlarını kullanabilirsiniz :)

    YanıtlaSil
  33. Bir kaç Firefox püfü daha:

    Alt menü gecikmesini devre dışı bırakmak için ui.submenuDelay isminde yeni bir sayı anahtarı oluşturun ve değerini 0 olarak ayarlayın. Buradaki 0 gecikmenin kaç ms olacağını ayarlamak için kullanılmaktadır.

    Zemberek normalde küçük metin kutucuklarda aktif değil eğer bu alanlarda da zemberek'e ihtiyaç duyuyorsanız layout.spellcheckDefault değerini 2 olarak ayarlayın.


    Kaynak: 12 More Cool Firefox about:config Tricks

    YanıtlaSil
  34. Ağ kameram (A4 tech pk-5 ) bazı yazılımlarla birlikte çalışmıyordu şimdilik şöyle bir çözüm buldum:

    Aşağıdaki komutu dener misiniz? Aynı kameradan bende de var Kopete ve benzeri programlarda herhangi bir sorun yok fakat Skype'de dediğiniz gibi yeşil ekran ve çizgiler çıkıyordu. Burada bahsi geçmiş, detaylı bilgi için göz atabilirsiniz. (şuradan)

    LD_PRELOAD=/usr/lib/libv4l/v4l1compat.so skype
    LD_PRELOAD=/usr/lib/libv4l/v4l1compat.so kdenlive
    ...

    YanıtlaSil
  35. TS uzantılı dosyaları çevirmek için Linguist'i kullanabilirsiniz.

    not: man sayfalarının nasıl yerelleştirileceğini de öğrenebilirsem benden iyisi olmayacak :)

    YanıtlaSil
  36. Aslında Firefox ipuçlarını farklı bir yazıda birleştirseydim iyi olurdu ama eğer yeni bir Pardus kurulumu yaparsam tüm ihtiyacım olan bilgiler tek bir yerde olsun diye buraya ekliyorum.

    Son sekmede kapatma düğmesinin olmasını ve kapatılan son sekmeyle birlikte Firefox'un kapanmamasını istiyorsanız:
    - about:congig'e girin browser.tabs.closeWindowWithLastTab değerini false olarak ayarlayın.
    - /home/maidis/.mozilla/firefox/hebelehübele/chrome dizinindeki userChrome.css dosyasına aşağıdakileri ekleyerek kaydedin:

    .tabbrowser-tabs[closebuttons="alltabs"] > .tabbrowser-tab > .tab-close-button {
    display: -moz-box !important;
    }
    .tabbrowser-tabs:not([closebuttons="noclose"]):not([closebuttons="closeatend"]) > .tabbrowser-tab[selected="true"] > .tab-close-button {
    display: -moz-box !important;
    }

    - Firefox'u yeniden başlatın.

    YanıtlaSil
  37. VLC Pardus 2009'daki öntanımlı medya oynatıcım oldu. Son sürümü bence diğerlerine nazaran çok iyi.

    Tam ekrandayken alt menüyü kullandığınız zaman ana pencerenin parlaklığı değişiyor, bunu engellemek için Opaklğı kapat değerini aktifleştirebilir ve değerini zorla olarak seçebilirsiniz.

    Bu sadece benim monitörümdeki farlı parlaklık seçenekleriyle de ilgili olabilir, eğer daha önce eksikliğini hissetmediyseniz kurcalamanıza gerek yok :)

    YanıtlaSil
  38. Pardus'daki DNS adreslerini değiştirdiğinizde veya başka bir işletim sistemi kullandığınızda Pardus'la beraber gelen öntanımlı adresleri kullanmak isterseniz aşağıdaki adreslerden yararlanabilirsiniz:

    193.140.100.210
    193.140.100.215
    194.27.222.62

    Kaynak: http://www.ozgurlukicin.com/forum/internet/8646/?page=1#post55849

    YanıtlaSil
  39. KDE 4'de bazen çöp kutusu boş olmasına rağmen dolu simgesine sahip olabiliyor. Bu gibi durumlarda

    /home/kullanıcı-adı/.local/share/Trash/files
    /home/kullanıcı-adı/.local/share/Trash/info

    dizinlerinin içindeki dosyaları Üstkarakter+sil düğmelerine basarak elle silebilir ve çöp kutusu simgesinin düzgün bir şekilde görüntülenmesini sağlayabilirsiniz.

    YanıtlaSil
  40. Aslen Temmuz 31, 2009 12:17'de yayınlanmıştır, çeşitli düzenlemeler yapmam gerektiğinden değişiklik yapıp yeniden yayımlıyorum:

    Pardus'ta masaüstü efektleri sorunsuzca çalışıyor ben de. Eğer ekran kartınızın sürücüleri doğru bir şekilde yüklüyse sorun çıkarmaması gerekir.

    Masaüstü efektleri ayarlarına ulaşmak için Sistem Ayarları> Masaüstü> Masaüstü Efektleri bölümünde yer alan Masaüstü efektlerini etkinleştir seçeneğini açmanız gerekiyor ilk önce (bu arada sorunuzun tam olarak bu olmadığının farkındayım ama bu ayarları bilmeyenler olabileceği için detaylı olarak anlatıyorum :) ).

    Daha sonra Tüm Efektler bölümünden kullanmak istediğiniz efektleri seçebilirsiniz. Bir efekti aktifleştirmek için isminin önündeki kutucuğu işaretlemeniz ve Uygula düğmesine basmanız yeterli.

    Efektlerin hangi kısayollarını kullandığını görmek veya bu kısayolları zevkinize göre değiştirmek için efekt isminin sağ kısmında yer alan anahtar simgeli düğmeyi kullanabilirsiniz. Sevdiğim bir kaç efektin kısayolu şöyle

    Büyüteç: Meta + 0
    Fareyi izle: Ctrl + Meta
    Yan küçük resimcik: Meta + Ctrl + T

    Pardus 2008'deki KDE4 denememdeki ekranı kaydetme efekti yok sanırım ya KDE takımı tarafından ya da Pardus geliştiricileri tarafından bazı nedenlerden ötürü çıkarıldı, test etmek istiyordum ama kısmet değilmiş. Bunun dışında Pardus'ta efektlerle veya efekt kısayolları hakkında bir sorunla karşılaşmadım.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

sen de yaz yaz yaz buraya yaz bütün sözlerini

Bu blogdaki popüler yayınlar

Mızıka Tabları Nasıl Okunur

conio.h

Muhtar Kellesi