Gönder

KDE en sevdiğim masaüstü ortamıdır. Bazı kullanıcılar kendisini hantal olarak niteleseler de başka bir masaüstü ortamında asla aynı rahatlığı ve konforu bulamıyorum. KDE kullanıcıya olabildiğince özelleştirme şansı vermektedir. Bu özelleştirmeleri gerçekleştirmek için birçok yöntem var. Bunlardan biri de servis menüleridir.

Bu yazıda basit bir servis menüsünün tanıtımını yapacağım. Servis menüsünün ismi Gönder, kullanıcının sıklıkla gönderme yapabileceği konumlara kısayol oluşturmaya yarıyor.


Fikrin ortaya nasıl çıktığını görmek için Beyin'deki şu konuya bakabilirsiniz.

Gönder'i buradan yükleyebilirsiniz. Yükledikten sonra
/usr/kde/3.5/share/apps/konqueror/servicemenus
dizinine kopyalamanız gerekmektedir, kopyalama işlemi için KDE Menüsü> Sistem> Daha fazla uygulama> Dosya Yöneticisi - Yetkili Kullanıcı programını kullanabilirsiniz.
Servis menüsünü nerede yer alacağını belirlemek için de bir seçenek bulunmaktadır, eğer Gönderin'in doğrudan sağ menüde değil de Eylemler altında olmasını istiyorsanız indirdiğiniz servis menüsünü KWrite ile açın ve
X-KDE-Priority=TopLevel
X-KDE-GetActionMenu=org.kde.kded /modules/ksvnd org.kde.ksvnd getActionMenu
satırlarının başına # ekleyin.

Taşınabilir aygıtlar için adreslemeyi dinamik yapamadığım için aynı anda sadece iki taşınabilir aygıta kopyalama yapabilirsiniz. Bunlar eğer belirlenen adreslerin dışında bir konuma bağlanırsa kopyalama yapamazsınız. Çok can sıkıcı ama henüz nasıl yapılabileceği hakkında bir fikrim yok, eğer sizin varsa paylaşabilirsiniz :) Ayrıca taşınabilir aygıtın etiketi menüde görünmüyor, bu da büyük bir eksiklik. Etiketin görünmesi önemli çünkü eğer görünmezse (sdb1, sdb2 yazsa bile) kullanıcı nereye kopyalama yaptığından emin olamaz.

Taşınabilir aygıtlar için de bazı değişiklikler yapmanız gerekebilir. Eğer kullandığınız taşınabilir bellek sisteme
system:/media/sdb1

adresinden farklı bir konumda bağlanıyorsa, servis menüsündeki
Exec=kfmclient copy %U media:/sdb1

satırını buna göre değiştirmeniz gerekmektedir. Benzer şekilde ikinci taşınabilir aygıtla ilgili düzenlemeleri de yapabilirsiniz.

Diğer açıklamalar servis menüsünün içinde yer almaktadır. Gönder'in Konqueror kullanan tüm dağıtımlarda sorunsuz olarak çalışacağını tahmin ediyorum.

Ekleme 1:
Gönder 0.3 ile birlikte Kopete ile gönderme desteği eklendi. Sadece bir MSN hesabına bir resim göndermeyi denedim ve sorunsuzca gönderdi. Jabber hesabını, farklı büyüklükteki ve formattaki dosyaları da deneyip sonucu söylerseniz sevinirim.


Servis menüsünü yüklemek için arşivi açın, .desktop uzantılı dosyayı
/usr/kde/3.5/share/apps/konqueror/servicemenus
dizinine ve .pl uzantılı dosyayı
/usr/bin
dizinine kopyalayın.

Yorumlar

  1. Değişim Listesi 0.1 - 0.2:
    Konqueror'da dizin veya dosya dışında herhangi bir boşluğu sağ tıklanıldığında alınan hata giderildi.

    - X-KDE-GetActionMenu=kded ksvnd getTopLevelActionMenu(KURL::List)

    + X-KDE-GetActionMenu=org.kde.kded /modules/ksvnd org.kde.ksvnd getActionMenu

    YanıtlaSil
  2. Gönder'in en çok işime yarayan kısmı TinyPic'e gönderme özelliği. İnternet üzerinde resim ve fotoğraf paylaşımını oldukça hızlı bir şekilde yapabiliyorum. Fakat küçük bir sorun vardı. Gönderilen resmin adresi hafızaya kopyalansa da otomatik olarak adres açılmıyordu kendiniz adres çubuğunu yağıştırıp gitmeniz gerekiyordu. Bunu programın yazarıyla paylaştım ve sorunun programda olmadığını anladık. İnternette biraz araştırınca diğer programlarda da benzer sorunun olduğunu gördüm.

    Eğer siz de WINE ile kullandığınız bir programın bağlantısını Mozilla Firefox'da açmak istiyorsanız system.reg (/home/user-name/.wine/system.reg) dosyasındaki winebrowser.exe içeren satırlara %1 değerini ekleyin. Örneğin:

    - @=”C:\\windows\\system32\\winebrowser.exe -nohome”
    + @=”C:\\windows\\system32\\winebrowser.exe %1 -nohome”

    YanıtlaSil
  3. Değişim Listesi 0.2 - 0.3:
    Kopete ile gönderme özelliği eklendi. pbruna'ya teşekkürler:
    http://kde-apps.org/content/show.php/konqueror_kopete?content=41120

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

sen de yaz yaz yaz buraya yaz bütün sözlerini

Bu blogdaki popüler yayınlar

Diğer Dillerde Hoşçakal

Mızıka Tabları Nasıl Okunur

conio.h