Tablet Yazıları 2: CellWriter

CellWriter ızgara tabanlı bir giriş panelidir. Hücrelere bir tablet veya fare aracılığıyla yazdığınız yazılar anında tanınır ve karakterlere çevrilir. CellWriter'in ana ekranında bulunan Enter (Giriş) düğmesine basıldığında tüm yazılanlar o anki aktif olan (odaklanılmış) programa klavyeden girilmiş gibi aktarılır. CellWriter sadece birkaç dili değil oldukça geniş bir dil yelpazesini desteklemektedir, bunların içinde Türkçe de yer almaktadır.


CellWriter'ı kullanabilmek için ilk önce onu kendi el yazınız için eğitmeniz gerekmektedir. Bunun için ana ekrandaki Train (Eğitim) düğmesine basarak eğitim ekranına geçebilirsiniz. Bu ekranda temel karakterleri kendi el yazınızla eğitebilirsiniz. CellWriter'ı kullanırken daha doğru sonuç alabilmek için her karakter için birden fazla kez eğitim işlemi yapmalısınız.


Eğitim ekranına ilk girdiğinizde tüm karakterlerin soluk bir şekilde yazıldığını göreceksiniz. Bir karakter için yaptığınız eğitim sayısı arttıkça o karakterin rengi siyaha dönüşecektir.


Basic Latin bölümünde Türkçe karakter bulunmuyor, CellWriter'da Türkçe karakterleri kullanabilmek için ana ekrandaki Setup (Düzen) düğmesine basın ve açılan ekranda Languages (Diller) kısmına geçin. Langueges kısmında CellWriter ile birlikte kullanabileceğiniz dillerin listesi yer almaktadır, istediklerinizi aktifleştirebilirsiniz.


Türkçe ve matematiksel işaretler için aşağıdaki seçenekleri aktifleştirin:
  • Latin-1 Supplement (Ç, ç, Ö, ö, Ü, ü)
  • Latin Extended-A (Ğ, ğ, İ, ı, Ş, ş)
  • Latin Extended-B (İsteğe bağlı)
  • Mathematical Operators (isteğe bağlı)
Eklediğiniz yeni karakter setlerindeki kullanmak istediğiniz karakterler için de eğitim işlemini gerçekleştirdikten sonra bunları kullanmaya başlayabilirsiniz.

Tüm eğitim işlemlerini tamamladıktan sonra bir deneme yaparak zor veya hatalı tanınan karakterler için yeniden eğitim yaparak doğru tanınmalarını sağlayabilirsiniz.


Eğer bir karakter için yapmış olduğunuz eğitimleri sıfırlamak isterseniz eğitim ekranındayken o karaktere sağ tıklayın ve Reset (Sıfırla) düğmesine basın.

Eğitim işlemi gözünüzü korkutmasın, yaklaşık on beş dakika içinde tamamlanabilir. Eğer eğitim işlemini bitirdiyseniz CellWriter'ı tüm sistem genelinde kullanmaya başlayabilirsiniz. Mozilla Firefox'da adres girmek, OOo'da bir belge yazmak veya Konsol'dan bir komut vermek CellWriter ile yapılabileceklerden sadece bir kaçı:




CellWriter ayrıca yerleşik bir ekran klavyesi ile birlikte geliyor, bu da klavyeye olan bağımlılığınızı iyice azaltıyor.


CellWriter'ın kullanımı oldukça zevkli ve basit, fare ile tadına varılamıyor ama bir tabletiniz varsa mutlaka tavsiye ederim. Yüklemek için kaynak koddan derlemeyi ve dağıtımınızın depolarını kullanmayı seçebilirsiniz. Eğer Pardus 2008 kullanıyorsanız CellWriter'ın paketini oluşturmak için gerekli dosyaları buradan bulabilirsiniz.

CellWriter'ın kullanımıyla ilgili daha detaylı bilgi almak için CellWriter kullanma kılavuzuna bakabilirsiniz. Eğer CellWriter hakkında daha teknik bilgiler edinmek istiyorsanız ise CellWriter'ın yazarı olan Michael Levin'in CellWriter: Grid-Entry Handwriting Recognition isimli tezine bakabilirsiniz.

Yorumlar

  1. eline sağlık, büyük bir eksiği kapatıyorsun bu belgeyi yazmakla.

    YanıtlaSil
  2. CellWriter hakkında diğer bir Tükçe inceleme de shiftdelete'de yer almakta. CellWriter'ın neden önemli bir proje olduğuna çok iyi değinilmiş.

    YanıtlaSil
  3. CellWriter'ı artık Paket Yöneticisi'nden yükleyebilirsiniz.

    YanıtlaSil
  4. bu spam'ı beğendiğim için yayımlanmasına izin verdim :)

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

sen de yaz yaz yaz buraya yaz bütün sözlerini

Bu blogdaki popüler yayınlar

Mızıka Tabları Nasıl Okunur

Muhtar Kellesi

Müfettiş Gadget'taki Kötü Adamın Yüzü Açığa Çıkmış