KDE4: Maceraya Devam

Her ne kadar KDE4'e geçmenizi tavsiye etsem de bunun kolay olacağını söylemediğimi tekrar hatırlatırım. KDE4 oldukça yeni olduğu için pek çok hatayla ilk karşılaşan olma ihtimaliniz bile var ve bu da çözümü bulmanızı biraz güçleştirebilir. Tüm bunlara rağmen üçüncü bölümde yine birlikteyiz, okumaya devam edebilirsiniz.

KDE4'ü ilk kez açtığınız zaman hoş tema hemen dikkatinizi çekmiştir ve yine aynı şkilde GTK uygulmalarının bu temadan yararlanamadığını da görmüşsünüzdür bir süre sonra. Endişelenmenize gerek yok gtk-kde4'ü yükleyerek GTK uygulamalarını da kullandığınız KDE4 temasıyla giydirebilirsiniz.


Eklentiyi derleyip kurduktan sonra oturumu kapatıp tekrar açın ve Sistem Ayarları'nı açın. Görünüm kısmından GTK stillerini seçin ve gerekli ayarlamaları yapın.

GTK stillerinin çalışıp çalışmadığını kontrol ettiğimde (Mozilla Firefox, GIMP, Inkscape...) yatay kaydırma çubuğunda ve ok işaretlerinde sorun olduğunu gördüm. Bunun üzerine temayı kurduğum dizene baktım ve şöyle bir çözüm buldum (sanırım bunlar programda yer değiştiriyor ama nedense benim için çalışmadı): Görselleri olması gerektiği şekilde çevirdim Gwenview yardımıyla ve her şey yoluna girdi.


Görselleri yedeklemeyi unutmayın, yukarıdaki ekran görüntüsü ne yapacağınızı daha iyi özetliyor, ayrıca GTK uygulamalarınız zaten aşağıdaki gibiyse bu değişiklikleri yapmanıza gerek yok.


Bildiğiniz gibi Pardus 2008 ile birlikte PulseAudio ses sunucusu kullanılmaya başlandı. Henüz PulseAudio'dan tam olarak yararlanmayı başaramasam da yavaş yavaş alışmaya başlıyorum ona. Şimdi PulseAudio'nun KDE4 ile otamatik olarak başlamasını gerçekleştireceğiz.


Sistem Ayarları'ndan Otomatik Başlat'ı açın ve pulseaudio -D komutunu ekleyin. Oturumunuzu kapatıp tekrar açın. Tekrar Sistem Ayarları'nı açın ve Ses bölümünden öntanımlı çıktı aygıtı olarak PulseAudio'yu ayarlayın.


Değişik şeyler de deneyebilirsiniz, örneğin her uygulama türü için farklı ayarlar kullanmak gibi.

Eğer Ağ Programcığı'nın da KDE4 başlar başlamaz sistem çekmecesine yarleşmesini istiyorsanız Otomatik Başlat'a network-applet komutunu ekleyin.


Yukarıdaki ekran görüntüsünü görünce hatırladım, KDE3 uygulamalarını KDE4 temasıyla giydiremiyorsunuz henüz (aklıma şimdi geldi, KDE3 için KDE4 temasının benzeri varsa KDE3'e bunu yükleyek bu sorun çözülebilir).

Bu yazı için son yapacağımız işlem ise KDE menüsünün simgesini değiştirmek. Bunun için kullanmak istediğiniz logoyu seçin ilk önce, ben Pardus Simge setlerinin içindeki P harfini seçtim.


Seçtiğiniz resmin ismini start-here-kde.png olarak değiştirin ve kullandığınız simge setinin ilgili dizinlerine kopyalayın:


/usr/kde/4/share/icons/oxygen/16x16/places
...
/usr/kde/4/share/icons/oxygen/128x128/places

Kopyalama işlemini bitirdikten sonra Sistem Ayarları'ndan farklı bir simge seti seçin sonra tekrar kullandığınız simge setine dönün, yapmış olduğunuz değişikler hemen aktif olacaktır.



Üçüncü bölümün sonuna kadar sabırla okuduğunuz için teşekkürler. Gözden kaçan hataları çekinmeden bildirebilirsiniz. Dördüncü bölümde görüşmek üzere.

Yorumlar

  1. başlatıcı logosunu değiştirme kısmını detaylı bir şeilde anlatabilir misiniz ?

    16x16 dan 128x128 e kadar bütün logoları değiştirdim fakat default k logosu değişimiyor.

    YanıtlaSil
  2. Yapmış olduğunuz adımları tek tek anlatırsanız daha kolay yardımcı olabilirim.

    Sanırım ya başka bir simge setinde değişiklik yaptınız ya da son adım olan başka simge setine geçip sonra eskisine dönme işlemini yapmadınız.

    İkinci olasılık ise şöyle anlatayım: simge setinde yapmış olduğunuz değişikliğin aktif olması için ilk önce başka bir simge setine geçip (uygula / tamam deyip) sonra kullandığınız simge setine geçmeniz gerekiyor.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

sen de yaz yaz yaz buraya yaz bütün sözlerini

Bu blogdaki popüler yayınlar

Mızıka Tabları Nasıl Okunur

Muhtar Kellesi

conio.h