Everest Rampage KB-R8 Linux Sürücüsü

Bilgisayarda çalışırken genelde dizüstü bilgisayarın kendi girdi aygıtlarını kullanıyorum. Fakat bugün geçiş yaptığım ayakta çalışma masasında bu mümkün olmayacağından daha önce satın aldığım ama pek kullanmadığım klavyelerden Everest Rampage KB-R8'i kullanmaya başladım.



Bu klavye ne yazık ki Linux'ta takar takmaz sorunsuz olarak çalışmıyor. Klavyenin sorunu Linux'tayken Sol Ctrl, Alt, Meta, Sol Shift ve Sağ Ctrl tuşlarının hepsinin kendisini Sağ Shift sanması kısaca. Klavyenin üreticisinden bağımsız olarak geliştirilen aziokbd isimli bir sürücü yardımıyla klavye tüm özellikleriyle ve sorunsuzca çalışıyor.

Sürücünün paketi gördüğüm kadarıyla dağıtımların paket depolarında bulunmuyor ama proje sayfasındaki kurulum yönergeleri kolayca takip edilebiliyor. Örneğin benim durumumda Fedora 32'de aşağıdaki komut ve işlemler işimi gördü.

sudo dnf install kernel-devel kernel-headers
sudo dnf groupinstall "Development Tools" "Development Libraries"

hg clone https://bitbucket.org/Swoogan/aziokbd
cd aziokbd
sudo ./install.sh dkms

Bu komutların sonrasında sürücü sistemimize yüklenmiş oluyor. Bununla birlikte sürücünün çalışması için yapmamız gerekenler burada bitmiyor.

/etc/default/grub dosyasının GNU nano veya başka bir metin düzenleyicisiyle açılarak GRUB_CMDLINE_LINUX satırının en sonuna (tırnaktan önce elbette) usbhid.quirks=0x0c45:0x7603:0x4 ifadesinin eklenmesi gerekiyor.

Bu eklediğimiz ifadenin de sistemimizde geçerli olabilmesi için aşağıdaki komutları çalıştırmalıyız:

grub2-mkconfig -o /boot/grub2/grub
grub2-mkconfig -o /boot/efi/EFI/fedora/grub

Bu iki komutun çalışması da bittikten sonra sistemimizi yeniden başlatarak klavyenin sorunsuzca çalışıp çalışmadığını test edebiliriz. Sorun sizde çözülmediyse sürücünün proje sayfasındaki ve aşağıya ekleyeceğim kaynaklardaki önerileri denemeniz gerekiyor.


Bu yazının pek kimseye yardımı dokunmayacaktır ama en azından sürücüyü bir sonraki yükleyişimde işim bir nebze kolaylaşacaktır. Artan zamanımda da belki sürücünün paketini yaparım Fedora için :)

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Diğer Dillerde Hoşçakal

Mızıka Tabları Nasıl Okunur

conio.h