İnsan Farkları

Başlık "Human ve People Farkı" olsaydı daha açıklayıcı olurdu ama şimdiki halini tercih ettim insan haklarını selamlamak için.

Star Trek: The Next Generation'ın dördüncü sezon on beşinci bölümünü izlerken şöyle bir cümle duydum:
Eğer insanlar yeterince korkarsa her şey olabilir.
Bu cümlede ne var diye sizi fazla düşündürmeden açıklayayım. Bu cümleyi kuranın bir Malcorian olması dışında garipsediğim bir durum yok açıkçası.

Malcorian'lar, Malcor III gezegenine özgü insansı bir tür. Kendilerinin en yüksek seviye canlı biçimi olduğuna ve gezegenlerinin de evrenin merkezinde bulunduğuna inanırlardı (ta ki İlk Temas'a kadar). Malcor III, bir şansölye liderliğinde birleşik bir hükümet tarafından yönetilirdi.

Şimdi neyi garipsediğimi anlamışsınızdır sanırım. Malcorian'lar insansı bir tür olsa da bu cümlede insan yerine daha uygun bir ifade kullanılmalıydı bence:
Eğer Malcorian'lar yeterince korkarsa her şey olabilir.
Eğer halk yeterince korkarsa her şey olabilir.
Eğer millet yeterince korkarsa her şey olabilir.
Eğer topluluk yeterince korkarsa her şey olabilir.
Şimdi human ve people arasındaki farkların anlatıldığı Stack Exchange'deki şu cevabın çok küçük bir kısmına göz atalım:
Human, bir türdür. Daha doğrusu bir biyolojik cinstir ama bu cinsin bir türü hariç hepsi yok olmuştur. People ise kişilik sahibi olan bir varlık grubudur.
Bu açıklama ışığında insan-dışı (non-human) canlılar için insan ifadesinin kullanılmasını doğru bulmuyorum. Genelden özele doğru canlı veya o türün kendi ismi kullanılabilir.

Diğer bilim kurgu severler konuyla ilgili ne düşünüyor acaba? Sonuna kadar haklı mıyım? Konuya yanlış bir açıdan mı bakıyorum? Yoksa üzerinde durulmasına gerek dahi olmayan bir konu mu?

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Diğer Dillerde Hoşçakal

Mızıka Tabları Nasıl Okunur

conio.h