Calligra Mobil Platformlara Geliyor

Coffice (Calligra Office veya coffee-in-office) projesi ile Calligra ofis araçları Android, Blackberry 10, Jolla SailfishOS ve Ubuntu Phone gibi mobil platformlar üzerinde de kullanılabilecek.

MeeGo'nun MeeGo olduğu zamanlarda Calligra, Nokia'nın N9'u ile birlikte dağıtılan ofis paketiydi. Çalışmaların çoğu Calligra'nın mobil platformlar için düzenlenmesine ve ISO OpenDocument (ODF) ile Microsoft Office biçimleri (ikilik and XML) için performans ve uyumluluk iyileştirmelerine gitmişti. MeeGo bittiği zaman Calligra sürüm ailesi her zaman mevcut olan Linux sürümünün yanına gelen ve her ikisi de KO GmbH tarafından gerçekleştirilen Windows portu ve Krita Sketch ile genişledi. Yaklaşık bir yıl kadar önce Calligra'nın ilk Android sürümünü görmüş olsak da bu çalışma hiçbir zaman Andoid yazılım mağazalarında yayınlanabilecek kadar düzeyde olamadı.

Calligra'yı mobil platformlara taşımaya çalışan önceki girişimlerde tüm bağımlılıklar da dahil olmak üzere bire bir aktarma yapılmaya çalışılıyordu. Şimdiki projeninse daha farklı hedefleri bulunuyor.

Bütün bir ofis paketini farklı bir platforma taşımak çok büyük bir iş olduğundan ve proje üzerinde çalışan küçük bir takım olduğundan ilk olarak yalnızca Calligra Words (kelime işlemci) ODT görüntüleyicisine odaklanılacak. Daha sonra doc/docx desteği, düzenleme, kaydetme desteği eklenecek ve Calligra Sheets (hesap tabloları) ile Calligra Stage (sunum) aktarılacak.

Pek çok özel uygulama içeren Calligra'nın boyutu hem kendisinin bu özelliğinden hem de kdelibs ve onun getirdiği tüm bağımlılıklar dolayısıyla her zaman büyük olmuştur. MeeGo zamanlarında elle sadeleştirilmiş kdelibs kullanılarak boyut konusunun üstesinden geliniyordu ama şimdi bu yaklaşımın pek de doğru olmadığı düşünülüyor. Bunun yerine er ya da geç kullanıma hazır olacak, uygulama geliştiricilerinin pek de ilgisini çekmeyen Linux masaüstü entegrasyonunun diğer platformlara taşınmasını ayrı ayrı paketlerle gerçekleştirerek fazla ve gereksiz bağımlılıkları önleyecek ve kısaca kdelibs'in daha modüleri olarak tanımlanabilecek kdeframeworks kullanılacak.

Coffice, cmake yerineyse qmake kullanıyor. Bu kararda qmake'in Qt tarafından tarafından desteklenen tüm mobil platformlarda hazır olarak bulunması en önemli etmen.

Coffice tamamen Qt'den oluşuyor. Bunu sağlamak için sahte bir kütüphane kdelibs uygulama programlama arayüzünü tüm işlevlerini içermeden, dbus, servisler ve hatta çoğu durumda hiçbir gerçekleştirme dahi olmadan Qt'ye çeviriyor. Bu hafif katman sayesinde Calligra veya onun bileşenleri Calligra'nın kendisine hiçbir yama uygulamaya ihtiyaç kalmaksızın derlenip, bağlanabiliyor. Tüm bunlarla masaüstü sürümünün olduğu gibi kalması sağlanıyor ve kodun çirkinleşip bakımının zorlaşması önleniyor.

Tüm bu okuduklarınızdan sonra yükleyecek bir şeyler arıyorsanız Google Play'den henüz sadece bir belge görüntüleyiciden ibaret olan Coffice'in erken geliştirme aşamasındaki deneysel alfa sürümünü yükleyebilirsiniz.

Son olarak da Coffice ismine fazla alışmasanız iyi olur, gelen yorumlara bakılırsa proje için ayrı bir isim yerine yine Calligra kullanılabilir.

Kaynaklar ve daha fazlası için aşağıdaki bağlantıları kullanabilirsiniz:

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Diğer Dillerde Hoşçakal

Mızıka Tabları Nasıl Okunur

conio.h