C++, Robotların Geleceği ve Dans

Geliştiriciler ve programcılar işleri gerçekleştirmek için çeşitli programlama dilleri kullanırlar. C++, diğerlerine göre öğrenmesi daha karmaşık dillerden birisidir ama bununla birlikte kendisi çok şaşırtıcı uygulamaların gerçekleştirilmesi için kullanılabilir. Örneğin C++, dünyanın en gelişmiş robotlarında biri olan CHARLI'nin dans hareketleri gerçekleştirmesi için kullanıldı.

CHARLI, insansı robotların iki ayaklı yürüyüşü ve otonom davranışlarını incelemek için bir araştırma platformu geliştirmek isteyen Virginia Tech'teki bir araştırma ekibi tarafından inşa edildi. Böyle bir çalışmada her şeyin istendiği şekilde gerçekleştirilebilmesi için birinci sınıf mekanik mühendisliğinin yanında aynı seviyede programlama da gerekir.

Geçtiğimiz günlerde araştırmacılar eğlence için CHARLI-2'ya bazı dans hareketleri programlamaya karar vermişler. Tüm dünyadaki başarısı üzerine şarkı olarak PSY'nin Gangnam Style'ı seçilmiş. CHARLI-2'nun hareketleri şarkının klibindeki hareketlerin bire bir aynısı değil ama yine de çok etkileyici.


Robotlar için programlamayla ilgilenenler varolan özgür projelerden birini kullanabilir. En popülerden OpenRAVE, gerçek dünya robotik uygulamalarında hareket planlama algoritmalarına yoğunlaşıyor. Çoğunlukla kol hareketleri için kullanılıyor ama siz robot kollarıyla çılgın bir dans partisi de düzenleyebilirsiniz.

Her ne kadar robot dans partinize yardımı dokunmayacak olsa da robotik için Urbi ve Orocos gibi farklı özgür C++ geliştirme platformları da var.

Kaynaklar:

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Diğer Dillerde Hoşçakal

Mızıka Tabları Nasıl Okunur

conio.h