Türkçe Dilbilgisi Denetleyicisi ya da Daha Çok Renkli Dalgalı Alt Çizgi İstiyorum

Geçtiğimiz gün LibreOffice'nin Python tabanlı bir dilbilgisi denetleyicisi ile birlikte gelmeye başladığını öğrendimLightProof ismindeki bu dilbilgisi yöneticisi hakkında bilgi almak için LibreOffice 3.5 Özellikleri'ne bakabilirsiniz. Pek fazla alternatifiniz de bulunmuyor zaten Türkçe bilgi için.

Hatırlarsanız daha önce LanguageTool daha ön plandaydı ve Türkçe için de garniturk isminde bir çalışma yapılmıştı. Ama ne yazık ki zamansızlık nedeniyle bu çalışma üst geliştiricilere iletilemedi tam olarak:


Yukarıdaki bağlantıları incelediğinizde de görebileceğiniz gibi LanguageTool'da Türkçe desteği için işin çoğu yapılmış durumda, yaklaşık bir haftalık çalışmayla garniturk'un LanguageTool ile birleşmesi olası. Umarım herkes benim gibi Java'dan kaçmıyordur da bu projenin tamamlanmasına yardım edecek birileri çıkar.

LightProof kullandığı dil nedeniyle daha çok ilgimi çekti ve tamamen bir hobi çalışması olarak Türkçe desteği için bir şeyler yapmaya başladım: lightproof-tr.
Henüz ortada bir şey yok, olacağına dair de bir şey söylemediğimi özellikle belirtmek isterim. Şu an sadece inceleme yapıyorum denebilir. Ortaya kayda değer bir şey çıkarsa haberdar olmanızı sağlayacağıma emin olabilirsiniz.

Bu arada Calligra'da da dilbilgisi denetleyici çalışmaları yapılmaya başlanmış son birkaç ay itibariyle. Sanırım Link Grammar düşünülüyor denetleyici olarak.

Şimdilik bu kadar ve bir de şu bağlantılar:



Yorumlar

  1. Çok önemli bir çalışma, bence Zemberek bu ve benzeri çalışmalar için vakıf kurulmalı.

    Ek: Bu arada Zemberek 3 de yakında geliyormuş.

    Ek 2: Anka da Zemberek 3'ü kullanan ilk dağıtım olur umarım.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

sen de yaz yaz yaz buraya yaz bütün sözlerini

Bu blogdaki popüler yayınlar

Diğer Dillerde Hoşçakal

Mızıka Tabları Nasıl Okunur

conio.h