PardusWiki Yazarları İçin PiSi Rehberi

Aslında tetris oynayasım vardı ama Zeki Bildirici'nin şu iletisini Choqok üzerinden görünce (Twitter bana e-posta göndermiyor, sanırım duygularımız karşılıklı ondan) ilgimi BOINC'e doğru yönlendirdim. Her ne kadar mükemmel bir şey olduğunu biliyor olsam da elimdeki taşınabilir bilgisayarların pek de güçlü işlemcileri olmadığı için kullanmadığım bir uygulama BOINC. İlk defa duyacaklar için kısa bir tanımını geçirmek faydalı olabilir:

BOINC, bilgisayarınızın boş zamanını, SETI@home, Climateprediction.net, Rosetta@home, World Community Grid gibi bilimsel projelere bağışlamanızı sağlar. BOINC'i bilgisayarınıza kurduktan sonra bunlara benzer daha pek çok projeye katılabilirsiniz.

Zeki'nin sorduğu sorunun nedenini ve çözümünü biliyordum ve o şekilde cevaplasaydım belki benim için daha kısa sürebilirdi ama başka sorunlar da çıkmayacağından emin olmak için BOINC'i kurmaya karar verdim. Kurarken de PardusWiki'de bunun nasıl yapılacağını anlatmaya başladım herkesin neler yapılacağını kolayca görebilmesi için.

Bu maddeye son bir ekleme daha yapmam gerekiyor, bu da yüklenmesi gereken paketlerin neler olduğunu söylemek. Ama önce bunu benim öğrenmem gerekiyor. Bunu yapmanın pek çok farklı yolu olabilir ve bu da onlardan sadece biri. İkilik bir uygulama sizde çalışıyor ama bağımlılıklarının ne olduğunu bilmiyorsanız işinize yarayabilir. Aşağıdaki komut doğaçlama çıktı diyebilirim, üzerinde değişiklikler veya iyileştirmeler yapılabilir, şu anki mükemmel değil ama iş görür. Komutun bölümlerini daha iyi anlamak için parça parça çalıştırmayı deneyebilirsiniz.
$ ldd boincmgr | cut -d'>' -f2 | cut -d' ' -f2 | xargs pisi sf | cut -d'/' -f1 | cut -d' ' -f1| sort | sed '$!N; /^\(.*\)\n\1$/!P; D' 
'(0x00007fa310c5b000)' kurulu herhangi bir pakette değil.           
(0x00007fa310c5b000)
aalib
atk
bzip2
cairo
curl
dbus
dbus-glib
DirectFB
expat
fontconfig
freeglut
freetype
gdk-pixbuf
glib2
glibc
gtk2
jbigkit
jpeg
libcaca
libgcc
libICE
libidn
libnotify
libpcre
libpng
libsdl
libSM
libssh2
libX11
libXau
libxcb
libXcomposite
libXcursor
libXdamage
libXdmcp
libXext
libXfixes
libXi
libXinerama
libXrandr
libXrender
libXxf86vm
mesa
ncurses
openssl
openssl-compatibility
pango
pixman
slang
sqlite
tiff
wxBase
wxGTK
zlib
Epey uzun bir liste. Listedeki paketlerdense komutu incelemek bizim için daha yararlı olacaktır şimdi:
  • ldd: bir ikilik bir çalıştırılabilir dosyanın çalışması için gerekli paylaşımlı kütüphaneleri listeler.
  • cut: satırların seçilen bölümlerini standart çıktıya yazdırır.
  • pisi: Pardus paket yönetim sistemi konsol arayüzü.
  • xargs: bir komutun çıktısını başka bir komuta iletmekte kullanılır. doğrudan borulamanın mümkün olmadığı durumlarda hayat kurtarıcıdır. 
  • sort: satırları sıralayarak standart çıktıya yazdırır.
  • sed: akış düzenleyici. Harika bir şey öğrenmek lazım en azından basit / temel kullanımını.
Sanırım şimdi maddeyi tamamlayabilirim. Madde üzerindeki bir sonraki değişikliğimden sonra siz de düzenleme ve ekleme yapmaya başlayabilirsiniz. Diğer maddelere de katkı vermeyi unutmayın tabii :)


Kaynaklar:

Yorumlar

  1. Ne yeni satırı yae ben boşluk istiyorum diyorsanız (en azından daha güzel bir ifadeyle tabii):

    $ ldd boincmgr | cut -d'>' -f2 | cut -d' ' -f2 | xargs pisi sf | cut -d'/' -f1 | cut -d' ' -f1| sort | sed '$!N; /^\(.*\)\n\1$/!P; D' | sed ':a;N;$!ba;s/\n/ /g'

    '(0x00007f6b76277000)' kurulu herhangi bir pakette değil.
    (0x00007f6b76277000) aalib atk bzip2 cairo curl dbus dbus-glib DirectFB expat fontconfig freeglut freetype gdk-pixbuf glib2 glibc gtk2 jbigkit jpeg libcaca libgcc libICE libidn libnotify libpcre libpng libsdl libSM libssh2 libX11 libXau libxcb libXcomposite libXcursor libXdamage libXdmcp libXext libXfixes libXi libXinerama libXrandr libXrender libXxf86vm mesa ncurses openssl openssl-compatibility pango pixman slang sqlite tiff wxBase wxGTK zlib


    Kaynak:
    SED: How can I replace a newline (\n)?

    YanıtlaSil
  2. Ellerine sağlık diyem, ne diyem ki :)

    Boinc'i 2011'de çalıştırabildim. Ama performansı 2009'daki kadar iyi değil. Şu bir temiz paketlense tam süper olacak. İşbaran'a mail de attım ama ses yok :(

    YanıtlaSil
  3. BOINC ile ilgili bir haber yapmaya çalışın Öİ'de isterseniz. Böylece uygulamadan daha çok kişinin haberi olur. Bu daha çok kişiden birkaçı belki uygulamayı kullanmak ister ve bu birkaç kişiden bir ikisi de ilgili hata kaydının haber verileceklerine eklenir. Bu paketlenme sürecini hızlandıracaktır. Örnek olarak benim Google+ video eklentisinde yaptığım haberi verebilirim.

    YanıtlaSil
  4. Pardus E-dergi için Grid hesaplama konusunda bir yazı hazırlıyorum. Yetiştirebilirsem ilk sayıda grid hesaplama ve boinc konulu bir yazım olacak. İki sayfa yazdım, bir iki sayfası daha var.

    Umarım yetişir.

    YanıtlaSil
  5. Wiki belgesi güzel olmuş fakat boinc-client'ın paketlenmesi daha da güzel olur bence :)

    İşbaran PG'da yapmış ama eksikleri var. Fedora'da da mevcut paket[1], client'ı daemon olarak başlatmak için servis betiği, desktop dosyası filan var, ve kodları da SVN'den çekip derletiyor.

    [1] http://pkgs.fedoraproject.org/gitweb/?p=boinc-client.git;a=tree

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

sen de yaz yaz yaz buraya yaz bütün sözlerini

Bu blogdaki popüler yayınlar

Mızıka Tabları Nasıl Okunur

Muhtar Kellesi

Müfettiş Gadget'taki Kötü Adamın Yüzü Açığa Çıkmış