KDE'de Unity Hızlı Listeleri'nin Kullanımı

İlginç bir başlıkla daha karşınızdayım :) Icon Tasks'ın geçtiğimiz günlerde kazandığı Unity UPA desteğinin getirdiği hızlı listelerin kullanımından bahsedeceğim biraz. Hepinizin her gün merak ettiği bir konu olduğuna eminim, hayatın anlamından hemen sonra. Bu yazıda ne Icon Tasks'tan ne de Unity'den bahsetmeyeceğim için eğer ihtiyaç duyuyorsanız bunların ne olduğuna dair çeşitli ön okumalar yapmanız iyi olabilir, bekliyorum ben burada (masaya tik tak yapma efekti).

Yazıyı Pardus 2011.2 64 bit üzerinde yazdığım için işlemleri başka bir Pardus sürümünde veya farklı bir GNU/Linux dağıtımında yapmak isterseniz çeşitli değişiklikler yapmanız gerekebilir. Kurulum için birkaç tane kaynak paketin kullanılması gerekiyor. Kaynak paketlerden kurulum yönteminin nasıl gerçekleştireceğini tekrar tekrar ve uzun uzun anlatmaktansa şöyle bir belgeden yararlanılması daha doğru olacağından burada bahsetmeyeceğim. Sadece oyun alanından yüklenmesi gereken paketlerin isimlerini vermekle yetineceğim:
Yukarıdaki paketleri kendi sorumluluğunuzda yüklerseniz ve bilgisayarınızdan ateşler ve dumanlar çıkmazsa KDE'de Unity Hızlı Listeleri'ni kullanmaya hazırsınız demektir.

Yazının bu aşamasında kısaca hızlı listelerden (quicklists) bahsetmek iyi olacak. Hızlı listeler Unity'nin panelindeki çalıştırıcıların; ilerleme çubukları, sayıcılar ile birlikte sahip olduğu öğelerden biri. Hızlı listelerin pek çok şeye benzediği söylenebilir. Dolphin ve diğer dosya yöneticileri üzerinde kullanılan servis menüleri, sistem çekmecesindeki uygulama simgelerinin içerik menüleri, panele eklenen uygulama kısayolları programcıkları (plasmoids) vs.

Hızlı listeler sayesinde panele eklediğiniz kısayollardan en üst düzeyde yararlanabilirsiniz. Örneğin LibreOffice uygulamalarını çok sık kullanıyorsanız ama her uygulama için ayrı ayrı kısayol ekleyerek panelinizi doldurmak istemiyorsanız tüm ofis uygulamalarını açabileceğiniz bir hızlı liste oluşturabilirsiniz. Ya da bir uygulamanın farklı şekillerde açılmasını sağlayabilirsiniz, örneğin Chromium'u normal veya gizli kipte başlatabilir ve KSnapshot'u doğrudan kullanmak istediğiniz biçimde çalıştırabilirsiniz.

Bu söylediğim yapabilirsiniz edebilirsinizlerin daha iyi anlaşılması için dün gece yaptığım birkaç hızlı liste örneğini yazıya eklemek yararlı olacaktır. Bunların çoğu varolan hızlı listelerin KDE uygulamaları için özelleştirilmiş halleri, sıfırdan yazılmış şeyler değil.


Chromium (chromium-browser.desktop)
Chromim için genel olarak kullanılan iki liste öğesi yeni pencere ve yeni gizli pencere. Bunların arasında bir de ayarları açmak için bir seçeneğin olmasının iyi olacağını düşündüm ama birkaç yöntem denememe rağmen başarılı olamadım. Bunların dışında isterseniz sık kullandığınız sayfaları da ekleyebilirsiniz listeye kolayca.

X-Ayatana-Desktop-Shortcuts=NewWindow;Incognito;Settings;
[NewWindow Shortcut Group]
Name=New Window
Name[tr]=Yeni Pencere
Exec=chromium-browser %U
TargetEnvironment=Unity;

[Incognito Shortcut Group]
Name=New Incognito Tab
Name[tr]=Yeni Gizli Pencere
Exec=chromium-browser %U --incognito
TargetEnvironment=Unity;

[Settings Shortcut Group]
Name=Settings
Name[tr]=Ayarlar
Exec=chromium-browser http://tinyurl.com/chromium-ayarlari
TargetEnvironment=Unity;


Dolphin (dolphin.desktop)
Dolphin için de yerimlerinizi içeren bir liste güzel olacaktır. Bunu her kullanışta yeni bir pencere açmak yerine yeni bir sekme kullanılması için bir şeyler denedim ama şu an için istediğim gibi değil. Örneğin bu yöntemin çalışması için en azından bir tane Dolphin'in halihazırda çalışması gerekiyor. Dolphin'in çalışıp çalışmadığının kontrolü ve eğer çalışmıyorsa çalıştırılmasının sağlanması da komutu iyice karışık yapacak gibi görünüyor. Yine de şimdilik aşağıdaki gibi bir tane iş görür. Ayrıca Dolphin'i yönetici kipinde açmak için her seferinde Alt + F2'ye basmaktan ve kdesu dolphin yazmaktan yorulduysanız bunun için de bir girdi oluşturabilirsiniz.

X-Ayatana-Desktop-Shortcuts=Videos;Documents;Music;Pictures;Downloads;Development;Dropbox;
[Videos Shortcut Group]
Name=Videos
Name[tr]=Videolar
Exec=qdbus org.kde.dolphin /dolphin/Dolphin_1/actions/new_tab trigger && qdbus org.kde.dolphin /dolphin/Dolphin_1 changeUrl ~/Videolar
TargetEnvironment=Unity

[Documents Shortcut Group]
Name=Documents
Name[tr]=Belgeler
Exec=qdbus org.kde.dolphin /dolphin/Dolphin_1/actions/new_tab trigger && qdbus org.kde.dolphin /dolphin/Dolphin_1 changeUrl ~/Belgeler
TargetEnvironment=Unity

[Music Shortcut Group]
Name=Music
Name[tr]=Müzik
Exec=qdbus org.kde.dolphin /dolphin/Dolphin_1/actions/new_tab trigger && qdbus org.kde.dolphin /dolphin/Dolphin_1 changeUrl ~/Müzik
TargetEnvironment=Unity

[Pictures Shortcut Group]
Name=Pictures
Name[tr]=Resimler
Exec=qdbus org.kde.dolphin /dolphin/Dolphin_1/actions/new_tab trigger && qdbus org.kde.dolphin /dolphin/Dolphin_1 changeUrl ~/Resimler
TargetEnvironment=Unity

[Downloads Shortcut Group]
Name=Downloads
Name=İndirilenler
Exec=qdbus org.kde.dolphin /dolphin/Dolphin_1/actions/new_tab trigger && qdbus org.kde.dolphin /dolphin/Dolphin_1 changeUrl ~/İndirilenler
TargetEnvironment=Unity

[Development Shortcut Group]
Name=Development
Name[tr]=Geliştirme
Exec=qdbus org.kde.dolphin /dolphin/Dolphin_1/actions/new_tab trigger && qdbus org.kde.dolphin /dolphin/Dolphin_1 changeUrl ~/Gelistirme
TargetEnvironment=Unity

[Dropbox Shortcut Group]
Name=Dropbox
Name=Dropbox
Exec=qdbus org.kde.dolphin /dolphin/Dolphin_1/actions/new_tab trigger && qdbus org.kde.dolphin /dolphin/Dolphin_1 changeUrl ~/Dropbox
TargetEnvironment=Unity

Hemen her sistemde ortak olan İndirilenler, Belgeler için KDE'nin kullandığı özel adresler olabilir, bunlara bakılıp kullanılma şansı varsa onlar tercih edilmesi daha iyi olur. Çünkü bu şekliyle sadece Türkçe yerelli bir sistemde çalışabilir yukarıdaki gibi bir şey.


Konsole (konsole.desktop)
Konsol için bile kısayol kullanılabilir, evet. Örneğin yetkili kullanıcı olarak açabilirsiniz Konsole'yi ya da Konsole üzerinde çokça kullandığınız uygulamaları doğrudan çalıştırabilirsiniz. Şimdi aklıma geldi, nano için de bir girdi eklenebilir bu listeye.

X-Ayatana-Desktop-Shortcuts=NewWindow;NewTab;Htop;Root;
[NewWindow Shortcut Group]
Name=New Window
Name[tr]=Yeni Pencere
Exec=konsole
TargetEnvironment=Unity

[NewTab Shortcut Group]
Name=New Tab
Name[tr]=Yeni Sekme
Exec=xdotool search bash key ctrl+shift+t
TargetEnvironment=Unity

[Root Shortcut Group]
Name=Root Terminal
Name[tr]=Root Terminal
Exec=kdesu konsole
TargetEnvironment=Unity

[Htop Shortcut Group]
Name=Process Monitor
Name[tr]=Süreç İzleyici
Exec=konsole -e htop
TargetEnvironment=Unity


LibreOffice (ooo-start-center.desktop)
İlk önce şunu söyleyeyim bu hızlı listeyi ooo-start-center.desktop yerine en çok kullanılan LibreOffice uygulamasına eklemek daha iyi olur (örneğin benim için Kelime İşlemci). Gece bu aklıma gelmemişti ama şimdi biraz daha düşününce bunun daha kullanışlı olacağını fark ettim. Böylece panel daha tasarruflu kullanılabilir.

X-Ayatana-Desktop-Shortcuts=Writer;Impress;Calc;Math;Draw;Base;
[Writer Shortcut Group]
Name=Writer
Name[tr]=Kelime İşlemci
Exec=libreoffice -writer %U
TargetEnvironment=Unity

[Impress Shortcut Group]
Name=Impress
Name[tr]=Sunum
Exec=libreoffice -impress %U
TargetEnvironment=Unity

[Calc Shortcut Group]
Name=Calc
Name[tr]=Hesap Tablosu
Exec=libreoffice -calc %U
TargetEnvironment=Unity

[Math Shortcut Group]
Name=Math
Name[tr]=Matematik
Exec=libreoffice -math %U
TargetEnvironment=Unity

[Draw Shortcut Group]
Name=Draw
Name[tr]=Çizim
Exec=libreoffice -draw %U
TargetEnvironment=Unity

[Base Shortcut Group]
Name=Base
Name[tr]=Veritabanı
Exec=libreoffice -base %U
TargetEnvironment=Unity


Clementine (clementine.desktop)
Clementine görebildiğim kadarıyla hızlı listelerle gelen tek uygulama Pardus'ta. Aşağıdakiler zaten desktop dosyasında bulunuyordu, sadece Türkçe görünmesi için ilgili satırları ekledim.

X-Ayatana-Desktop-Shortcuts=Play;Pause;Stop;Previous;Next;
[Play Shortcut Group]
Name=Play
Name[tr]=Oynat
Exec=clementine --play 
TargetEnvironment=Unity

[Pause Shortcut Group]
Name=Pause
Name[tr]=Duraklat
Exec=clementine --pause
TargetEnvironment=Unity

[Stop Shortcut Group]
Name=Stop
Name[tr]=Durdur
Exec=clementine --stop
TargetEnvironment=Unity

[Previous Shortcut Group]
Name=Previous
Name[tr]=Önceki
Exec=clementine --previous
TargetEnvironment=Unity

[Next Shortcut Group]
Name=Next
Name[tr]=Sonraki
Exec=clementine --next
TargetEnvironment=Unity


KSnapshot (ksnapshot.desktop)
KSnapshot'u farklı farklı kullanmak istiyorsanız işinize yarayabilir. Yalnız KSnapshot'u konsol üzerinden alan ve serbest alan yakalamak üzere açılmasında hata olabilir uygulamanın kendinden kaynaklanan nedenlerle ya da benim sistemime özel bazı durumlardan, henüz bakmadığım için bilmiyorum.

X-Ayatana-Desktop-Shortcuts=Fullscreen;Region;Freeregion;Child;
[Fullscreen Shortcut Group]
Name=Capture the desktop
Name[tr]=Masaüstünü yakala
Exec=ksnapshot --fullscreen
TargetEnvironment=Unity

[Region Shortcut Group]
Name=Capture a region
Name[tr]=Bir bölge yakala
Exec=ksnapshot --region
TargetEnvironment=Unity

[Freeregion Shortcut Group]
Name=Capture a free region
Name[tr]=Bir serbest seçim yakala
Exec=ksnapshot --freeregion
TargetEnvironment=Unity

[Child Shortcut Group]
Name=Capture a part of windows
Name[tr]=Pencerenin bir bölümünü yaka
Exec=ksnapshot --freeregion
TargetEnvironment=Unity

Şimdilik kullandıklarım bunlar. Daha fazlası için kaynaklara göz atabilirsiniz. Yazıyı da burada sonlandırmam iyi olacak. Daha sonraki yazılarda Icon Tasks'ın diğer özelliklerinden de bahsetmeye çalışacağım. Şu an KDE için en iyi görev yöneticisi programcıklarından biri, bahsedilmeyi hak ediyor.


Kaynaklar:

Bunlarla uğraşırken radyoda çalan şarkılardan:

Yorumlar

  1. Uha! Bu kadar kasacağına git adam gibi ubuntu unity kullan.

    YanıtlaSil
  2. Ubuntu / Unity kursam da yine bu kadar kasmam gerekecekti ki? Bu hızlı başlatıcı nanelerini daha kimse dahil etmemiş gibi Clementine'den başka.

    Ayrıca daha tam bakmadım ama Red Hat Bugzilla'da dendiğine göre henüz standart bir kullanım değil bunlar.

    YanıtlaSil
  3. dee yi derlerken hata veriyor çıktı aşağıda
    http://sudrap.org/paste/text/28852/

    bide depoda libdbusmenu-gtk
    libdbusmenu-qt falan var bu verdiğiniz başka mı oluyor onuda kurarlımmı

    YanıtlaSil
  4. gtk-doc bağımlılığı eksik kalmış dee'de. Şimdi:

    sudo pisi bi https://svn.pardus.org.tr/pardus/playground/maidis/unity/dee/pspec.xml -d

    komutu verdiğinizde paketin oluşması gerekiyor. Yine hata alırsanız bildirebilirsiniz.

    libdbusmenu depoda da var ama 0.3 serisinde. Sürüm güncelleme isteği açacaktım ama 2011 içinde 0.4 geçilmesi mümkün olmaz diye açmadım isterseniz şansınızı deneyebilirsiniz siz. bu paketin içinden:

    libdbusmenu-glib
    libdbusmenu-common
    libdbusmenu-gtk
    libdbusmenu-tools
    libdbusmenu-devel

    alt paketleri çıkıyor. libdbusmenu-qt ise ayrı bir paket:

    http://paketler.pardus.org.tr/info/2011/testing/source/libdbusmenu-qt.html

    YanıtlaSil
  5. /libunity bağımlılık olarak dee-devel paketini istiyor
    dee yi derledim ama dee-devel paketi oluşturmadı

    YanıtlaSil
  6. Benim hatam, dee-devel olarak kalmış bağımlılık dee olmalı. Düzelttim şimdi, olması lazım. Bildirdiğiniz için teşekkürler.

    YanıtlaSil
  7. libdbusmenu-common-0.4.94-6-p11-i686.pisi
    libdbusmenu-devel-0.4.94-6-p11-i686.pisi
    libdbusmenu-glib-0.4.94-6-p11-i686.pisi
    libdbusmenu-gtk-0.4.94-6-p11-i686.pisi
    libdbusmenu-tools-0.4.94-6-p11-i686.pisi

    bu paketler kurulu
    libunityi, libdbusmenu-glib-devel bağımlılığı istiyor

    YanıtlaSil
  8. Bir iki dakikasında onu da düzelttim ama size yetişmemiş. Paketleri tekrar oluşturduğunuzda bu da çözülmüş olacak.

    Paketleri tekrar oluşturmak istemiyorsanız da

    sudo pisi it libunity*.pisi --ignore-dependency

    komutunu kullanabilirsiniz. Bir zararı olmayacaktır.

    YanıtlaSil
  9. tamamdır çalıştı çok sağol
    testlerini de yaptık :)

    YanıtlaSil
  10. Evet iyi oldu test edilmesi. Her zaman son değişikliklerden sonra kontrol etmeye zaman olmuyor ne yazık ki benim açımdan. Bu da basit de olsa kurulumu veya çalışımı engelleyen hataların kalmasına neden oluyor. Geri bildirimler sayesinde aşılmayacak şey değil ama burada şimdi olduğu gibi :)

    YanıtlaSil
  11. ama ubuntudaki kadar güzel değilmiş :)

    çok program açınca iconlar ufalıyor
    http://goo.gl/weRt8

    bide iconlar soluk görünüyor

    YanıtlaSil
  12. Az önce Jabber üzerinden Göktuğ Korkmaz haber verdi. Girdilerde simge de kullanılabiliyormuş. Dikkat etmemiştim ben. Böyle daha güzel oluyor tabii simgeli :)

    [Writer Shortcut Group]
    Name=Writer
    Name[tr]=Kelime İşlemci
    Exec=libreoffice -writer %U
    Icon=libreoffice-writer
    TargetEnvironment=Unity

    * http://wstaw.org/m/2011/09/30/snapshot1.png

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

sen de yaz yaz yaz buraya yaz bütün sözlerini

Bu blogdaki popüler yayınlar

Mızıka Tabları Nasıl Okunur

Muhtar Kellesi

Müfettiş Gadget'taki Kötü Adamın Yüzü Açığa Çıkmış