Leziz Mozilla Firefox Eklentileri 4

Üçlemede bırakmak en iyisiydi ama hem gerçekten taş ve sopalarla yapılıp yapılmayacağını görmek için hem de bu aralar Mozilla Firefox ile biraz daha fazla zaman geçirmeye başladığımdan nelerin değiştiğini daha rahat anlamak için seriye bir yenisini eklemeye karar verdim.

Uzun zaman öncesinden Chromium'a geçmiş olsam da, Chromium hızla sınıf atlayarak onbirli sürümlerine gelmiş olsa da bana asla sistemimden Mozilla Firefox'u kaldırabilecek güvenceyi veremedi. Bu da her ne kadar gündelik kullanım için Chromium'u tercih etsem de Mozilla Firefox'tan kopmamı sağladı veya bakış açısına göre kopamama neden oldu. Son zamanlarda sistemimde yüklü olan Chromium ile ziyaret ettiğim sayfalar da bana epey bir sorun çıkarınca ham halde kullandığım Mozilla Firefox'u özelleştirerek daha rahat bir çalışma ortamı oluşturmaya karar verdim. Sonuç olarak basit bir eklenti tanıyazısı daha ortaya çıkmış oldu.
Adblock Plus, internete pembe gözlüklerle bakabilmenizi sağlıyor. O olmadan her gün ziyaret ettiğiniz sayfalara girdiğinizde sanki birisi zamanda geriyi dönmüş ve geçmişte bir kırılmaya neden olmuş gibi korkunç bir gerçeklikle karşılaşıyorsunuz şimdide ve bu dayanılmaz. Umarım internet tarayıcı kullanan herkes bu eklentiden haberdardır yoksa bir daha gireni diyebilirler. Reklam savar eklentisini yükledikten sonra EasyList (English) aboneliğinin yanı sıra isterseniz Fanboy's Turkish listesine de abone olabilirsiniz.

Download Statusbar, Mozilla Firefox'un indirilen dosyalar için ayrı bir iletişim penceresi gösteren ve bizi bir de onunla baş etmeye uğraştıran davranışını değiştirerek durum çubuğunda indirmeler için güzel bir dünya oluşturuyor. Chromium'da öntanımlı gelen bu özelliğin Mozilla Firefox'ta da öntanımlı olması güzel olacaktır. Şu an 4.0 Beta 9'u kullandığım için son durum hakkında bir bilgim yok.
Daha önce kullandığım temalar henüz Firefox'un dördüncü sürümünü desteklemediği için yeni bir tema aramaya başladım ve Strata RELOADED'ı bulana kadar epey bir dolaştım etrafta. Görebildiğim kadarıyla Strata RELOADED, Firefox 4'te kullanılabilecek en şık temalardan biri. Araç çubuğuna sağ tıklanarak Menü çubuğu da kapatıldığında hem hoş bir görünüm hem de çalışmak için daha çok alan elde edilebiliyor.
Greasemonkey, yerelde kullandığımız küçük ama faydalı betiklerin internet siteleri için olanlarını çalıştırmak için harika bir eklentidir. Kullandığınız bir sitede keşke şu özellik de olsaydı demenize gerek bırakmıyor, kendisi için yazılmış betikler yüklenerek kolayca bu özelliklere kavuşulabiliyor.

Hide Caption Titlebar Plus (Smart), Mozilla Firefox'un durum çubuğunu adam akıllı gizleyebilen bir eklentidir. Daha önce de bunu yapabilen eklentiler vardı ama sorunlu çalışıyorlardı. Hide Caption Titlebar Plus (Smart) sayesinde sekme çubuğu, pencere başlığının davranışlarını taklit edebiliyor. Eklentiyi yükledikten sonra birkaç ayarını değiştirmemiz gerekiyor. Bunları eklenti ve pencere ayarlarından kolayca yapılabileceğinden burada değinmeyeceğim
Konquefox, Mozilla Firefox'a daha iyi bir KDE bütünleşmesi sağlayan bir eklenti olsa da benim onu kullanma amacım bu değil. Özellikle sürüm takip sistemlerinde dizinler arasında dolaşmayı hızlandıran üst dizine git düğmeleri sunan Go Up ve Uppity gibi eklentiler henüz Firefox 4'ü desteklemediği için Konquefox'u kullanmaya başlamıştım. Fakat buradaki yukarı düğmesi kullandığım temayla uyumlu olmadığı için biraz daha araştırma yaptım ve Navigate Up ve Scroll Up Folder'ı buldum. Şu an için benim için en iyisi Navigate Up.
Xmarks, kısa bir süre önce kapanma tehlikesi geçirmiş ve kullanıcılarını epey üzmüş bir yerimi eşzamanlama servisi ve eklentisidir. Yerimleri kullanmayan az sayıdaki insandan biri değilseniz kesinlikle denemeniz gereken bir eklenti.

New Tab King, yeni sekmeleri kalbiniz kadar temiz bir sayfa yerine daha kullanışlı bir hale getiren bir eklentidir. Speed Dial ve Fast Dial'ın durağanlığının aksine daha dinamik bir yapı sunduğu için bana göre daha başarılı. New Tab King'in sunduklarına benzer özellikleri Google Araç Çubuğu da sunuyor ama çok hantal ve büyük olduğu için kullanmak bana pek mantıklı gelmedi. New Tab King kullandığım Mozilla Firefox sürümüyle uyumlu olarak görünmesine rağmen nedense kimi zaman uymlu olmadığını sanarak devre dışı kalıyor. Bu durumu önlemek için uyumluluk kontrolünü kapatmak zorunda kaldım.
No XPI Install Delay, eklenti yüklenirken gerekli olup olmadığını o kadar da önemsemediğim güvenlik amaçlı geri sayımı kaldıran bir eklentidir. Her eklentiyi yeni yıla giriş tadında yüklemek istemiyorsanız siz de deneyebilirsiniz.

Daha önceleri GooglePreview olarak bilinen SearchPreview sayesinde Google, Yahoo ve Bing gibi popüler arama motorlarının sonuçlarında sayfa önizlemeleri görüntülenebiliyor. Bu da güzel bir şey tabii, yararlanmak lazım.
Splash! kullandığım sürümle ne yazık ki çalışmadı, yoksa güzel ve esprili bir eklentiydi, kullanmak isterdim.

Stylish, internet sitelerini nasıl görmek istiyorsanız öyle görmenizi sağlayan bir eklenti. Henüz pek kurcalamış olmasam da güzel duruyor.

Text Link, tam olarak istediğin eklenti olmasa da düz metin biçiminde yazılmış bağlantıları kolayca açmak için şimdilik iş görür bir eklenti.

TinEye Reverse Image Search, görülen bir resmin daha büyük halini veya kökenini araştırmak için aşmış bir servis ve onun eklentisi.

Undo Closed Tabs Button, bir süre önce kapatmış olduğunuz herhangi bir sekmeye erişmek için en kısa yolu sağlamayı kendine görev bilmiş bir küçük eklentidir. Yükleyebilmek için uyumluluk kontrolünün kapalı olması gerekiyor, bunu yapmak istemezseniz sekmelere sağ tıklandığında çıkan Kapatılan sekmeyi tekrar aç menü seçeneğini daha kullanışlı hale getiren Undo Close Tab Replacement'ı da deneyebilirsiniz.

YouTube Auto Replay, benim gibi geç keşfettiğiniz bir şarkıyı yüzlerce kez dinlemek isteyenlerin hayatında önemli bir yer edinecek güzel bir eklentidir.
Mozilla Firefox tarafında işler güzel sayılır. Yeni sürümün bu kadar geciktirilmiş olması, tüm eklentilerin henüz yeni sürüme aktarılmamış olması, ilk açılış süresinin bazı insanları açılış ekranı eklentisi tasartlatmaya itmesi gibi durumlar da umarım kararlı sürüm çıkana kadar iyileştirilir.

Einstein haklıymış.

Yorumlar

  1. Blogger'da yorum yazarken bağlantı vermeyi ve metni biçimlendirmeyi kolaylaştırmak için Comment Buttons'u kullanabilirsiniz.

    YanıtlaSil
  2. Sekme renklendirmek için eklentiler epey bir çoğalmış:

    * ColorfulTabs
    * ChromaTabs Plus
    * FabTabs

    FabTabs bende sorunluydu, ColorfulTabs da sekmeleri renklendirmekle kalmayıp aktif sekmeleri büyütüp, aktif olmayanları küçültmekte ısrar edince ChromaTabs Plus'ı denedim. Şimdilik sorunsuz görünüyor.

    YanıtlaSil
  3. gTranslate ile anlamını bilmediğimiz kelimelerin anlamını sayfayı terk etmek zorunda kalmadan öğrenebiliriz. Eklenti Google'nin çeviri servisini kullanıyor. Tureng için bir şeyler bulana kadar bu da iş görür benim için.

    YanıtlaSil
  4. Youtube Thumbs, YouTube'de tek önizlemeyi yeterli bulmayanlar için güzel bir betik.

    YanıtlaSil
  5. Düzeltecektim kaldı öyle:
    -durum çubuğu
    +başlık çubuğu

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

sen de yaz yaz yaz buraya yaz bütün sözlerini

Bu blogdaki popüler yayınlar

Diğer Dillerde Hoşçakal

Mızıka Tabları Nasıl Okunur

conio.h