Chromium'a Geçiş

Uzun bir süredir Chromium'u incelemeyi düşünüyordum ve sonunda geçtiğimiz günlerde sistemime yükleme fırsatı buldum. Bir süre Mozilla Firefox'u hiç kullanmayı düşünmüyorum. Bu süre zarfında hem Chromium'u detaylı bir şekilde inceleme fırsatı bulabileceğim hem de Mozilla Firefox'a dönüp dönmeyeceğime karar vereceğim.

İncelemenin özeti şu olacak: Mozilla Firefox'tan daha hızlı, hem ilk açılış olarak hem de sayfa yüklemeleri açısından. Mozilla Firefox'tan daha kararsız, Mozilla Firefox'ta adres çubuğuna bir şeyler yazarken kapandığını hiç hatırlamıyorum. Mozilla Firefox'ta kullandığım hemen hemen her eklentiyi Chromium için de bulabildim, harika.

Daha fazla inceleme için henüz erken, hem Chromium kararlı bir sürüm çıkarmadı henüz (kullandığım sürüm: 5.0.372.0), hem de daha yeni kullanmaya başladığımdan her özelliğini kurcalayamadım. Bu yazı başlıktan da anlaşılacağı üzere bir Mozilla Firefox kullanıcısının eğer isterse nasıl Chromium'a geçebileceğini anlatmaktadır (anlatacaktır).


Chromium'u yüklerseniz aşağı yukarı örnek ekran görüntüsündeki gibi bir görünümle karşılaşacaksınız. Ama kullanılabilir bir hale getirebilmek için Chrome Uzantıları arasında biraz zaman geçirmeniz gerekmektedir. Bu da benim bu zamanı nasıl geçirdiğimin hikayesidir.



Televizyondaki reklamlar için de bir çare olsa ne mükemmel olacak ama şimdilik en azından internet sayfalarındaki reklamlardan kurtulsak bu da bir şeydir. Bunun eklentinin Türkçe sayfalardaki reklamları engellemek için özelleştirilmiş bir süzgeci olup olmadığını bilmiyorum ama bulabilirsem harika olacak.



Bazen YouTube veya benzeri video paylaşım sitelerindeki video klipleri beş on bilemedin yüz kere dinlemek isteyebiliyorum. Evet normal bir istek değil biliyorum ama ne yapayım ben böyleyim. Ama bu  zamana kadar mecburen elle yeniden başlatmak zorunda kalıyordum video klibi. Başka işlere dalınca da unutuyordum, müziksiz yere boş yere zaman geçiriyordum. Ah keşke şu YouTube'deki videoları döngüye alabileceğim bir eklenti olsa da kullanabilsem diyordum. Dün böyle bir şey olduğunu gördüm ve hemen yükledim. Çalışıyor :)


Şimdi de şöyle bir şey arıyorum. Biliyorsanız çekinmeden söyleyiniz. Bildiğiniz gibi (ya da şimdi duyacağınız gibi) YouTube'de otomatik çalma desteği var. Eğer açarsanız oynatılan video bittikten sonra sonraki videoya geçiyor. Her şey iyi hoş ama ülkemiz için gösterilmesine izin verilmeyen videolara geldiği zaman burada takılıyor. Mecburen elle dürtüklemek gerekiyor tekrar. Henüz bu tip videoları gösterme, doğrudan geç gibisinden bir ayarı olup olmadığına bakmadım YouTube'nin. Ama eğer yoksa bunun için de bir eklenti güzel olurdu.



Zaten yer imleri için üst panelde bir araç çubuğu yer alıyor ama bana göre bu boşu boşuna yer israfı geliyor. Bu yüzden bu araç çubuğunu devre dışı bırakıyorum ama yine de yer imlerime hızlıca erişmek istiyorum. Bookmark Tree de benzer düşüncedeki kullanıcıların hayatını kolaylaştırmak için bir eklenti. Tüm yer imlerinize kolayca ulaşabilirsiniz.


Kendisi oldukça kullanışlı ama bazı önemli eksikliklikleri var. Örneğin bir yer imini sağ tıklama özelliği yok. Ya yeni bir sürümünü beklemek zorundayız ya da Yet Another Google Bookmarks Extension gibi alternatiflerine bakmalıyız (yazıyı hazırlarken haberim oldu bu ikincisinden, bir bakayım).



Efendim, ne, basılabilir (tıklanabilir) bağlantılar mı? Evet tam üstüne bastınız :) Bildiğiniz gibi bazı ortamlarda bağlantı vermek mümkün olmuyor (listeler, Blooger yorumları...) ya da mümkün olsa da insanlar zevkine bağlantı eklemeyip sadece adresi yazıyor. Bu gibi durumlarda mecburen adresin tamamını seçmek ve adres çubuğuna yapıştırmak zorunda kalıyorduk. Bu eklenti bizi bu zahmetten kurtarıyor, sağolsun. Ama sıkıyorsa şuna da bir çare bulsun da göreyim: h t t p : / / a n i l o z b e k . b l o g s p o t . c o m



Dosya yöneticilerinden aşina olduğumuz bu düğme özellikle SVN veya FTP sayfalarında dolaşıyorsanız işinizi çok fazla kolaylaştırıyor. Daha yetenekli olarak Up da var, doğrudan bir üst dizin yerine üst dizinlerden istediğinize gitmenize izin veriyor ama hem adres çubuğunun içinde görünmüyor hem de kullandığınız temaya uygun bir görünüm almıyor. İlerleyen günlerde daha net bir karar verebilirim sanırım gelişimlerine göre.



Gmail kullanıcıların hayatını oldukça kolaylaştırabilecek bir eklenti. Yeni e-postalar geldiğinde bilgilendirme mesajları veriyor, düğmesi üzerinde kaç tane okunmamış e-posta olduğunu gösteriyor. Gmail sayfasını açmadan doğrudan eklenti üzerinden e-postaları okuma ve üzerilerinde işlem yapmaya izin veriyor...



Beslemerini Reader üzerinden takip edenlerin faydalanabileceği güzel ve basit bir eklenti. Okunmamış beslemelerin sayısını düğmesi üzerinden görebilir ve son yazıların başlıklarına göz atabilirsiniz.



"Araç çubuğunuza, tek tıkla abonelik özelliği ekleyen" bu eklenti sayesinde sayfalar eğer besleme adresleri sunuyorsa bu sayfalara kolayca abone olmanızı sağlar.



Eminim herkes kolayca arama sonuçlarında çıkan sayfaların önizlemelerinin de görünmesinin avantajlarından birkaçını sayabilir. Ama kötü yanları yok denecek kadar azdır, en azından şu an benim aklıma gelmiyor. O zaman ne yapıyoruz...



Bazen onlarca sayfa açıyorum ve daha sonra bunlardan birkaçını kapatıyorum ama daha sonra bu kapattığım sayfalardan birine tekrar ihtiyaç duyuyorum ve ne yapıyorum: o ana kadar kapattığım tüm sekmeleri geri açıp istediğim sayfayı buluyorum. Bu işlem can sıkıcı ve zaman kaybettirici. Bu eklenti işte bu iş için bulunabilecek en güzel çareyi kullanıcılara sunan güzel bir araç. Düğmesine basmanız ve kapatma zamanlarına göre sıralanmış sayfa başlıkları arasından istediğiniz sayfayı seçmeniz yeterli.



Sayfaları yumuşakça kaydırmak için yapılmış eklentilerden biri. Henüz tam test etmediğim Chromium'un yerleşik desteğine veya diğer eklentilere göre ne kadar iyi olduğunu bilmiyorum ama şu an rahatsız olduğum bir şey yok sayfa kaydırma hakkında.



IE'deki hızlandırıcı olayını gördü, denedi ve sevdiyseniz ve bu özelliği Chromium'da da kullanmak istiyorsanız deneyebileceğiniz gerçekten de hızlandırıcı bir eklenti.






Yerimlerinizi tüm tarayıcılar, işletim sistemleri ve bilgisayarlar arasında eşzamanlamak istiyorsanız kullanabileceğiniz servis ve onun eklentisi.


Kısa bir Mozilla Firefox'tan Chromium'a geçiş yazısı okudunuz, teşekkürler. Bu yazıyı yazarken Blogger'daki İşe Yaramaz Otomatik Kaydet Seçeneği'nin beni hiç engellememiş olması da hayli ilginç.


Yorumlar

  1. Comment Buttons

    Chromium'da yerleşik Greasemonkey desteği olduğu için Greasemonkey betiklerini doğrudan yükleyebilirsiniz. Örneğin ben hemen yükledim en çok işime yarayan betiği. Bu betik sayesinde yorum ekleme ekranına pek çok düğme ekleyebiliyorum.

    YanıtlaSil
  2. MiddleButtonScroll

    Farenin orta tuşuyla (daha doğrusu tekerleğine basılı tutarak) sayfaları kaydırmayı kullanışlı buluyorsanız deneyebilirsiniz.

    YanıtlaSil
  3. Youtube Thumbs

    YouTube'de normalde sadece tek bir ekran görüntüsü oluyor her video için. Bu da bazen yanlış yönlendirmelere neden olabiliyor ve size zaman kaybettiriyor. Bu eklenti ile tek değil bir kaç kareyi önizleyebilirsiniz fare ile videonun üzerine gittiğinizde.

    YanıtlaSil
  4. Şimdi önemli bir özellik için eklenti tanıtım yorumlarımıza ara veriyoruz. Evet maidis geliştirmeleri aktarman için söz sende.

    Teşekkürler maidis. Az önce sekmelerden birini sağ tıklarken Sekmeyi İğnele seçeneğini gördüm ve merakıma yenik düşerek bastım. Bu eylemi hayata geçirmemle birlikte çok uzun zamandır aradığım özelliğin ta kendisi olduğunu gördüm sekme iğnelemenin.

    Sekme iğnele diyerek, bir sayfaya ait sekmeyi sabitliyor ve başlık kısmının silinmesini sağlayarak çok az yer kaplamasını sağlayabiliyorsunuz. Bu da Gmail gibi Reader gibi sürekli açık tutmak istediğiniz ama aynı zamanda sekme çubuğunda boşu boşuna yer kaplamasın da istediğiniz için düştüğünüz ikilemden sizi kurtarıyor. Evet maidis şu an burada büyük bir sevinç gösterisi var, kalabalıklara sokağa dökülmüş durumda, chromium chromium sesleri yankılanıyor her yerde. Söz tekrar sende.


    --

    Bu arada TinyPic seni severim sayarım bilirsin. Ama benden her bir resim için yüz haneli şifre girmemi bekliyorsan yollarımızı ayırmak zorunda kalabiliriz söyleyeyim.

    YanıtlaSil
  5. şimdiye kadarki tüm denemelerimde çöken chromium-browser'ı bir kere daha denemek için yükledim ama henüz açılmadı :) pardus 2009.2 beta ile deniyorum sonuç alabilsem süper olacak zira firefox yerine google chrome kullanabilmek istiyorum artık...

    /usr/lib/chromium-browser/chromium-browser: error while loading shared libraries: libv8.so.2: cannot open shared object file: No such file or directory


    bu hatayı verip açılmıyor araştıralım bakalım :)

    YanıtlaSil
  6. var olduğuna dair hiçbir ipucu olmasa da Ctl+Shift+Del çalışıyor görünüyor.

    YanıtlaSil
  7. yerimlerindeki sayfaları kes yapıştır yaptıktan sonra başka bir bağlantıyı orta tuşla açmayın, kestiğiniz şey oraya yapışıyor tekrar, devre dışı bırakmak için bir yol var mı bakalım.

    YanıtlaSil
  8. Adblock Plus listeleri:
    http://adblockplus.org/en/subscriptions

    Fanboy's Turkish:
    abp:subscribe?location=https%3A%2F%2Fsecure.fanboy.co.nz%2Ffanboy-turkish.txt&title=Fanboy%27s%20Turkish&requiresLocation=https%3A%2F%2Fsecure.fanboy.co.nz%2Ffanboy-adblock.txt&requiresTitle=Fanboy%27s%20List

    YanıtlaSil
  9. Reklamlardan kurtulmak için ek abonelik: http://adblockplus.org/en/subscriptions

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

sen de yaz yaz yaz buraya yaz bütün sözlerini

Bu blogdaki popüler yayınlar

Mızıka Tabları Nasıl Okunur

Muhtar Kellesi

conio.h