OpenOffice.org Writer'ın Gelişmiş Özellikleri

Hiç şüphesiz OpenOffice.org ailesinin en bilinen ve en çok kullanılan üyesi Writer (Kelime İşlemci)'dır. OpenOffice.org Writer sahip olduğu gelişmiş özellikleriyle kullanıcılara basit bir mektuptan yüzlerce sayfalık bir kitap yazımına kadar pek çok alanda yardımcı olur. Peki biz bu neredeyse her gün kullandığımız aracı ne kadar yakından tanıyoruz? Çoğumuzun sadece temel özelliklerinden haberdar olduğu OpenOffice.org Writer'ın gelişmiş fakat pek fazla bilinmeyen özelliklerini keşfederek veriminizi ve hızınızı artırmak istiyorsanız sizler için derlediğimiz ipuçlarına göz atmanızı tavsiye ederiz (maidis ve diğerleri).


Kullanıcı sözlüğünden istediğiniz kelimeleri silin

Daha önceden çeşitli nedenlerle kullanıcı sözlüğüne eklediğiniz ama artık kullanmak istemediğiniz veya yanlışlıkla eklediğiniz kelimeleri kullanıcı sözlüğünden kaldırmak için:
  • Araçlar> Seçenekler> Dil Ayarları> Yazım Yardımı bölümünü seçip
  • Kullanıcı tanımlı sözlükler kısmındaki standart[hepsi] seçeneğini düzenle düğmesine basıp
  • Açılan iletişim penceresinden istediğiniz kelimeyi seçerek sil düğmesine basabilirsiniz.
  • Silme işlemlerinizi tamamladıktan sonra sırasıyla Kapat ve Tamam düğmelerine basarak çalışmanıza devam edebilirsiniz.



Çalışmanıza filigran ekleyin

Resmi yazışmalarda muhatabınıza göndereceğiniz iş veya arkadaşlarınıza göndereceğiniz kişisel mektuplara bazen bir filigran eklemek isteyebilirsiniz. Bunun için yapmanız gerekenler şöyle:
  • Biçim> Sayfa bölümünü seçin
  • Buradaki seçenekler arasından Arkaplan'ı seçin ve “... Olarak” değeri Arkaplan'a ayarlayın
  • Aktifleşen dosya seçim bölümünden istediğiniz bir görseli seçin ve sayfada ne şekilde görüntüleneceğini ayarlayın ve Tamam düğmesine basın.



Üst ve alt bilgi alanlarınızı şenlendirin

Çalışmalarınıza eklediğiniz üst ve alt bilgi alanlarını sadece yazılarla sınırlı tutmak zorunda değilsiniz. Ekle> Alanlar bölümünden konu, başlık, yazar ve sayfa numarası gibi özel alanlar ekleyerek bir kitap sayfasında görebileceğiniz tüm uygulamaları kolayca gerçekleştirebilirsiniz.

Ayrıca üst veya alt bilgi alanlarına görseller de ekleyebilirsiniz. Çalışmalarınıza ekleyeceğiniz çekici görsellerle okuyucularınızın ilgisini daha fazla çekebilirsiniz.



Otomatik Düzeltme ile kısayollar oluşturun

OpenOffice.org içindeki Otomatik Düzeltme seçeneği yaptığınız hataları düzeltmenize yardımcı olduğu gibi başka amaçlar için de kullanılabilmektedir. Örneğin sıkça kullandığınız uzun kelime veya kelime grupları için tanımlayacağınız kısayollar sayesinde her defasında bu uzun kelimeleri yazmak yerine kısayol için oluşturduğunuz ifadeleri kullanarak hızınıza hız katabilirsiniz. Kısayolları atamak için:
  • Araçlar> Otomatik Düzeltme... seçeneğini açın
  • Değişiklikler ve istisnalar için dil bölümünden oluşturacağınız kısayolların hangi diller için geçerli olacağını seçebilirsiniz. Yapığınız kısayolun tüm diller için geçerli olmasını istiyorsanız hepsi eğer sadece bir dilde geçerli olmasını istiyorsanız o dili seçmeniz yeterli. Aynı kısayolu farklı dillerde farklı anlamları ifade edecek biçimde tanımlayabilirsiniz.
  • Değiştir sekmesindeki Değiştir bölümüne istediğiniz kısaltmayı yazın (ör: ceb b), yeni değer bölümüne ise kullanmak istediğiniz ifadeyi yazın (ör: Cebelitarık Boğazı) ve Değiştir düğmesine basın
  • Bu yöntemle uzun kelime gruplarını kısaltabileceğiniz gibi, özel karakterleri de daha kolay bir şekilde yazabilirsiniz. Bunun için örneğin μ için #m veya Ω için #ohm benzeri kısayollar oluşturabilirsiniz.



Tablolarınızı çizelgelerle görselleştirin

Çizelgeler genelde OpenOffice.org Calc kullanarak hazırlanmasına rağmen OpenOffice.org ailesinin diğer üyeleri tarafından da oluşturulabilmektedirler. Bunun için hazırladığınız tablonun tamamını fare ile seçerek Ekle> Nesne> Çizelge seçeneğini çalıştırmanız yeterli.


Açılan Çizelge Sihirbazı yardımıyla tablonuzun görünüşünü ve diğer ayarlarını değiştirebilirsiniz.



Aramalarınızı detaylandırın

Aramalarınızı sadece kelimeler üzerinde gerçekleştirebileceğiniz gibi gelişmiş arama özelliklerini kullanarak değişik referans noktalarına göre de arama yapabilirsiniz. Belirli bir yazı tipine, boyutuna, biçimine veya rengine göre arama gelişmiş arama özelliğindeki seçeneklere örnek olarak gösterilebilir.



OpenOffice.org ile heceleyin
Kitap hazırlarken veya diğer çalışmalarınızda kullanabileceğiniz heceleme özelliği sayesinde satır sonlarına gelen kelimeler kesme çizgisiyle ayrılarak kelimenin bölünen heceleri yeni satırdan devam eder. Heceleme düğmesine ulaşmak için Görünüm> Araç Çubukları> Araçlar seçeneğini aktifleştirebilirsiniz.



Aynı belge içinde dikey ve yatay sayfalar kullanın

Örneğin coğrafya ile ilgili bir makale yazarken belgenize geniş bir harita eklemeniz gerekti, ya haritayı küçülterek sayfaya sığdıracaksınız ya da daha iyi bir çözümle aynı belge içinde hem dikey hem de yatay sayfalar kullanacaksınız. Çalışmanızda dikey ve yatay sayfaları bir arada kullanabilmek için:
  • Biçim> Biçemler ve Biçimlendirme seçeneğini açın
  • Açılan iletişim penceresinin üst tarafındaki küçük düğmelerden yararlanarak sayfa biçimleri bölümüne geçin
  • Beyaz alana farenin sağ tuşuyla basın ve açılan Yeni düğmesine basın
  • Yönet sekmesinde oluşturduğunuz bu biçime bir isim (ör: yatay sayfa) verin ve sonraki biçim kısmında da bu ismin (yatay sayfa) seçilmesini sağlayın
  • Sayfa sekmesine geçerek sayfa biçimi olarak yatay seçeneğini işaretleyerek Tamam düğmesine basın
  • Yazınızı yazarken eğer yatay sayfalar eklemeniz gerekirse dikey sayfanızı Ekle> Elle Sonlandır bölümündeki Sayfayı Sonlandır seçeneği ve yatay sayfa biçemiyle sonlandırın
  • Dilediğiniz kadar yatay sayfa kullandıktan sonra tekrar dikey sayfa oluşturmak için Ekle> Elle Sonlandır bölümündeki Sayfayı Sonlandır seçeneği ve varsayılan biçemiyle yatay sayfaları sonlandırın



Metin çerçevelerini birbirine bağlayın

OpenOffice.org bir masaüstü yayın yazılımı olmamasına rağmen gelişmiş yerleşim düzenleri oluşturmanıza imkan sağlar. Örneğin çerçevelerini birbirine bağlayarak birinci çerçevedeki içeriğin birinci çerçevedeki alan bittikten sonra ikinci çerçeveden devam etmesini sağlayabilirsiniz. Çerçeveleri birbirine bağlamak için:
  • Ekle> Çerçeve seçeneğiyle belgenize istediğiniz kadar çerçeve ekleyin
  • Birleştirmek istediğiniz ilk çerçeveyi seçin ve üst araç çubuğunda ortaya çıkan çerçeveleri bağla düğmesine basın
  • İlk seçtiğiniz çerçeveyi hangi çerçeveyle birleştirmek istiyorsanız ona farenin sol tuşuyla basın.
  • Son olarak da çerçevelerin için istediklerinizi yazın



Belgenizi istediğiniz kadar koruyun


Belgenizi İnternet üzerinden diğer kişilerle paylaşırken belgenizde çeşitli değiştirilemeyen daha doğrusu sadece parola ile değiştirilebilecek alanlar oluşturabilirsiniz. Korumalı alanlar oluşturmak için:
  • Korunmasını istediğiniz yazıyı fare yardımıyla seçin
  • Ekle> Bölüm seçeneğini açın
  • Parola ile koruma özelliğini aktifleştirin ve bir parola girin
  • Belgenizi bir defa kaydedip kapattıktan sonra belirlediğiniz alan yalnızca parolayı bilen kişiler tarafınca değiştirilebilecektir.



Izgaralarla daha ince işçilik çıkartın

OpenOffice.org Draw'dan tanıdığımız ızgaraları Writer'da da kullanabiliriz. Izgaralardan yararlanarak birden fazla görselin ve görsellerin yazılarla hizalanması işlemlerini hızlıca yapabiliriz. Belgenizde ızgaraları kullanabilmek için Araçlar> Seçenekler> OpenOffice.org Writer> Izgara seçeneğini açmanız gerekiyor. Izgara aralıklarını ve nesnelerin ızgaralara yapışıp yapışmayacağı gibi seçenekleri bu bölümden ayarlayabilirsiniz.



Tek mi çift mi

Yazıcıdan iki seferde önlü arkalı çıktı alabilmek veya buna benzer çeşitli nedenlerden dolayı bazen sadece tek veya çift sayılı sayfaları yazdırmak isteyebilirsiniz. Bunun için:
  • Dosya> Yazdır menüsü açın
  • Yazdırma menüsündeki Seçenekler düğmesine basın
  • Seçeneklerdeki sayfalar sekmesinde sol sayfalar çift sayfaları, sağ sayfalar ise tek sayfaları temsil etmektedir, istediğiniz seçimleri buradan ayarlayın
  • Büyük bir belgeyi yazdırmadan önce mutlaka küçük bir deneme yaparak istediğiniz sonucu elde edeceğinizden emin olun.
Sabırla okuduğunuz için teşekkür ederim. Gözünüze çarpan hataları bildirmekten çekinmeyiniz. Ayrıca kendi deneyimlerinizle edindiğiniz bu tip pratik kullanımlar varsa yorum olarak bildirebilirsiniz. Herkese imla hatasız, bol kafiyeli günler dilerim. Hoşçakalın.


Kaynaklar:
1. Getting the most out of OpenOffice.org Writer
http://linuxbeacon.com/doku.php/articles:writertips

2. OpenOffice.org Türkiye
http://openoffice.org.tr

Yorumlar

  1. Bu yazıyı PDF biçiminde okumak için Torrent üzerinden yükleyebilirsiniz.

    Eğer yarın öğlenden akşama kadar indirmeyi deneyip bana indirmeyi başarıp başaramadığını söyleyen olursa çok sevinirim.

    Torrent yapalım dedik ilk defa, elimize yüzümüze bulaştırdık ya :)

    YanıtlaSil
  2. Her şeyi doğru yaptım sanıyordum ama hala olmamış demek ki. Birkaç değişiklik daha yapalım bakalım ne olacak.

    Bir de, Türkiye'de o kadar Torrent kullanan GNU/Linux kullanıcısı, dağıtımını Torrent üzerinden dağıtan geliştirici var ama bir tane "GNU/Linux üzerinde Nasıl Torrent oluşturulur" belgesi yok ya da daha iyi bir ihtimalle ben bulamadım.

    Belki çok basit bir konu olduğu için kimse yazmamış olabilir ama olmuyor işte bana kafayı yedirtiyor :)

    YanıtlaSil
  3. Yukarıdaki bağlantı yerine bunu deneyebilirsiniz. Bakalım şimdi olacak mı, öncekinde dizin tarama eklentisini çalıştırmamışım.

    YanıtlaSil
  4. Yukarıda sanırım on farklı adres verdim ama sanırım hiç biri işe yaramadı. Ama söz veriyor bu defa dosyayı yükleyebilirsiniz.

    Denediğiniz için teşekkür ederim. Yine aldığınız sonuçları söylerseniz sevinirim.

    YanıtlaSil
  5. GNU/Linux'ta nasıl Torrent yapılabileceği hakkında aşağıdaki adreslerden bilgi edinebilirsiniz:

    Torrent Dosyası Oluşturmak
    Creating a torrent

    Yakında bende bu konu hakkında bir yazı oluşturmayı düşünüyorum.

    YanıtlaSil
  6. Cok faydali bir yazi olmus.Tesekkurler.

    YanıtlaSil
  7. Yazı Pardus Wiki'si üzerinden de okunabilir. Yazıyı geliştirmek isteyenler de katkıda bulunabilir.

    YanıtlaSil
  8. Bir yazıdaki tüm fotoğraf veya resimleri bilgisayara kaydetmek için belgeyi HTML olarak kaydediyor ve bana lazım olan görsellere kolayca erişmiş oluyordum. Bugün bu iş için daha kolay bir yöntem olduğunu gördüm.

    1. Eğer belgeniz odt biçiminde değilse bu biçime dönüştürün ilk önce
    2. Belgenizi kopyalayın ve aynı dizine yapıştırın, size bu isimde bir dosyanın olduğunu bildiren iletişim penceresinde belgenin sonundaki odt silin ve zip yazın ve tamam deyin.
    3. Arşivi açın ve size lazım olan görsele erişin.

    Not: İki yöntem de aynı sonucu (kaliteyi) vermektedir (en azından OOo Writer 3.1'de durum böyle).

    YanıtlaSil
  9. kardeş ızgara yaparken ben openoffice.org/writer bölümüne geldm.Sonra tamama bastım ızgara diye bölüm çıkmadı.Writer sayfası kapandı.:(

    YanıtlaSil
  10. Hangi dağıtımı / işletim sistemini kullanıyorsunuz ve OOo Writer'ın hangi sürümünü kullanıyorsunuz? Konsoldan oowriter komutuyla açtığınızda hatayla ilgili bir şeyler görebiliyor musunuz? Az önce baktım, sorunsuzca tekrarlayabildim ızgara eklemeyi Pardus 2009 ve OOo 3.1.0'da.

    YanıtlaSil
  11. writer programında sayfayı ortadan ikiye bölebiliyorum ama böldüğüm o çizginin ortada kalmasını istiyorum.ama olmuo bilen birisi var mı??

    YanıtlaSil
  12. Sorunuzu tam anlayamadım sütunları mı kast ediyorsunuz? Eğer öyleyse Sütunlar bölümündeki Ayırıcı çizgisinden satır seçeneğini değiştirerek dikey çizginin görünmesini sağlayabilirsiniz.

    Eğer sorduğunuzun bununla uzaktan yakından alakası yoksa biraz daha detaylandırabilirsiniz sorunuzu.

    Ayrıca OOo'un Türkçe forumlarında daha bilgili kullanıcılara da yöneltmeyi deneyebilirsiniz sorunuzu.

    İyi akşamlar.

    YanıtlaSil
  13. Please stop spamming to this post!
    (Yeter edin lan)

    YanıtlaSil

Bu blogdaki popüler yayınlar

Mızıka Tabları Nasıl Okunur

Muhtar Kellesi

conio.h