Bir Askerin Günlüğü I

2008.12.13

İstanbul > Afyonkarahisar
10:45 > 18:30

Sağ olsun otobüs yolculuğunda yanında oturduğum amca Afyonkarahisar'a geldiğimde yardımcı oldu, çarşıya kadar eşlik etti.

İlk gece Karaca Otel'de kaldım. Otobüslerde yer olmadığı için bir gün erken geldim. Bu da ne kadar anormal biri olduğumu kanıtlıyor sanırım. Normal bir insan ne yapar bilet yoksa bir gün sonraya alır bileti öyle değil mi ama?

Karahisar Lokantası'nda karnımı doyurdum ve telefon kartı alarak İstanbul'u aradım.

Yarın birliğimi bulup yerleşeceğim. Hadi hayırlısı.


2008.12.22

Bir şeyler yazmak için bir not defteri aldırttım hafta sonu çarşıya çıkan birine. Bizim henüz çarşımız olmadığı için bu işi kendim gerçekleştiremedim. Pek bir şey yazabileceğimi zannetmiyorum ama erken konuşmayayım.

Bozuk paranın çok önemli bir yermiş askerlik. Kantinden, gazinodan bir şeyler alırken büyük kolaylık sağlıyor. Cüzdanınızda fazla yer kaplasa da gelmeden önce paranızın büyük bir kısmını mutlaka beşerlik onarlık yaptırın. Çarşıdan para çekerken de yuvarlak (örneğin 50) değil küsuratlı (örneğin 45) tutarlar çekmeye bakın.

Normal hayatta bildiğiniz kavramlar burada başka anlamlarda daha doğrusu yakın anlamlarda kullanılabilir, şaşırmayın. Örneğin askere gelmeden önce askeriyede gazino olabileceğine pek imkan vermiyordum ama varmış, tam olarak düşündüğüm gibi olmasa da. Askeriyedeki gazino askerlerin boş zamanlarını dinlenmek için veya bir iş olduğunda arazi olmak için kullanabildikleri bir mekandır. İçeriği değişiklik gösterse de şunlarla karşılaşmanız olasıdır: televizyon, vcd çalar, çay ocağı, sandalye, masa. Yazlık ve kışlık olmak üzere iki türü bulunur genelde gazinoların. Çoğu askerin gazino camından kaçmışlığı vardır ani mıntıka baskınlarında.

İçtima günün belli anlarında (sabah, öğlen, akşam, gece) yapılan bir çeşit yoklamadır. Tüm askerlerin görev yerlerinde olup olmadığı ve mevcudun tamlığı kontrol edilir. Eğer bir firar varsa genelde içtima alınırken belli olur. Yüz elli kişilik bölükte nasıl bir saat kadar sürdüğüne anlam veremediğim çok sıkıcı ve yorucu zorunlu askeri uygulama. Herkes nöbetçi çavuşa “beni düş” der, bunun anlamı işim gücüm yok da içtimaya mı gireyimdir. Bazı komutanlar da bunlara gıcık olur gayrısız içtima ister. Tek tek bu düşenler toplanır dakikalarca, sonra da. İçtima sırasında gürültü ve düzensizlik olduğunda ise istikamet yenir. İstikamet yemek bir tür disiplin eğitimi olarak tanımlanabilir. İstikamet sağınız, istikamet solunuz, dağılın marş marş komutundan sonra yat kalk, çök kalk yapabilir veya sürünebilirsiniz. En güzel içtima gece içtimalarıdır. Askerler yataklarında uyurken nöbetçi çavuş sayar herkesi. Bazen uyanabilirsiniz ışıklar açıldığı veya gürültü olduğu için ama o kadar sorun değildir bu, yeter ki dengesizin biri sizi gecenin bir vakti pijamalarınızla ranzanın üst katında bağıra bağıra tekmil verdirtmeye çalışmasın.

Mıntıka (temizliği) askerlerin sorumlu oldukları bölgelerin temizliğini ve gerekli düzenlemeleri yapmasıdır. Gittiğiniz yerde eğer sıracılık varsa bir dönem sonra kurtulur ve rahat edersiniz. Biz yaklaşık iki ay dış mıntıkayı yaptıktan sonra bıraktık bu işi. Bu ara sıra tel boyu mıntıkasına çıkmamıza veya uzayan otları ellerimizle yolmamıza mani olamadı tabii.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Mızıka Tabları Nasıl Okunur

Muhtar Kellesi

Müfettiş Gadget'taki Kötü Adamın Yüzü Açığa Çıkmış