Dinleme Oku

Havaların iyiden iyiye ısındığı şu Haziran günlerinden pek çoğumuzun merak ettiği ses dosyalarının içine mesaj gizleme konusuna kısaca değinmek istedim.

Herkesin bildiği üzere bunun en son örneğini yeni Batman filminin sitesinde görmüştük. Sitedeki müziği inceleyen hayranlar içindeki mesajı çözerek resmin bir parçası olmayı başarmıştı.

Şimdi ne işin teknik boyutuna ne de kullanacağımız uygulamaların detaylarına değinmeden kısaca seslerin içine mesaj gizlemeye bakalım. İhtiyacımız olan uygulamalar şu şekilde:
  • ARSS: Ses dosyalarını analiz ederek bir spektrografa dönüştürebilen ve spektrografları ya da kullanıcıların kendi oluşturdukları resimleri sentezleyerek ses dosyalarına çevirebilen bir program. Pardus kullanıcıları buradan, Arch kullanıcıları şuradan, Gentoo kullanıcıları da oradan yükleyebilir.
  • KolourPaint: Basit bir resim düzenleme uygulaması, hakkında daha fazla bilgi için şuraya bakabilirsiniz. KDE kullanıyorsanız büyük ihtimalle kuruludur, değilse kurabilir veya GIMP'i kullanabilirsiniz.
  • Clementine: Basit bir müzik çalar. Paket tanıtımı için şurayı okuyabilirsiniz.
İlk önce gizlemek istediğimiz mesajı KolorPaint ile hazırlayalım. Burada siyah arkaplan üzerine beyaz renkli bir yazı hazırlayabilirsiniz. Daha sonra bu resmi bmp uzantısıyla saklamanız gerekiyor.
Daha sonra Konsole üzerinden ARSS'ı açarak resmi sese dönüştürüyoruz. Ben henüz belgelerini okumadığım için deneme yanılmayla buldum buradaki değerleri, en iyi sonuç için belgelerine bakmanızı tavsiye ederim.
Şimdi ARSS'ın ürettiği wav dosyasını Clementine ile açalım. Clementine'nin aşağısında bulunan ses görselleştirme bölümünden Sonogram'ı seçelim ve hazırladığımız mesajın nasıl göründüğüne bakalım.
Henüz elimde Sonic Visualizer gibi gelişmiş bir uygulama olmadığı için detaylı inceleyemesem de fena görünmediğini söyleyebilirim. Yaptığım bir diğer deneme ve sonucu da şu şekilde:
Farklı örnekler de yapılabilir ama resimler için alan biraz dar olduğu için pek anlaşılır olmuyor. İşi daha da ilerletmek için bu oluşan gizli mesajlı sesi dikkat çekmeyecek şekilde normal bir ses / müzik dosyasının içine gizlemek denenebilir. Belki Audacity bunun için kullanılabilir, bakmak lazım.

Bu kadar, her gün, her an işimize yarayabilecek bir konuya daha göz atmış olduk böylece.

Kaynak: How to Hide Secret Messages and Codes in Audio Files

Yorumlar

Yorum Gönder

sen de yaz yaz yaz buraya yaz bütün sözlerini

Bu blogdaki popüler yayınlar

Diğer Dillerde Hoşçakal

Mızıka Tabları Nasıl Okunur

conio.h