VLC ile Nokia N9'daki Medyalara DLNA Üzerinden Erişim

DLNA (Digital Living Network Alliance); tüketici elektroniği, mobil ve kişisel bilgisayar endüstrisinin lider şirketleri tarafından oluşturulmuş bir birlik.

Birliğin kuruluş amacı, ev içerisindeki ağlarda kullanılan ve farklı firmalar tarafından üretilen elektronik cihazların bir standart dahilinde üretilip birbirlerine uyumlu hale getirilmesi. Bu sayede kullanıcılar farklı firmalar tarafından üretilmiş cihazları ev içi ağlarında problemsiz ve kesintisiz bir biçimde kullanabilmekte.

DLNA aynı zamanda destekleyen cihazlardaki görüntü aktarım özelliğinin de adı. DLNA ile bir sunucudaki video, müzik veya fotoğraf dosyalarına kolayca erişilebiliyor.

Nokia N9, telefon modelinde adı geçen firma tarafından Haziran 2011'de duyurulmuş ve aynı yılın Eylül ayında piyasaya sürülmüş ilk ve ne yazık ki tek MeeGo tabanlı akıllı telefon.

Nokia N9'u piyasaya çıkmasından epey bir süre sonra ikinci el olarak internetten farklı bir şehirden satın aldım. Ne yazık ki bir bakıma dolandırıldığım için elime IMEI'si klonlanmış bir telefon ulaştı. Bu yüzden Nokia N9'u hiçbir zaman bir telefon olarak kullanamadım. Buna rağmen hem ilk yıllarda ihtiyaçtan hem dolandırıldığımı asla unutmamak adına hem de gerçekten harika bir cihaz olduğu için farklı farklı işler için sürekli kullandım ve hala aktif olarak kullanmaya devam ediyorum.

VLC media player ise yıllardır severek kullandığım özgür bir video oynatıcı. Bünyesinde barındırdığı çözücüler sayesinde ek bir çözücü paketi yüklemeyi gerektirmeksizin çok sayıda video ve ses dosya türünü oynatabiliyor.

Bir yönetmen edasıyla yazımın tüm başrollerini tanıttığıma göre konuya geçebilirim. Nokia N9'un Ayarlar > Cihaz > Medya paylaşım ayarları bölümüne girip buradaki tüm seçenekleri açtığınızda Nokia N9'daki tüm medyalara farklı cihazlardan erişilebilir. Burada dizinler konusunda küçük bir uyarı yapayım, müzik dosyaları Music dizininde olmalı, fotoğraf ve video dosyaları da DCIM dizininde olmalı. Pictures, Movies gibi telefonun öntanımlı dizinlerindeki içeriğe erişilemiyor gördüğüm kadarıyla.

Telefonda paylaşımı açtıktan sonra kullandığınız işletim sistemine göre değişecek küçük bir güvenlik duvarı ayarlaması yapmanız gerekiyor. Fedora'nın güncel sürümlerinden birini kullanıyorsanız aşağıdaki komutlarla bu ayarlamaları yapabilirsiniz:

$ sudo firewall-cmd --zone=public --permanent --add-port=1900/udp

$ sudo systemctl restart firewalld.service

Artık VLC ile biraz müzik dinlemeye hazırsınız. VLC'yi çalıştırdıktan sonra View menüsü altından Playlist'i açın. Sol taraftan Local Network altındaki Uneversal Plug'n'Play'i seçin. Tarama sonrasında cihazınız ve cihazınızdaki medyalar oynatma listesinde görünecektir.


Kullandığım dizüstü bilgisayardan bu dosyalara ulaşmanın bana pratik bir faydası yok ama yeni aldığım saklama alanı kısıtlı Raspberry Pi 400'den veya saklama alanı hiç TV'den bunlara erişmek epey işime yarayabilir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Diğer Dillerde Hoşçakal

Mızıka Tabları Nasıl Okunur

conio.h