Filigranlar

Filigranlar, belgelerin arkaplanına yerleştirilen metin veya resimlerdir. Okuyucuları rahatsız etmekten başka bir işe yarayıp yaramadığıysa tartışmaya açık.

GNU/Linux üzerinde metin ve resim filigranlardan kurtulmanın farklı yolları var. Benim şu anki sorunum resim filigranlarla olduğu için onlardan bahsedeceğim. Metin filigranlardan kurtulmanın daha kolay olduğundan emin olabilirsiniz ve burada bahsedeceğim yöntemi kolaylıkla uyarlayabilirsiniz onlara da.

Resim filigranları belgelerden uzaklaştırmak için bir PDF düzenleyiciden yararlanmak ilk akla gelen yol. Bununla birlikte bunun çeşitli dezavantajları var. PDF düzenleyicide otomatik bir filigran silici yoksa her bir sayfada filigranı seçip tek tek silmeniz gerekmekte. Bunu göze alsanız bile bazen PDF'de biçimsel bozulmalara neden olabilirsiniz.

Neyse ki resim filigranları kaldırmak için daha programatik ve sorunsuz bir çözüm var. Bunun için ihtiyacınız olan araçlar şunlar:
PDF akışları genellikle DEFLATE algoritması kullanılarak sıkıştırılır. Bu, yerden tasarruf sağlar, ancak PDF'in kaynağını okunamaz hale getirir. PDF üzerinde işlemler yapacağımız için kaynağı QPDF ile okunur duruma getirmeliyiz:
qpdf --stream-data=uncompress Nikon\ D80\ Kullanma\ Kilavuzu\ -\ Nikon.pdf uncompressed.pdf
Yukarıdaki komut sayesinde PDF akışı açık hale gelir ve bir metin düzenleyicisi veya onaltılık düzenleyiciyle değiştirilebilir.

Şimdi PDF dosyasını Master PDF Editor ile açarak bize yardımcı olabilecek çeşitli veriler elde etmeliyiz, örneğin her sayfada tekrar eden filigran resminin konumu gibi.
Bunu doğrudan PDF belgesinin kodlarına bakarak yapabilirseniz herhangi bir PDF düzenleyiciye de ihtiyacınız kalmayabilir.

Ben filigrana ait olduğunu düşündüğüm kod bloğunu bulduktan sonra bunu Okteta'nın değiştir fonksiyonundan yararlanarak belgede geçtiği tüm yerlerden sildim. 162 sayfalık belgede 150 eşleşme bulundu, bu da sanırım filigranın yer almadığı kapak vs. gibi yerleri hesap edince toplam filigran sayısına eşit.
Resim filigrandan artık kurtulduk ancak PDF dosyasının akışının uzunlukları yanlış ve dosya sıkıştırılmamış. Bunu düzeltmek için yine QPDF'i kullanıyoruz:
qpdf --stream-data=compress hadi.pdf Nikon-kilavuz.pdf
En sonunda PDF dosyasını Okular ile kontrol ettiğimde dikkatimi dağıtıp beni rahatsız eden filigranlardan kurtulduğumu ve belgede herhangi bir bozulma olmadığını gördüm.
Filigranları aradan çıkardığıma göre fotoğraf makinemi yeniden keşfetmeye kaldığım yerden devam edebilirim.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Mızıka Tabları Nasıl Okunur

Muhtar Kellesi

Müfettiş Gadget'taki Kötü Adamın Yüzü Açığa Çıkmış