Sigil'in Manevi Halefi

Sigil artık aktif olarak geliştirilmeyecek. Geliştiriminin Github'a taşınması birkaç katkıcı kazanılmasını sağladı ama bunlar da epey düşük çapta oldu. Sigil'in geliştiriminin durmasıyla calibre'nin geliştiricisi Kovid Goyal, calibre'deki EPUB üzerinde küçük düzenlemeler ve düzeltmeler yapan aracı tam bir düzenleyiciye dönüştürmeye başladı.

Şu anda calibre'nin düzenleyicisi kararlı yapıda ve henüz Sigil'in tüm özelliklerine olmasa da pek çok özelliğe sahip. Sigil gibi calibre'nin düzenleyicisi de özgür yazılım ve Sigil'in aksine aktif olarak geliştiriliyor. Goyal'ın şu ana kadarki çalışmalarına bakılarak da calibre'nin EPUB düzenleyicisinin önünde güzel bir yol olduğunu söylemek mümkün.
Sigil'in geliştiricisi, kullanıcılara kendileri için çalışmaya devam ettiği sürece Sigil'i kullanmaya devam etmelerini öneriyor ve "İhtiyaçlarınızı karşılamamaya başladığında veya başka neler olduğunu görmek istediğinizde calibre'nin düzenleyicisini kontrol edebilirsiniz." diyor. Sigil'in geliştiricisi calibre'nin düzenleyicisini hiçbir Sigil kodu kullanmasa da Sigil'in manevi halefi sayıyor.

Sigil'in bu duruma gelmesi üzücü ama elbette bu Sigil'in sonu diyemeyiz. İleride, şimdiki geliştiricisi veya başka birisi projeyi tekrar geliştirmeye başlayabilir. Ayrıca Sigil'den diğer araçların bazı bölümlerinin geliştirilmesinde de yararlanılabilir.

E-kitap düzenlemede alternatiflerini merak edenlere ben de Calligra Author'dan bahsedebilirim. Henüz Calligra'nın diğer bileşenleri gibi günlük kullanıma uygun değil ama zamanla güzel bir şeyler yapılabilecek düzeye geleceğini inanıyorum.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Diğer Dillerde Hoşçakal

Mızıka Tabları Nasıl Okunur

conio.h