KFind

KFind, KDE'nin dosya ve dizin bulma aracıdır. KFind o an ihtiyaç duyduğunuz ve bilgisayarınızın derinliklerinde bulunan dosya ve dizinlere kolayca erişmenizi sağlar. KFind'ı açmak için KDE Menüsü'ndeki Dosya / Dizin Bul'u kullanabilirsiniz.

KFind'ı ilk açtığınızda basit bir ekranı sizi karşılarken bulacaksınız. İsim / Konum sekmesi temel arama biçimidir. İsimli etiketiyle işaret edilen isim kutucuğuna aramak istediğiniz dosya veya dizinin tam halini yazabileceğiniz gibi çeşitli özel karakterler de kullanabilirsiniz.

Aramalarda kullanılabilecek özel karakterlerden biri yıldız (*)'dır. Kullanıldığında, eklendiği konuma gelebilecek tüm karakterlerin yerine geçebilir, buna sıfır (boş küme) da dahildir. Örneğin hede*'yi ararsanız KFind size (eğer arama dizininde varlarsa) hede, hede.txt, hedeler vb. sonuçlar gösterecektir.

Aramalarda kullanılabilecek ikinci özel karakter ise soru işareti (?)'dir. Yıldız karakterinin aksine soru işareti yalnızca ve yalnızca tek bir karakterin yerini doldurabilir. Örneğin ka?ık'ı ararsanız kaşık, katık, kayık gibi sonuçlarla karşılaşabilirsiniz.

Arama yaparken yıldız ve soru işaretini çeşitli biçimlerde birleştirerek daha isabetli sonuçlar alacağınız aramalar gerçekleştirebilirsiniz. Son olarak şimdilik kısaca geçiştirmekte bir sakınca görmediğim [...] ifadesinden de bahsedeyim. [...] diye de bir şey var, kullanımını bu belgeyi hazırlarken yararlandığım KFind El Kitabı'ndan öğrenebilirsiniz.

Aramak istediğiniz dosya veya dizinin ismini yazdıktan sonra aramanın nerede gerçekleşeceğini belirlemek için Buraya bak ile işaret edilen kutucuğa istediğiniz dizinin konumunu yazın veya Gözat düğmesiyle otomatik olarak seçin. Dizin; ev diziniz, kök dizini veya herhangi başka bir dizin olabilir. Eğer aramanın seçtiğiniz dizinin içinde bulunan alt dizinlerde de gerçekleşmesini istiyorsanız Alt dizinleri de kapsa seçeneğini aktifleştirin.

 
Diğer sekmelere geçmeden önce İsim / Konum'daki diğer seçeneklerden kısaca bahsedelim:

  • Küçük / büyük harfe duyarlı arama: aramanızda eğer a ile A'nın aynı olarak algılanmamasını istiyorsanız yani örneğin anıl* araması sonucunda hem anıl.txt hem de Anıl.png benzeri dosyalarla karşılaşmamak için seçebilirsiniz. Genellikle bunu seçmenize gerek yoktur. Çünkü yerini unuttuğunuz bir dosyanın isminin büyük ihtimalle büyük ya da küçük harflerle yazıldığını da hatırlamayacaksınızdır.
  • Gizli dosyaları göster: arama işleminin gizli dosyaları kapsayıp kapsamayacağını belirtebileceğiniz seçenektir. GNU/Linux'ta gizli dosyaların isimleri nokta (.) ile başlar. Örneğin .maidis eğer bir dizindeki herhangi bir dosyanın ismi olsaydı, bu bir gizli dosya olacaktı. Eğer aradığınız bir ayar dosyası ise veya siz kendiniz gizlediyse bu seçeneği açabilirsiniz. Ayrıca da şöyle bir kelime (karakter) oyunu var ama ilk kim yapmış bilmiyorum: maidis'in .planı
  • Dosya indisini kullan: Eğer aramalarınızda slocate ile oluşturulmuş veritabanlarından yararlanmak istiyorsanız bu seçeneği açın. KFind ve slocate'nin birlikte kullanımı hakkında detaylı bilgiyi GNU/Linux'da Daha Hızlı Aramak'da bulabilirsiniz.

İçerik bir deli sekme, daha iki yaşında. Bir dosya aradığınızda dosyanın ismi hakkında dilinize hiç bir şey gelmiyorsa aradığınız dosyanın içindeki kelimelere göre arama yapabilirsiniz. Bu sekmeye geçmeden önce İsim / Konum sekmesinde tüm dosyaların aranmasını (*) sağlamak mantıklı olacaktır. Ayrıca yine İsim / Konum sekmesindeki konum değerini de ayarlamayı unutmayın.

Dosya tipi aramaların hangi dosya biçimleri üzerinde yapılacağının ayarlandığı bölümdür. Tüm dosyalarda arama yapabileceğiniz gibi, C++ ya da Python kodlarında veya sadece düz metin belgelerinde aramanızı gerçekleştirebilirsiniz.

İçerdiği metne göre ile işaret edilen kutucuğa aradığınız dosyanın içinde bulunduğunu düşündüğünüz kelime veya kelime gruplarını yazabilirsiniz. Eğer arama yaptığınız dizin kalabalıksa ve İsim / Konum sekmesinden alt dizinleri de kapsayacak biçimde ayarlama yaptıysanız arama biraz uzun sürebilir. Örneğin şiirlerinizin bulunduğu dizinde dağa taşa yazdığınız şiirleri kolayca bulabilirsiniz bu seçenek yardımıyla.

Kullandığım sürümde düzenli ifadeler (regular expression) seçeneği olmadığı (henüz KDE4 sürümü yeterli kararlılıkta olmadığı için kdeutils paketine eklenmemiş KDE geliştiricileri tarafından) için bu seçeneği atlıyorum. Daha doğrusu bu yazıyı daha da uzatacağı ve karmaşıklaştıracağı içim şimdilik atlıyorum. Bir başka yazının konusu olabilir, şimdiden bilgi edinmek isterseniz Example of the KDE regular expression widget'a bakabilirsiniz. Eğer indirmek ve kendiniz kurmak istiyorsanız da aşağıda komut sizin dostunuzdur:
svn co svn://anonsvn.kde.org/home/kde/trunk/playground/utils/kregexpeditor

Çalıştırılabilen (ikili) dosyaları da kapsa seçeneğini ise sadece bilgisayar için anlamlı olan ikili dosyaların içeriğinde de arama yapmak için kullanabilirsiniz. Çalıştırılabilen (ikili) dosyalarla kastedilen programlar, resim (PNG, JPG...) ve diğer benzeri biçimlerdir. Örneğin C++ ile yazıp derlemiş olduğunuz basit örnekleriniz bir dizin içinde olsun. Bu dizinde merhaba için içeriğe göre arama yapıp ikili dosyaların da aranmasını sağlarsanız ekrana merhaba dünya yazan tüm uygulamaları bulabilirsiniz.

Arama meta bilgisi bölümleri ise meta bilgisi tutan dosya biçimlerinde arama yaparken yararlanabileceğiniz bir seçenektir. Örneğin müzik dosyalarındaki başlık, albüm vb. veya resim dosyalarındaki çözünürlük, renk derinliği vb. özelliklere göre arama yapabilirsiniz.

Özellikler sekmesi ise aramalarınızı özelleştirebileceğiniz son bölümdür. Yapabileceğiniz özelleştirmeler şöyledir:
  • Oluşturulan ya da değiştirilen tüm dosyaları bul: Belirli iki tarih arasında oluşturulmuş ve değiştirilmiş dosyaları bulmak için veya son beş dakikadır kaydettiğim resimler, son bir kaç gündür yazdıklarım gibi aramalar yapmak için kullanılabilir.
  • Dosya boyutu: Bulunmak istenen dosyanın boyutunun en fazla, en az veya tam olarak ne kadar olduğunu belirtmek için kullanabilirsiniz.
  • Sahibi olan dosyalar (Files owned by user) ve Grubu olan dosyalar (Files owned by group) ise dosya sahipliklerine göre arama yapmak için kullanılabilir.

KFind'ın kullanımını basitçe görmüş olduk. Aslında bir KFind eleştirisi yazacaktım ama henüz Türkçe bir KFind kılavuzu olmadığı için ilk önce yukarıdakileri yazma ihtiyacı hissettim. Şimdi kısaca KFind'ı tüm insanlık için nasıl daha iyi hale getirebiliriz ona bakalım.

KFind kutudan çıktığında öntanımlı bir klavye kısayoluyla birlikte gelmiyor, bence büyük bir eksiklik. İsterseniz KDE Menü Düzenleyici ile kolayca bir kısayol atayabilirsiniz KFind'a. Ben Meta + F tuşlarını tercih ettim, böylece ihtiyaç duyduğum her an bu kısayol yardımıyla KFind'ı açabiliyorum.

Dolphin'in araç çubuğuna Dosya Bul seçeneğini eklerseniz içinde bulunduğunuz dizinin içinde kolayca içerik araması yapabilmek için KFind'a ulaşabilirsiniz.

Eğer KDE menüsünden KFind'ı açarken otomatik olarak gelen arama dizininden memnun değilseniz bunu kolayca değiştirebilirsiniz. Örneğin ben kök dizini içinde aramaya hazır olarak gelmesini istediğim için KDE Menü Düzenleyicisi'ndeki KFind'ın parametrelerini
kfind /

olarak değiştirdim.

Aslında hayatımızı kolaylaştırmak için var olan geçmiş özelliği ne yazık ki çoğunlukla hayatımızı zehir eder devre dışı bırakma seçeneği olmadığı için. Örneğin KFind'ı her açtığınızda önceki aramadaki dosya ismi yer almaktadır arama kutucuğunda ve hiçbir işinize yaramadığı için her seferinde onu silip yenisini yazmaya uğraşmak zorunda kalırsınız. Ayrıca arama dizinlerinde de önceki arama sonuçlarından kalma saçma konumlarla sıralanır, bunun yerine sabit bir sık kullanılanlar olsa daha iyi olurdu. Bunu yapmak için ~/.kde4/share/config/kfindrc dosyasını istediğim şekilde düzeltip:
[History]
Directories[$e]=file:///,file://$HOME,file://$HOME/İndirilenler,file://$HOME/Paketler,file:///usr/share,file:///usr/kde/4/share/kde4/services
Patterns[$e]=

sadece okunur olarak ayarladım izinlerini. Ama KFind'ı her açtığımda sistem yöneticisini görmememi söyleyen bir mesajla karşılaştığım için önceki değişiklikleri geri alıp farklı bir yöntem uyguladım. İlk önce ~/.kde4/share/config/kfindrc-maidis isminde bir dosya oluşturdum ve istediğim davranışları sağlayacak ayarları bu dosyaya ekledim ve daha sonra da KFind'ın kısayolunu yine KDE Menü Düzenleyicisi üzerinden bir parça kurcaladım:
cp ~/.kde4/share/config/kfindrc-maidis ~/.kde4/share/config/kfindrc && kfind /

Elbette KFind için daha bir çok iyileştirme ve özelliştirme yapılabilir, bunları KDE Beyin Fırtınası bölümünden veya KDE Hata Kayıt sistemi üzerinden görebilirsiniz. Bir iki yıl sonra başka bir KFind yazısında buluşuncaya kadar KFind hakkında söyleyeceklerim bunlardır.

 

Kaynaklar:

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Mızıka Tabları Nasıl Okunur

Muhtar Kellesi

conio.h