OpenOffice.org 3.0 Kısa Kısa

OpenOffice.org 3.0 kısa bir süre önce yayınlandı. Kullanıcılarına birçok yeni özellik sunun bu sürüm hakkında daha detaylı bilgi edinmek için OOoNinja'ya veya buraya bakabilirsiniz. Bu yazıda benim için önemli olan ve ilk açışta dikkatimi çeken bazı özelliklerden bahsedeceğim.


Bu açılış ekranı sayesinde hangi OOo bileşenini kullanmak isterseniz kolayca açabiliyorsunuz. Alt kısımda bulunun düğmeleri kullanarak OOo'ya yeni özellikler kazandıracak eklentileri ve diğer bileşenleri kolayca yükleyebilirsiniz.


Kelime İşlemci
Yeni simge seti oldukça başarılı. Fakat arayüz daha sade ve kullanışlı olabilirdi. Örneğin üstteki yakınlaştırma aracı kaldırılarak aşağıdaki yakınlaştırma aracına elle değer girme özelliği eklenebilirdi. Yine de kullanıcı kendisi kaldırabilir üstteki yakınlaştırma aracını ve aşağıdaki yakınlaştırma aracını kaydırma çubuğu ile veya artırma ve azaltma düğmeleriyle beşer adımlık boyutlarla değiştirebilir.


Not ekleme özelliğine ise hiçbir kusur bulamayacağım. Eksikliğini önceki sürümlerde fazlasıyla hissediyordum bunun. Yazınızı daha sonra düzeltmek için veya yazınızı birisine incelemesi için gönderirken veya aklınıza gelebilecek bin bir farklı senaryoda işinize yarayacak harika bir özellik.


Sayfalar daha önceden tek tek önizlenebiliyordu. Oldukça kullanışsız olan bu durum giderilerek çoklu sayfa önizleme desteği eklendi. Sayfanın altında bulunan yakınlaştırma / uzaklaştırma aracı ile sayfayı farklı boyutlarda görebilirsiniz.

Bu arada nasıl kurulacağı hakkında bir bilgi vermeden yazıya başlamışım. Şu anda OpenOffice.org 3.0 Pardus'un depolarında bulunmuyor fakat bu PiSi'si olmadığı anlamına gelmiyor. Fakat OOo gibi önemli bir paketi resmi depolara eklenmeden kurmanızı tavsiye etmem.

Eklentilerle Kelime İşlemci'ye birçok yeni özellik ekleyebilirsiniz. Sadece birinden bahsedeceğim şimdi: Wiki Publisher. Bu eklenti sayesinde yazdıklarınızı kolayca Wiki formatında kaydedebilir ve yayınlayabilirsiniz.


Şu anda OOo Pardus'taki Zemberek sunucusu ile birlikte çalışmıyor. Zemberek'in eklentisini indirip kurmanız gerekiyor.

OOo ile birlikte Microsoft Office 2007 dosya formatlarını (.docx, .pptx, .xlsx... ) da açıp kullanabilirsiniz.


Sunu
Etkileyici sunumlar hazırlamak için kullanabileceğiniz Sunu da yeni ve hoş özelliklerle karşımıza çıkıyor yeni sürümüyle.


Tablo oluşturmak artık Sunu içinde halledilebiliyor. Şablonlar yardımıyla istediğiniz tablolara kısa sürede sahip olabilirsiniz.


Gelişmiş kırpma aracıyla resimlerinizi veya fotoğraflarınızı istediğiniz gibi kesip biçebilirsiniz. Hem de bunu doğrudan sayfa üzerinde gerçekleştirebilirsiniz.



Çizim
Çizim çok geç keşfettiğim bir OOo bileşeni. Kullanana kadar sağladığı özellikleri tahmin etmiyordum açıkçası. Diğer günlümde hakkında daha ayrıntılı yazılar yazacağım için sadece yeni özelliklerinden bahsedeceğim.

Oldukça ses getirecek bir özellikle başlayayım: PDF düzenleme. PDF'leri açarak istediğiniz değişiklikleri yapabilirsiniz. Şu anda mükemmel değil ama kullanışlı ve çok daha iyiye gideceği izlenimi veriyor. PDF düzenleme özelliği için buradaki eklentiyi yüklemeniz gerekiyor.


Burada sadece bazı özelliklerden bahsedebildim. Daha detaylı ve diğer OOo bileşenlerini de içeren bir izlenim yazısı için zamanım yoktu. Eğer daha önce OOo'yu kullanmadıysanız OOo'nun tanışmak için doğru sürümde olduğunu belirtmek isterim, eğer siz de yeni bir ofis arkadaşına hazırsanız buyurun.

Yorumlar

Yorum Gönder

sen de yaz yaz yaz buraya yaz bütün sözlerini

Bu blogdaki popüler yayınlar

Mızıka Tabları Nasıl Okunur

Muhtar Kellesi

Müfettiş Gadget'taki Kötü Adamın Yüzü Açığa Çıkmış