Birkaç Makine Çevirisi Karşılaştırması

Daha önceki derin araştırma ve inceleme yazılarımdan da hatırlayabileceğiniz üzere makine çevirisi ilgi duyduğum alanlardan biri.

Makine çevirisindeki son duruma biraz göz attım bugün. Örnek bir metinle internet üzerinden denenebilir Türkçe destekli birkaç servisin karşılaştırması aşağıdaki gibi. Siz de bildiğiniz ama burada yer almayan benzer servisleri bildirebilirsiniz.
(Görsel, al-taiclub.com sitesinden alınmıştır)

Orijinal Metin

Neural machine translation - Wikipedia
Neural machine translation (NMT) is an approach to machine translation that uses a large artificial neural network to predict the likelihood of a sequence of words, typically modeling entire sentences in a single integrated model. 
Deep neural machine translation is an extension of neural machine translation. Both use a large neural network with the difference that deep neural machine translation processes multiple neural network layers instead of just one. 
Properties
They require only a fraction of the memory needed by traditional statistical machine translation (SMT) models. Furthermore, unlike conventional translation systems, all parts of the neural translation model are trained jointly (end-to-end) to maximize the translation performance.

NiuTrans

NiuTrans, MT Translation

Northeastern Üniversitesi, Doğal Dil İşleme Grubu tarafından geliştirilen NiuTrans, bir istatistiksel makine çeviri sistemidir. GNU Genel Kamu Lisansıyla dağıtılan özgür bir yazılımdır.

Sözcük grubu tabanlı, hiyerarşik sözcük grubu tabanlı ve sözdizim tabanlı (katardan ağaca, ağaçtan katara ve ağaçtan ağaca) modelleri destekler. Araç seti ayrıca, ayrım yapabilen bir yeniden sıralama modeli, basit bir dil modeli ve minimum hata oranı eğitimini kullanan bir ayarlama aracı içerir.
Neural Machine Translation (NMT), kelime dizilerinin olasılığını tahmin etmek için büyük bir yapay sinir ağı kullanan ve genellikle tüm cümleyi tek bir entegre modelde modelleyen bir makine çevirisi yöntemidir. 
Derin sinir makine çevirisi, sinir makine çevirisinin bir uzantısıdır. Her ikisi de büyük bir sinir ağı kullanır: Fark, derin sinir makine çevirisinin sadece bir sinir ağı katmanını ele almak yerine birden fazla sinir ağı katmanını ele almasıdır. 
Özellikler
Geleneksel istatistiksel makine çevirisi (SMT) modeli için gereken belleğin sadece küçük bir kısmını gerektirirler. Ek olarak, geleneksel çeviri sistemlerinden farklı olarak, nöral çeviri modelinin tüm bölümleri çeviri performansını en üst düzeye çıkarmak için birlikte (uçtan uca) eğitilmektedir.
NiuTrans'ın çevirisini çok başarılı buldum. Çok küçük değişikliklerle örnek metin okura sunulacak seviyede. Benim bugün haberdar olduğum NiuTrans'ı takip etmeye değer bence.

OpenNMT

Pure Neural Machine Translation
Pure Neural Machine Translation Demonstrator aracılığıyla SYSTRAN PNMT motorlarının son sürümü, desteklenen dil çiftlerinden herhangi birinde en çok 2000 karakterlik bir metinle test edilebilir.
Nöral makine çevirisi (NMT), büyük yapay bir sinir ağı kullanan ve bir dizi cümlenin olasılığını tahmin etmek için büyük yapay bir sinir ağı kullanan makine çevirisine yönelik bir yaklaşımdır. 
Derin nöral makine çevirisi nöral makine çevirisinin bir uzantısıdır. Her ikisi de nöral bir ağ kullanıyor. Derin sinirsel makinenin çevirisi, sadece bir değil, birden fazla nöral ağ katmanında. 
Özellikler Özellikler
Bunlar, geleneksel istatistiksel makine çevirisi (SMT) modelleri tarafından gereken belleğin sadece bir kısmını gerektirir. Ayrıca, geleneksel çeviri sistemlerinin aksine, sinirsel çeviri modelinin tüm parçaları, çeviri performansını en üst düzeye çıkarmak için ortaklaşa (uçtan uca) eğitilir.
İlk paragrafta düzeltilmesi gereken epey bir yer var. İkinci paragrafta düzeltilecek şeyler daha az da olsa yine de yapılacaklar var. Özellikler başlığı nedense çiftlenmiş. Son paragrafsa son derece başarılı.

Google Çeviri

Google Çeviri
Google Çeviri, metin çevirisi için Google tarafından geliştirilen ücretsiz bir çok dilli makine çevirisi hizmetidir. Google Çeviri, çeşitli düzeylerde 100'den çok dili desteklemektedir.
Sinirsel makine çevirisi (NMT), genellikle tek bir bütünleşik modelde tüm cümleleri modellemek üzere, bir kelime dizisinin olasılığını tahmin etmek için büyük bir yapay sinir ağını kullanan makine çevirisi için bir yaklaşımdır. 
Derin nöral makine çevirisi, nöral makine çevirisinin bir uzantısıdır. Her ikisi de, büyük bir sinir ağını, derin nöral makine çevirisinin, sadece bir tanesinin yerine birden çok nöral ağ katmanını işlediği farkı ile kullanır. 
Özellikleri
Geleneksel istatistiksel makine çevirisi (SMT) modelleri tarafından ihtiyaç duyulan belleğin sadece bir kısmını gerektirir. Ayrıca, geleneksel çeviri sistemlerinden farklı olarak, nöral çeviri modelinin tüm kısımları çeviri performansını en üst düzeye çıkarmak için ortaklaşa (uçtan uca) eğitilir.
İlk ve ikinci paragrafın çeviri kalitesi ortalama. Son paragrafın çevirisiyse başarılı. Google Çeviri benim en çok kullandığım çeviri servisi. Kendisine alıştığım dönemde kendisi benim kullanımım için rakipsizdi ama şimdi güçlü ve benim de radarıma giren rakipleri var.

Yandex.Çeviri

Yandex.Çeviri
Yandex.Çeviri, metin veya web sayfalarının başka bir dile çevrilmesinin sağlanması amacıyla Yandex tarafından sunulan bir web hizmetidir.

Servis, Yandex tarafından geliştirilen kendi kendine öğrenen bir istatistiksel makine çeviri sistemi kullanmaktadır. Sistem, tercüme edilmiş milyonlarca metnin analizine dayanarak sözlük oluşturur. Metni tercüme etmek için bilgisayar önce kelimeleri bir veri tabanıyla karşılaştırır. Bilgisayar daha sonra metni temel dil modelleriyle karşılaştırır ve metnin içindeki ifadenin anlamını belirlemeye çalışır.
Neural machine translation (NMT), bir sözcük dizisinin olasılığını tahmin etmek için büyük bir yapay sinir ağı kullanan, genellikle tüm cümleleri tek bir entegre modelde modelleyen makine çevirisine bir yaklaşımdır. 
Derin sinirsel makine çevirisi sinirsel makine çevirisinin bir uzantısıdır. Her ikisi de derin sinirsel makine çevirisinin sadece bir yerine birden çok sinir ağı katmanını işlediği farkla büyük bir sinir ağı kullanır. 
Özellikler
Geleneksel istatistiksel makine çevirisi (SMT) modelleri tarafından ihtiyaç duyulan belleğin sadece bir kısmını gerektirirler. Ayrıca, geleneksel çeviri sistemlerinin aksine, nöral çeviri modelinin tüm parçaları, çeviri performansını en üst düzeye çıkarmak için ortaklaşa (uçtan uca) eğitilir.
Bu örnek için Google Çeviri ayarında denilebilir çıktı için. Çeviri kalitesinin en düşük olduğu kısımsa ikinci paragraf.

Bing Microsoft Translator

Bing Microsoft Translator
Bing Translator, metinleri veya web sayfalarını farklı dillere çevirmek için Bing hizmetlerinin bir parçası olarak Microsoft tarafından sunulan son kullanıcılara yönelik bir çeviri portalıdır.

Tüm çeviri çiftleri, Microsoft Research tarafından geliştirilen bir istatistiksel makine çeviri platformu ve web hizmeti olan Microsoft Translator tarafından sağlanmaktadır.

Nöral makine çeviri (NMT) bir sözcük dizisi olasılığını tahmin etmek için büyük bir yapay sinir ağı kullanan makine çevirisi için bir yaklaşımdır, genellikle tek bir entegre modelde tüm cümleler modelleme.
Derin nöral makine çeviri nöral makine çeviri bir uzantısıdır. Hem derin nöral makine çeviri sadece bir yerine birden çok neural ağ katmanları işler farkı ile büyük bir nöral ağ kullanın. 
Özellikler
Bunlar, geleneksel istatistiksel makine çevirisi (SMT) modelleri tarafından gerekli belleğin yalnızca bir kısmını gerektirir. Ayrıca, geleneksel çeviri sistemlerinin aksine, sinirsel çeviri modelinin tüm parçaları, çeviri performansını maksimize etmek için ortaklaşa (uçtan uca) eğitilir.
İlk ve ikinci paragrafın çevirisi Google Çeviri ve Yandex.Çeviri'ye göre daha kötü ve ortalama altı. Son paragrafın çevirisiyse yeterli.

Türkçe'den İngilizceye Çeviri

Dün İngilizce'den Türkçeye çeviri verimine bakmıştım sadece. Bir de tersinin iyi olacağını düşünüp aşağıdakileri de ekliyorum şimdi.

Orijinal Metin

Edsger Dijkstra'nın Üniversiteler Hakkında Düşünceleri
Bayanlar ve Baylar, 
İlk olarak, bu şenlikli günlerde, en yeni lisans mezunlarına hitap eden bu onurlu konuşma daveti için Doğa Bilimleri Fakültesi’ne teşekkür ederim. Elimden geleni yapacağım. 
Geçmişiniz, devredilemez mülkünüzdür. Geçmişinizi inkar edemezsiniz ve daha iyi ya da daha kötüsü geçmişiniz, hayatınızın geri kalanını ölüme kadar şekillendirecektir. Duygusal bir anda kaybolan masumiyeti ve cehalet mutluluğunu özleyebilirsiniz ama bu cehalet sonsuza dek kaybolur: artık sizler lisans mezunusunuz ve üniversite eğitiminizin yükünü, hayatınızın geri kalanında, her uyanık anınızda taşımak zorunda kalacaksınız. Dahası, uykunuzda bile hayallerinizin dolu dolu olması için bastırılacaksınız. Bu diploma töreni konuşmasının ana amacı, akademik geçmişinizle birlikte yaşamanıza yardımcı olmaktır: üniversitenizi nasıl hatırlayacağınız konusunda size bazı tavsiyelerde bulunmaya çalışacağım.

Orijinal Metnin Çevrildiği Kaynak Metin

Edsger Dijkstra on universities
Ladies and Gentlemen, 
to begin with I would like to thank the College of Natural Sciences for the most honouring invitation to address its newest flock of Bachelors on this most festive day. I shall do my best. 
Your past is your inalienable property, you cannot deny it, and, for better or for worse, it will shape the rest of your lives until death follows. In a sentimental moment, you may long for the lost innocence and bliss of ignorance, but that ignorance is lost forever: you are now Bachelors and you will have to carry the burden of your college education every waking hour of the rest of your lives, nay, even in your sleep you will be pressed to have dreams full of responsibility. A main purpose of this commencement speech is therefore to help you to live with your academic past: I'll try to give you some advice on how to remember your university.

NiuTrans

Ladies and gentlemen, 
First of all, on this festive day, I would like to thank the College of Natural Sciences for its invitation to deliver this solemn lecture to the newest undergraduate graduates. I'll do my best. 
Your past is your inalienable property. You cannot deny your past, and your better or worse past will shape the rest of your life until you die. You may miss out on the innocence and ignorance that you lost in emotional moments, but that ignorance is gone forever: you are now a bachelor, and you will have to shoulder the burden of a college education for the rest of your life, every waking moment. More importantly, even in sleep, you will be depressed and your dreams will be filled. The main purpose of this lecture is to help you live with your academic background: I will try to give you some advice on how to remember your university.

OpenNMT

Ladies and gentlemen 
First of all, I'd like to thank the Faculty of Natural Sciences for this honorable speech in these festive days, addressing the newest graduate graduates. I'll do my best. 
Your past is your untransferable property. You can't deny your past, and better or worse, your past will shape the rest of your life to death. You may miss the innocence and ignorance of your emotional moment, but this ignorance will disappear forever: Now you're a graduate graduate, and you'll have to carry the burden of your college education in every waking moment of your life. Moreover, even in your sleep, you will be pressed to be full of your dreams. The main purpose of this commentary ceremony is to help you live with your academic background: I'm going to try to give you some advice on how to remember your university.

Google Çeviri

Ladies and gentlemen, 
First of all, on this festive day, I would like to thank the Faculty of Natural Sciences for the invitation to this honorable speech addressing the newest graduates. I'll do my best. 
Your history is your non-transferable property. You can't deny your past, and your better or worse past will shape the rest of your life until death. You can miss the innocence and the happiness of ignorance lost in an emotional moment, but this ignorance is lost forever: now you are a graduate and you will have to carry the burden of your college education in the rest of your life, in every awake moment. Moreover, even in your sleep, you will be suppressed to make your dreams full. The main purpose of this graduation speech is to help you live with your academic background: I will try to give you some advice on how to remember your university.

Yandex.Çeviri

Ladies and gentlemen,, 
First of all, I would like to thank the Faculty of Natural Sciences for this honourable speech that addresses the most recent undergraduate graduates on these festive days. I'il do my best. 
Your past is your transferable property. You can't deny your past and your history for better or worse, will shape the rest of your life to death. You may miss the happiness of innocence and ignorance, but this ignorance disappears forever: you are now a bachelor's degree and you will have to carry the burden of your university education for the rest of your life at every waking moment. Moreover, even in your sleep you will be suppressed to make sure your dreams are full. The main purpose of this diploma ceremony speech is to help you live with your academic background: I will try to give you some advice on how to remember your university.

Bing Microsoft Translator

Ladies and gentlemen, 
First, in these festive days, I thank the Faculty of Natural Sciences for this honorable speech invitation that appeals to the newest undergraduate graduates. I'll do my best. 
Your history is your non-transferable property. You can't deny your past, and better or worse, your past will shape the rest of your life to death. You can miss the joy of innocence and ignorance that is lost in an emotional moment, but this ignorance is lost forever: You are now a bachelor's degree and you have to carry the burden of your university education in every waking moment for the rest of your life Admire. Moreover, even in your sleep you will be suppressed to make your dreams full. The main purpose of this commencement speech is to help you live with your academic history: I will try to give you some advice on how to remember your university.

Çeşitli Ek Okumalar

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Diğer Dillerde Hoşçakal

Mızıka Tabları Nasıl Okunur

conio.h