BeBox

BeBox, Be'nin Ekim 1995'te piyasaya sürdüğü ilk ve son bilgisayarıydı. Bu bilgisayarın hayatımıza nasıl giremediği hakkındaki kısa hikayeyi aşağıda bulabilirsiniz.

(Fotoğraf Ed'in ana sayfasından alınmıştır)

Be, Jean-Louis Gassé tarafından 1990 yılında kuruldu. Yaklaşık 5 yıl boyunca Apple, NeXT ve Sun'dan on iki mühendis BeBox ve onun işletim sistemi BeOS'u tasarladı. Toplam tasarım maliyeti yaklaşık 9 milyon Amerikan dolarıydı.

BeBox donanımı bir çift 66 MHz'de (daha sonraki sürümlerde 133 MHz'de) çalışan PowerPC 603 MİB'ine dayanıyordu. Anakart gerçekten yenilikçi değildi ancak IDE ve SCSI HDD arayüzleri, standart PC kartı yuvaları, MIDI, ses, kızılötesi bağlantı noktaları ve donanım denemeleri için özel bir GeekPort da dahil olmak üzere geniş bir giriş/çıkış portu yelpazesine sahipti.

Kasasının ön bölümündeyse en dikkat çekici kısmı, genellikle eski bilgisayarlarda ve modern ağ donanımlarının ön panellerinde bulunan ve tanılama amacıyla kullanılan blinkenlights adlı bir çift dikey LED şeritti. Bunlar işlemcilerin yük durumunu gösteriyordu.

Be İşletim Sistemi de sıfırdan geliştirilmişti. Geriye dönük uyumluluğun getirdiği ağır yüke ve buna bağlı donanım ve yazılım sorunlarına sahip Windows ve macOS'lara bir alternatif olmayı hedefliyordu.

BeOS, dijital medya yönetimi için optimize edilmiş, anlaşılır ve kusursuz (8 taneye kadar) çok işlemcili, çoklu iş parçacıklı, çoklu görevli, GKA tabanlı bir işletim sistemiydi. İlk BeBox makineleri esas olarak yazılım geliştiricilerinin kullanması için tasarlanmıştı, BeOS'lar Metrowerks CodeWarrior ve C++ dilleriyle birlikte dağıtıldı.

Pek çok gelişmiş özelliğine rağmen, BeBox asla tasarımcılarının beklediği başarıyı elde edemedi. Bunun nedeni büyük ölçüde BeBox'un bilgisayar endüstrisinde başka hiçbir şeyle uyumlu olmamasıydı. Ekim 1995'ten üretiminin durduğu Ocak 1997'ye kadar 2000'den az makine satıldı.

1996'da BeOS, Apple PowerPC makinelerine taşındı ancak Apple, gelecekteki macOS için NeXT temelini tercih etti. İki yıl sonra, BeOS'lar Intel makinelerinde çalışmaya başladı.

Şirketin küçük boyutu ve daha büyük rakiplerle arasındaki rekabet nedeniyle, Be'nin macerası Kasım 2001'de şirketin tüm fikri mülkiyetlerinin ve teknoloji varlıklarının Palm'e satılmasıyla sona ermiştir. Bu olaydan hemen önce Gassé, işletim sisteminin en son sürümü R5'i Intel bilgisayar kullanıcılarına ücretsiz olarak sundu.

Günümüzde, BeOS'un ruhu Haiku ile devam etmekte ve henüz kararlı bir sürümü çıkmasa da Haiku topluluğu tarafından düzenli olarak yeni sürümleri ve güncellemeleri duyurulmaktadır.

Tanıtım Videoları







Kaynaklar ve Ek Okumalar

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Diğer Dillerde Hoşçakal

Mızıka Tabları Nasıl Okunur

conio.h