Bagpuss

Bagpuss, Peter Firmin ve Oliver Postgate tarafından yapılmış ve benim uyku düzenimin bozuk olduğu bir dönemde, yaklaşık üç ay önce, gecenin üçü gibi uyanıp şans eseri keşfettiğim bir İngiliz çocuk televizyon programı.

Baş karakteri eski bir bez kedi olan ve on üç bölümden oluşan seri, ilk kez 12 Şubat 1974'ten 7 Mayıs 1974'e kadar Smallfilms firması tarafından yayımlanmış.

(Fotoğraf: Justin Otto)

Bagpuss, sadece on üç bölüm olmasına rağmen, sevgiyle anılmakta ve İngiltere'de sıklıkla tekrarları oynamakta. 1999 yılında, BBC'nin düzenlediği İngiltere'nin en sevilen çocuk televizyon programı anketinde de birinci seçilmiş ayrıca.

Bagpuss'un her bölümü aynı şekilde başlar: bir dizi sepya fotoğraf aracılığıyla izleyiciye bir dükkan sahibi olan Emily (Emily Firmin tarafından canlandırılmıştır) adlı küçük bir kızdan bahsedilir. Emily kayıp ve kırılmış şeyler bulur, onları pencere önüne koyar, böylece sahiplerinin gelip onları alması mümkün olur.

Emily eşyaları, en sevdiği peluş oyuncak olan Bagpuss adlı büyük, sarkık, pembe ve beyaz çizgili kedinin önüne bırakır ve sonra da aşağıdaki şiiri okurdu:
Bagpuss, sevgili Bagpuss
Tüylü, yaşlı, şişman Catpuss
Uyan ve getirdiğim şeye bak
Uyan, parla, değerli ve ışık saçıcı ol
Ah Bagpuss, duy ne söylediğimi
Emily gittiğinde, Bagpuss uyanır. Renkler, sepyadan gerçek renklerine dönüşür. Dükkandaki diğer oyuncaklar hayata geçer ve tek resimli hareket animasyonu başlar.

Bölümde yaşanan maceranın sonunda Bagpuss tekrar esnemeye başlar ve uyuyakaldığında renkler bu kez gerçek renklerinden sepyaya geçer. Dış ses de aşağıdaki satırlarla bölümün bittiğini söyler izleyiciye:
Ve böylece işleri bitti.
Bagpuss uzunca esnedi ve uyumak için yerleşti.
Ve tabii ki, Bagpuss uykuya yelken açarken,
Bütün arkadaşları da aynını yaptı.
Fareler, fare orgundaki süs oldu.
Gabriel ve Madeleine oyuncak bebek oldu.
Profesör Yaffle, ağaçkakan şeklinde oyulmuş ahşap bir kitap desteği oldu.
Bagpuss'un kendisi bile uykudayken yaşlı, sarkık bir bez kediydi.
Sarkık ve dikişleri biraz gevşekti.
Ama Emily onu sevmişti.
Türk televizyon kanallarına yolu düşmediği için Türkiye'de pek bilinmeyen Bagpuss ile şans eseri tanışınca Wikipedia'daki maddesinden yararlanarak kısaca size de tanıtmak istedim. İlginizi çektiyse tüm bölümleri YouTube'dan izlenebilir durumda, oradan göz atıp izleyebilirsiniz. Ayrıca lisanslı ürünlerini Amazon'dan veya benzeri çevrimiçi alışveriş sitelerinden satın alabilirsiniz.

Bagpuss'un şimdiki mekanıysa Canterbury'deki Rupert Bear Müzesi, Emily'nin dükkanındaki diğer karakterlerle birlikte emekliliğinin tadını burada çıkarıyor, yolunuz o taraflara düşerse yanına uğrayabilirsiniz, giderseniz de benden selam söylemeyi unutmayın :)

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Diğer Dillerde Hoşçakal

Mızıka Tabları Nasıl Okunur

conio.h