Kontrast

Akademik Bilişim 2018 dönüşü, otobüsümün hareket saatine kadar olanı zamanı geçirmek için merkezde gezerken kitapçıda güzel bir kapağa sahip elli ikinci sayısı aracılığıyla haberdar oldum Kontrast'tan.


O an zar zor taşıdığım kadar yüke halihazırda sahip olduğum için almadan geçtim ama dergiyi unutmamak için kapağının fotoğrafını da çekmeyi es geçmedim.

Fotoğrafları bilgisayara aktardıktan bir süre sonra dergiyi araştırdım. Sitesinde eski sayılarını yayımladıklarını gördüğümde çok sevindim ama buradaki bağlantılar çalışmıyordu. Birkaç sayısını internette başka yerlerde buldum ama tamamına erişemediğim için okumaya ve incelemeye başlamak içimden gelmedi.  E-posta adresleri üzerinden iletişime geçerek durumdan onları haberdar etmeye böyle karar verdim.

Sağ olsunlar, çok kısa bir sürede geri dönüş yaptılar. Dosyaların AFSAD internet sitesi üzerinden sunulduğunu, AFSAD internet sitesi güncellenme durumunda olduğu için bağlantıların çalışmadığını ve kısa bir süre sonra durumun düzeleceğini bildirdiler.

Yaklaşık iki hafta, yani gerçekten de kısa bir süre sonra dergiler tekrar arşiv sayfaları üzerinden ulaşılabilir duruma gelmiş. Artık dergiye eski sayıları üzerinden göz atmaya başlayabilirim :) Şu an 48 ila 42 arası sayılara hala ulaşılamıyor ama sanırım bunlar da kısa sürede Google Drive'a taşınıp internet üzerinden erişilebilir duruma gelecektir. Tüm sayılar Google Drive'a taşınmış (9 Mart 2018).

Dergi hakkında daha çok bilgi için derginin sitesini ziyaret edebilirsiniz veya sitesindeki hakkında bölümünden alıntıladığım aşağıdaki paragrafları okumaya devam edebilirsiniz:
1977 yılında Ankara’da kurulan ve 1991 yılında “Kamu Yararına Çalışan Dernek” statüsünü alan Ankara Fotoğraf Sanatçıları Derneği (AFSAD); fotoğraf sanatının yaygınlaştırılması, geliştirilmesi, fotoğraf eğitimi ve fotoğrafa ilgi duyanların dayanışması amacıyla çalışmalarını sürdüren bir dernektir. Ankara merkezli olmasına rağmen çalışmalarını ulusal ve uluslararası ölçekte ve gönüllü katkılarla sürdürür. 
Bir sivil toplum örgütü olarak üstlendiği misyonların yanında AFSAD’ın en önemli etkinlikleri arasında; herkese açık olarak yapılan kuramsal ve uygulamalı temel ve ileri düzey fotoğrafçılık eğitim seminerleri, sergi ve gösteri çalışmaları, fotoğrafın felsefesi ve kuramsal yapısının tartışıldığı sempozyumlar ve seminerler ile fotoğraf dünyasına kalıcı eserler kazandıran proje bazlı fotoğraf çalışmalarını sayabiliriz. 
KONTRAST, 2003 yılından beri, AFSAD’ın süreli dergisi olarak yayımlanmaktadır. Dergi, bu tarihten önce, 1982 – 1993 yılları arasında, oldukça geniş kitlelere ulaşan FOTOGRAF adlı derginin de bir devamı olarak yayın hayatına başlamıştır. Bu iki dergi uzun yıllar fotoğrafa ilgi duyanların takip ettikleri bir yayın olmuştur. 
Son yıllarda sayısal teknolojinin gündelik yaşama girmesiyle fotoğraf yayınları çok büyük bir hızla değişti ve çok yaygınlaştı. Bunun sonucu olarak; hem fotoğraf paylaşımı farklılaştı ve çeşitlendi, hem de diğer sanat dallarıyla etkileşimi arttı. Kendi başına büyük bir disiplin haline geldi, kuramını ve felsefesini oluşturdu. 
Biz de bu nedenlerle yeni yayın ekibi olarak daha görsel, içerik olarak daha zengin ve günceli yakından izleyen bir dergi için çalışmalara başladık. Sayı 51’den itibaren, daha farklı tasarım ve içerikte bir Kontrast ile karşılaşacaksınız. 
Dergi Yayın Ekibi, AFSAD’ın hemen her projesinde olduğu gibi, yayınlandığı her dönemde tamamen gönüllülük esasına göre ücretsiz olarak çalışmaktadır. Bu yüzden dergimize vereceğiniz her türlü katkı, fotoğraf dünyasına vereceğiniz bir katkı olacaktır.
Fotoğrafla bir zamanlar olduğum kadar iç içe olmaya fırsatım olmuyor ne yazık ki şu aralar. Fotoğrafla ilgili takip ettiğim site ve blogları RSS okuyucumdan kaldıralı epey oldu. Yakın zaman önce güncel gelişmeler hakkında haberler paylaşan bir günlükle karşılaşıp takip etmeye çalıştım ama yayın frekansı benim takip edebileceğim sınırları çok aşınca onu da takipten çıktım.

Belki böyle bir süreli yayın uygun olur şimdilik fotoğrafla aramı sıcak tutmak için. Siz de fotoğrafla ilgileniyorsanız bir şans verebilirsiniz belki Kontrast'a.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Diğer Dillerde Hoşçakal

Mızıka Tabları Nasıl Okunur

conio.h