NitroShare ile Yerel Ağda Kolay Dosya Paylaşımı

NitroShare aynı yerel ağ üzerinde kolayca dosya paylaşımı sağlayan, GNU/Linux, Mac OS X ve Windows üzerinde çalışan, sürükle bırak, dosyaların yanı sıra dizinleri de gönderme, dosya sıkıştırma gibi güzel özellikler sunan yeni keşfettiğim bir uygulama.

Samba gibi geleneksel çözümler bana hala zor geldiğinden bilgisayarlarım arasında dosya paylaşımı için ara sıra farklı çözümlere bakıyordum ve bugün Giver ve NitroShare ile karşılaştım. Giver hakkında da belki daha sonra kısaca bir yazı yazabilirim diyerek NitroShare'e dönmek istiyorum.

Kurulum
NitroShare, pek çok paket sunuyor, bunlardan biri yardımıyla kullandığınız sisteme kurulum yapabilirsiniz. Ben RPM paketlerinde dosya çakışmasıyla karşılaştığım için RPM Sphere deposundan kurulum yaptım. Size de tavsiyem önce kendi dağıtımınızın depolarını, sonra NitroShare'in kendi paketlerini ve en son da farklı depolar gibi üçüncü parti çözümleri denemeniz yönünde. Tabii bunların hiçbiri işe yaramazsa uygulamanın derleyebileceğiniz kaynak kodlarına da ulaşabilirsiniz.

Ön Ayarlamalar
Sizin kullandığınız dağıtımda da bu ayarlamaları yapmanız gerekir mi bilmiyorum ama NitroShare'i Fedora'da kullanmaya başlamadan önce güvenlik duvarından bazı portları açmanız gerekiyor. Bunun için konsoldan firewall-config komutunu çalıştırabilir veya Uygulama Başlatma menüsünden Firewall'ı açabilirsiniz.
Güvenlik duvarında UDP protokolünü kullanan 41720 numaralı ve TCP protokolünü kullanan 41721 numaralı portu ekliyoruz. Bu ayarlamalardan sonra NitroShare'i sorunsuzca kullanabilirsiniz.

İlk Kullanım
NitroShare'i ilk kez çalıştırdığınızda çok az bir ayarlamayla kullanmaya başlayabilirsiniz. İlk önce NitroShare'i kullanmak istediğiniz tüm makinelere kurup başlatmalısınız.
Açılan ilk kurulum siharbazındaki adımları takip ederek, her makineye ayrı birer isim verip birbirlerini görmelerini sağlamalısınız. Bunları yaptıktan sonra bilgisayarlar üzerinde dosya göndermeye hazırsınız demektir.

Dosya Göndermeye Başlama
Uygulamanın ayarlamalarını tamamladığınızda masaüstündeki Select Machine simgesini kullanarak görülen diğer bilgisayarların kısayollarını ekleyebilirsiniz. Daha sonra da bu kısayollara dosya ve dizinleri sürükleyerek gönderim yapabilirsiniz.
Dosya ve dizin göndermek için kullanabileceğiniz diğer bir yöntem de sistem çekmecesine yerleşen uygulama simgesini kullanmak. Bu simgeye sağ tıklayarak Send Files To ve Send Directory To menü girdilerini seçebilir ve dosya veya dizin gönderebilirsiniz.

NitroShare'in Nautilus ile de bütünleşik çalışıyor, bu dosya yöneticisinde dosya ve dizinleri sağ tıklayarak diğer makinelere gönderebilirsiniz. Ne yazık ki henüz NitroShare'in Dolphin bütünleşmesi bulunmuyor. Umarım bu destek de yakında sunulur.

Uygulama Ayarları
NitroShare'in pek çok ayarını değiştirebilirsiniz:
  • Makine ismini
  • Alınan dosyaların kaydedileceği konum
  • Başlangıçta otomatik olarak başlatma
  • Transfer süresini ve bant genişliği kullanımını azaltmak için aktarım sırasında dinamik dosya sıkıştırma
  • Dosya bütünlüğünü kontrol etmek için CRC toplamı üretimi
  • Sistem çekmecesi için açık veya koyu simge
  • Gösterilecek bildirimler (NitroShare kullanan yeni bir bilgisayarın ağa katılması, NitroShare kullanan bir bilgisayarın ağdan ayrılması, dosya alımı, hata oluşumu)
  • Dosyaları otomatik olarak kabul etme, ismi düzenli ifadeye uyan makinelerden dosya kabul etme, her dosya alımında sorma, hiçbir dosyayı kabul etmeme
  • Ağ arayüzü ve port ayarları

Genel Değerlendirme
NitroShare, dosya paylaşımını çok kolaylaştırsa da hız konusunda mucizeler yaratmıyor. Makineler arasında dosya aktarımı sırasındaki gönderim hızı, o an gönderilen dosya, geçen ve kalan zaman hakkında yeterli bilgilendirme yapılmıyor. Kurulumu zor olmasa da dağıtımların ana depolarında olmaması da bir eksiklik olarak görülebilir.
Şu andaki eksikliklerine rağmen dosya paylaşımı için herkesin kullanabileceği basitlikte bir çözüm sunmasıyla denenmeyi hak ediyor NitroShare. Ayrıca şu an olası hız iyileştirmeleri getirebilecek 0.3 sürümünün geliştirilmesi de aktif olarak devam ediyor. Tam inceleyemedim ama sanırım NitroShare'in ileride bir Dropbox alternatifi olmak gibi de bir hedefi bulunuyor.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Diğer Dillerde Hoşçakal

Mızıka Tabları Nasıl Okunur

conio.h