Haiku'da Dizinleri Tek Tıklamayla Açmak

Macera ve bilim kurgu filmlerindeki hackerları saymazsak biz normal insanlar bilgisayarlarımızı çoğunlukla fare yardımıyla kontrol ediyoruz. Fare basit bir aygıt gibi görünebilir ama ilk çıktığından şimdiye epey bir gelişme gösterdi bence: çok düğmeli oyun fareleri, özel fare işaretleriyle gerçekleştirilebilen eylemler ve bu yazının konusu olan tuş ve tıklama emülasyonları.

Tuş emülasyonunun daha doğru ve geniş bir tanımı olsa da ben tuş emülasyonunu farelerde birincil ve ikincil (genellikle sol ve sağ ile aynı anlama geliyor) fare tuşlarıyla olmayan orta tuşun taklit edilmesi olarak belirtmekle yetineceğim şimdilik. Orta tuş sizin hayatınızı ne kadar kolaylaştırıyor bilmiyorum ama ben tarayıcılarda bağlantıları dizüstü bilgisayarımın dokunmatik tabletinin (touchpad için herkesçe kabul edilmiş bir karşılık değil ama en azından daha az rahatsız edici) birincil ve ikincil düğmelerinin ortasına basarak bir anlamda tek tıklamayla yeni sekmede açabildiğim için çok mutluyum.

Haiku'da orta tuş emülasyonu ilk kurulumla birlikte geliyor ama tek tıklamayla dizinlerin açılmasını sağlayabilecek bir özelliğe öntanımlı olarak sahip değil. Bu özellik hem KDE gibi masaüstü ortamları aracılığıyla GNU/Linux'ta hem de Windows'ta bulunuyor. Mac OS X'e epey uzak olduğum için ondaki durumu bilmiyorum. KDE'de bu özellik çok güzel kullanılıyor ve kullanıcıların hayatını kolaylaştırıyor. Windows'un son sürümlerindeki durumu bilmiyorum ama Vista sürümündeki gerçekleştirmesi çok kötü ve eğreti duruyor.

Diğer işletim sistemlerindeki durumu kısa tutup Haiku'ya dönelim. Haiku'da bu özellik doğrudan olmasa da UniversalScroller isimli uygulamayla tek birincil fare tıklamasıyla çift fare tıklaması emülasyonu gerçekleştirmek mümkün. Hatta bu uygulamanın konuya tüm işletim sistemini çevreleyen genel yaklaşımını görünce diğer işletim sistemlerindeki çözümün çok küçük bir alt küme için olduğunu fark ettim şimdi (Bunu GNU/Linux'ta da daha genel bir şekilde ele alan bir çözüm vardır eminim). Tabii bu genel çözümün getirdiği yan etkiler, istenmeyen davranışlar olup olmadığından emin olmadan sevinmek için erken.

UniversalScroller'ı kendi sitesinden veya Haikuware'den yükleyebilirsiniz. Kurulumu yapmak için arşivi açmanız ve terminalden bu dizine girerek install.sh isimli kurulum betiğini çalıştırmanız yeterli. Bu şekilde kurulum sorunsuzca gerçekleşecektir ama nedense sadece servis uygulaması kuruluyor, yapılandırma uygulaması yüklenmiyor. Bu yüzden yapılandırma yapmak için Preferences isimli uygulamayı arşiv dizini içinden çalıştırmanız gerekiyor. Bunu elle ilgili dizinlere kopyalamak Haiku'nun başlat menüsü diyebileceğimiz yerde görüntülenmesini sağlıyor mu bakacağım yazıdan sonra. Ama olmasa da çok büyük bir eksiklik değil bence.
UniversalScroller'ın yapılandırma uygulamasını açıp Clicks sekmesine geçtiğinizde karşınıza çıkan left down için Left Sgl Click yerine Left Dbl Click'i seçtiğinizde dosya ve dizinleri tek tıklamayla açmaya başlayabilirsiniz. Ayrıca pencere başlıklarına birincil fare tuşuyla bir kere tıklayıp görev yöneticisine gönderebilirsiniz.

Umarım bu uygulamanın sundukları Haiku ile birlikte kullanıcılara ulaştırılır sonraki sürümlerle. Şimdilik bu özelliği basit birkaç işlemle kendiniz kazandırabilirsiniz Haiku'nuza.

Yorumlar

  1. Örneğin bu ayarlamayla birlikte pencereyi büyüt/küçült düzgün çalışmıyor. Basıp beklemek veya basıp dışarıda bırakmak gerekiyor.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

sen de yaz yaz yaz buraya yaz bütün sözlerini

Bu blogdaki popüler yayınlar

Diğer Dillerde Hoşçakal

Mızıka Tabları Nasıl Okunur

conio.h